x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vecin cu puscaria din care a evadat

Vecin cu puscaria din care a evadat

04 Mar 2005   •   00:00

Un fost detinut politic din Gorj isi retraieste zilnic momentele petrecute in inchisoare. A stat in sase penitenciare, dintr-unul reusind sa evadeze. Soarta a facut in asa fel incat acum el sa locuiasca la numai doi metri de inchisoarea din care a evadat.

GABRIELA MLADIN

DESTIN. Petre Adamescu se plimba zilnic pe langa zidurile inchisorii din Targu Jiu
Petre Adamescu are 81 de ani si locuieste in Targu-Jiu, exact in fata inchisorii din care in urma cu 57 de ani a reusit sa evadeze. A fost arestat de sase ori de Securitate pentru ca era impotriva regimului comunist. De cinci ori a fost arestat fara mandat si tinut sub ancheta pentru a divulga toate informatiile impotriva regimului. N-a spus o vorba si pentru asta a fost batut si chinuit ani la rand. In cele din urma, impotriva sa a fost data o hotarare definitiva de condamnare la zece ani inchisoare pentru favorizare a infractorului.

AMINTIRI. Pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej se intocmeau liste in toata tara cu persoanele care se impotriveau regimului comunist. Avea un prieten, colonelul Iulian Popovici, fostul prefect al Politiei din Odesa in timpul razboiului impotriva rusilor. Era cautat de Securitate, iar Petre Adamescu l-a ascuns in casa. S-a aflat si astfel, la 23 de ani, Adamescu a fost condamnat pentru favorizare a infractorului.

A fost mutat prin multe penitenciare din tara, sase la numar. Unul dintre ele a fost si cel pe care acum il priveste zilnic: Penitenciarul de Maxima Siguranta din Targu-Jiu. De aici a reusit evadarea.

PLANURI. El spune ca au fost 21 de persoane care au vrut atunci sa evadeze. N-au avut curaj decat doi sa faca acest gest. Doar el a reusit sa scape, pentru ca cel de-al doilea a fost prins de gardieni. "In celula eram toti cei 21 si ne facusem planul de evadare. Ulterior am aflat ca doi dintre ei ne-a turnat la greu despre ce urma sa facem. Culmea, cei doi nu dormeau noaptea. Ne-am gandit ca oricum noaptea este prea multa liniste si ca ziua trebuie sa evadam. Pe 26 august 1948 am evadat, cu ajutorul unui gardian. In curtea inchisorii erau doua banci si ne-am asezat pe gardul inalt de cinci metri si asa am reusit sa sarim gardul", povesteste Petre Adamescu. El a reusit sa scape si 2 ani a stat pe la diverse cunostinte ascuns. Dupa doi ani a fost din nou prins si rearestat. Cand a fost condamnat i s-a confiscat si toata averea, pe care n-a mai primit-o inapoi.

CASA, DULCE CASA. In urma cu doi ani a reusit sa achizitioneze o casa de doua camere, care insa este amplasata chiar in fata puscariei din care a evadat. Adamescu spune ca nu are de ales, dar ar dori sa se trezeasca intr-o zi fara sa mai vada puscaria care ii aminteste de o perioada din viata pe care doreste din tot sufletul sa o uite.

Este ciudat cum Petre Adamescu a acceptat sa traiasca in fata cladirii care i-a pricinuit atata suferinta. "N-am ce sa fac. Aici am gasit sa locuiesc, dar poate intr-o zi n-am sa mai vad puscaria", a spus batranul cu ochii in lacrimi.
×
Subiecte în articol: observator petre adamescu ada