x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Verdict amânat pe Legea educaţiei

Verdict amânat pe Legea educaţiei

de Aniela Nine    |    18 Noi 2010   •   21:45

Situaţia Legii educaţiei rămâne încă una neclară, căci ieri judecătorii Curţii Constituţionale au amânat până pe 24 noiembrie luarea unei decizii în privinţa sesizării pe care premierul Emil Boc a făcut-o privind existenţa unui conflict juridic între Guvern şi Parlament în această cauză. În acest context, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a anunţat că membrii Comisiei de învăţământ din Senat vor termina săptămâna aceasta de dezbătut legea, iar săptămâna viitoare proiectul va intra şi în dezbaterea plenului camerei superioare.

Geoană a mai spus că nu crede că există altă soluţie decât ca primul-ministru să decidă retragerea angajării răspunderii, iar Birourile reunite să constate că angajarea este neconstituţională, ceea ce ar face ca moţiunea de cenzură să fie, practic lipsită de obiect. “Cred că aceasta este invitaţia pe care Curtea ne-a făcut-o la loialitate constituţională între cele două părţi aflate în conflict constituţional declarat de Curte, un apel către primul-ministru, care este un jurist şi care cunoaşte dreptul constituţional, să înţeleagă că, în acest moment, cel puţin această cale de a adopta Legea educaţiei este închisă şi că trebuie să revenim la normalitate democratică şi constituţională în această ţară”, a spus Geoană.

Premierul Emil Boc a acuzat însă Parlamentul că refuză să dezbată moţiunea de cenzură, ceea ce ar însemna practic închiderea cercului asumării, şi a reluat ideea că judecătorii Curţii nu pot obliga Guvernul să renunţe la procedura asumării. Mai mult, Boc a susţinut că scrisoarea prin care Mircea Geoană cerea Guvernului să renunţe la asumare este una lipsită de orice “fundament juridic şi valoare juridică”. “Poate fi un gest politic, dar gestul preşedintelui Senatului nu are votul plenului Senatului, nici aprobarea celor două Camere ale Parlamentului. Şi, atunci, pe bună dreptate se pune întrebarea: cu ce drept în acest moment Parlamentul refuză continuarea unei proceduri de asumare?”, a spus Boc.

×
Subiecte în articol: observator