x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Veniți la Brebu - Nu mai veniți la Brebu: marea răzgândire din Săptămâna Mare

Veniți la Brebu - Nu mai veniți la Brebu: marea răzgândire din Săptămâna Mare

de Mihaela Bîrzilă    |    16 Apr 2020   •   17:08
Veniți la Brebu - Nu mai veniți la Brebu: marea răzgândire din Săptămâna Mare

În Sămbăta Mare, se împlinește exact o lună de când bisericile și-au închis porțile pentru credincioși, slujbele cu public au fost interzise prin ordonanță militară din cauza pandemiei. Credincioșii care nu erau împăcați cu ideea că nu au voie să meargă la slujba de Înviere au primit cu speranță vestea că ministerul de interne a încheiat un acord cu Biserica Ortodoxă. Preoții din toată țara s-au organizat și au transmis credincioșilor ce au voie să facă de Paște, în ciuda restricțiilor de circulație impuse de starea de urgență. După intervenția categorică a președintelui împotriva relaxării măsurilor, ministrul Marcel Vela a dat înapoi iar preoții s-au văzut nevoiți și ei să își schimbe planurile. 

Iată ce mesaje au primit enoriașii din comuna Brebu, județul Prahova, de pe o zi pe alta. Primul mesaj îi invită pe oameni în curtea mănăstirii, mesajul ulterior îi îndeamnă să stea acasă. 

“Iubiți credincioși, 

Conform acordului dintre Patriarhia Română și M.A.I.: Vineri și sâmbătă, între orele 7.00 și 17.00, sunteți așteptați în curtea mănăstirii Brebu pentru a lua Paște, dar și candele, lumânări, tămâie... Puteți lăsa și un pomelnic pentru a fi pomeniți de Înviere și în toată perioada situației de urgență. Sâmbătă, în jurul orei 20.00, când ajunge în Brebu sfânta LUMINĂ, se bat clopotele, iar voluntarii cu ecusoane vor duce lumina sfântă pe străzi la fiecare  casă. Împreună rugător și de tot binele doritor, Pr. Marian.“ 

“Iubiți credincioși,
Urmare a noului acord dintre Patriarhia Română si M.A.I. s-au hotărât   următoarele: Pâinea sfințită va fi distribuită la domiciliul credincioșilor de către personalul clerical și voluntari, vineri, 17 aprilie și sâmbătă, 18 aprilie, între 8 - 17:00 și în prima zi de Paști, între 6 -12:00. Lumina va fi distribuită sâmbătă, începând cu ora 20:00, de către personalul clerical și
voluntari. Credincioșii vor primi Paștile și Sfânta Lumină din pragul casei, fără a ieși în stradă. Aşadar, nu mai veniți la mănăstirea Brebu pentru Paşti, vom veni noi la dumneavoastra acasă! Vă doresc Sfintele Sărbători cu pace, sănătate si bucurie! Pr.Marian, Parohia Brebu”

În comuna Brebu, nu s-a înregistrat niciun caz de imbolnăvire cu covid-19. Localitatea are aproximativ 2500 de gospodării și peste 7000 de locuitori, conform ultimului recensământ. În ultimele zile, primăria a cumpărat 3000 de măști, pe care le-a distribuit locuitorilor cu scopul de a se proteja în perioada sărbătorilor. Mănăstirea Brebu, care poartă hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, este una dintre cele mai importante realizări arhitectonice ale domniei lui Matei Basarab și ale artei românești din secolului al XVII-lea. 

Accesul credincioșilor în biserici este interzis din 18 martie, ca măsură de prevenire a răspândirii covid-19, după ce, într-o prima fază, activitățile religioase, ca și alt gen de evenimente, fuseseră limitate  la 100 de persoane,cu obligativitatea păstrării distanței de siguranță. Maramureșul a fost primul județ care a decis interzicerea slujbelor, cu o săptămâna înainte ca măsura să fie luată la nivel național, pentru a opri răspândirea coronavirusului. 

În Pastorala de Paști de anul acesta, Patriarhul Daniel le transmite credincioșilor că “Hristos Cel răstignit și Înviat cunoaște viața noastră cu toate încercările”. Patriarhul face referire la situația actuală generată de pandemie și îndeamnă la rugăciune.  „Toți trebuie să ne rugăm lui Dumnezeu pentru toate persoanele bolnave, dar și pentru toți medicii și personalul sanitar, pentru toți voluntarii care ajută pe cei bolnavi și pe cei izolați, precum și pentru toți cei ce lucrează cu devotament pentru sănătatea și binele poporului roman”, spune Preafericirea Sa. 

 

   

   

 

 

 

×