x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Veniturile din turism au scăzut cu 16% în patru ani

Veniturile din turism au scăzut cu 16% în patru ani

de Elena Stan    |    11 Iun 2012   •   20:34

Scaderea numarului de turisti straini si a cheltuielilor realizate de acestia la noi in tara au dus la reducerea veniturilor industriei turistice cu 16% in ultimii patru ani, pana la 1,5 miliarde euro in 2011, potrivit PwC Romania. “Recesiunea a avut un impact sever asupra industriei turistice a tarilor central si est-europene, Polonia, Slovacia si Romania fiind pietele cele mai afectate. Recesiunea a redus veniturile disponibile ale consumatorilor, care s-au vazut astfel nevoiti sa-si reduca cheltuielile pentru vacante. De departe, cel mai afectat segment de aceste schimbari in comportamentul consumatorilor a fost cel al vacantelor in strainatate, turistii romani reducandu-si cheltuielile cu 30%, de la 460 de milioane euro in 2008 la 310 milioane euro in 2011', a declarat Andrei Cretu, manager in cadrul PwC Romania.

Potrivit studiului, cheltuielile turistilor straini au scazut de la peste 750 de milioane euro in 2008 la mai putin de 600 milioane euro in 2011, in vreme ce turistii autohtoni si-au redus cheltuielile in aceasta perioada de la 1,01 miliarde euro la 900 milioane euro. In ultimii patru ani, rata medie anuala de crestere a industriei turistice locale a fost negativa, respectiv ­5,7%. Raportul arata totodata ca Romania are una dintre cele mai scazute rate de ocupare hoteliera din Europa, de 26%. “Turismul este un sector economic foarte competitiv, iar Romania trebuie sa-si puna lucrurile la punct pentru a atrage un numar mai mare de turisti straini. Romania ar putea utiliza o strategie de marketing diferita, promovandu-se drept o tara inca neafectata de efectele secundare ale turismului de masa, pozitionandu-se drept o destinatie de aventura pentru turistii interesati sa se abata de la traseele aglomerate', a mai spus Cretu.

Turismul, 1,4% din PIB

Studiul arata ca industria turistica din Romania a contribuit cu 1,4% la PIB, dar, daca se adauga si contributiile indirecte si cele induse, turismul aduce aproape 6 miliarde de euro la PIB-ul Romaniei. Sectorul turistic romanesc are insa o contributie redusa la PIB in comparatie cu alte tari din regiune, in conditiile in care in Bulgaria reprezinta 3,6% din PIB, in Ungaria 4%, iar in Republica Ceha 2,8%.

“Desi sectorul turistic al Romaniei are un potential real de crestere, infrastructura de transport si cea hoteliera inadecvata impiedica dezvoltarea acestuia. De asemenea, sectorul resimte lipsa unui numar suficient de personal calificat in domeniu (bucatari, ospatari, cameriste), in principal ca urmare a faptului ca multi dintre romanii cu astfel de calificari au preferat sa lucreze in strainatate, in vreme ce scolile si liceele profesionale nu furnizeaza suficienti absolventi cu pregatirea necesara', a adaugat reprezentantul PwC.

Destinatia numarul unu

Londra ramane cea mai cautata destinatie turistica din intreaga lume, sustinuta si de Jubileul de Diamant al reginei Marii Britanii, atragand anul acesta cele mai multe cheltuieli transfrontaliere, depasind orase ca New York sau Paris, conform studiului MasterCard Global Destination Cities Index. Atrasi de muzeele reprezentative, restaurantele si teatrele de top, precum si de mediul de afaceri flexibil, turistii care vin in Londra vor cheltui mai mult decat media pe cap de turist preconizata pentru restul oraselor incluse in raport. Londra, centru global comercial, este pe cale de a deveni, de asemenea, o capitala a platilor fara numerar, in viitorul nu foarte indepartat.

×