x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vernisaj: Visănd la Alger

Vernisaj: Visănd la Alger

de Irina Munteanu    |    16 Dec 2007   •   00:00
Vernisaj: Visănd la Alger

In 2007, Algerul este capitală a culturii arabe. Pănă la 22 decembrie putem să vizităm o expoziţie de fotografii care ne prezintă peisaje şi oameni din Algeria.

In 2007, Algerul este capitală a culturii arabe. Pănă la 22 decembrie putem să vizităm o expoziţie de fotografii care ne prezintă peisaje şi oameni din Algeria.

Expoziţia a fost inaugurată la Muzeul Satului din Capitală miercuri, la o zi după ce in Alger avuseseră loc atentate teroriste. Ambasadorul Republicii Algeriene Democratice şi Populare la Bucureşti, Abdelhamid Senouci Bereksi, a mărturisit celor prezenţi că a luat decizia ca vernisajul să aibă totuşi loc: "Am vrut să menţinem această expoziţie in semn de omagiu adus victimelor barbariilor teroriste. Algeria este mai puternică decăt această bandă de criminali".

Fotografiile ne prezintă colţuri de natură: golful Alger, un erg din Admer, Masivul din Atakor, masivul din AurËs; monumente: Moscheea Ketchawa, Notre Dame d’Afrique, un minaret din Mansourah; portrete: al unei femei din Kabylia, al unei căntăreţe de muzică andaluză, al unei femei in port tradiţional berber, ale unor tuaregi. Imaginile au fost alese astfel incăt să ne stărnească dorinţa de a călători, de a ajunge in acele locuri unde muntele se ingemănează cu marea şi cu deşertul, de a cunoaşte un alt mod de a fi.

MISTERE. "Aş vrea să ne amintim că fiecare dintre noi a visat la o asemenea ţară citind Micul Prinţ al lui Antoine de Saint-Exupery, că fiecare dintre noi a fost uimit de straneitatea picturilor de pe pietrele de la Tassili, intrebăndu-ne cine au fost cei care ne-au lăsat acest mesaj de frumuseţe trecănd puntea timpului, că am fost mişcaţi de misterul femeilor invăluite in văluri diafane sau impresionaţi de rafinamentul culorilor şi formelor obiectelor care vin dinspre Orient. Şi de ce nu, de rafinamentul culinar al mirodeniilor pe care astăzi le folosim cu toţii in bucătăria europeană. Şi evident nu putem să uităm misterioşii prinţi ai deşertului care au obsedat la inceput de secol al XX-lea cinematografia şi au băntuit sufletele adolescentelor care mai credeau, atunci, in superbe poveşti de dragoste", a spus la vernisaj directoarea Muzeului Satului "Dimitrie Gusti", Paula Popoiu.

Ea a mai amintit celor prezenţi că evenimentul se incadrează intr-o serie de acţiuni, deschis luna trecută prin expoziţia "Miniatura persană", care au drept scop cunoaşterea civilizaţiilor extra-europene. "Ne intoarcem la intălnirea dintre civilizaţii, o intălnire in care interesul reciproc este acela de a ne accepta unii pe alţii", a explicat Paula Popoiu, apoi şi-a exprimat speranţa ca intr-o zi Algerul să găzduiască un eveniment similar de promovare a culturii romăneşti.

Date despre relief şi populaţie

Republica Algeriană Democratică şi Populară este situată in partea de nord a Africii, fiind a doua ţară ca suprafaţă de pe acest continent, cu 2.381.741 kmp. Sahara ocupă 84% din suprafaţa totală, stepa - 8,5%, iar făşia de litoral (munţi şi cămpie) - 7,5%.

La 1 ianuarie 2007, populaţia număra 33,8 milioane de locuitori. Speranţa de viaţă la naştere este de 74 la bărbaţi, 76 - la femei.

irina.munteanu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: observator