x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Verona, 3 aprilie 2009 – Scrisoare deschisă

Verona, 3 aprilie 2009 – Scrisoare deschisă

08 Apr 2009   •   00:00

Domnului Traian Băsescu Preşedintele României



Domnule Preşedinte,
Asociaţia Comunităţii Ortodoxe Române din Verona şi parohia Sfântul Ilie Tesviteanul au onoarea de a vă prezenta salutul lor atent şi de a supune atenţiei dumneavoastre luarea noastră de poziţie faţă de imaginea negativă care se încearcă să se creeze în jurul Consulului General de la Milano.
Am urmărit din presă cazul Popoviciu, atât de controversat şi mediatizat în ultimele zile, şi nu mică ne-a fost stupoarea să vedem cum se încearcă implicarea numelui Consulului Tiberiu Dinu în tot acest scandal.

Noi suntem oameni simpli, care trebuie să trudească din greu pentru ziua de mâine. Nu ne pricepem la politică, la afaceri colosale şi nici nu cunoaştem mecanismele ascunse ale puterii, care ridică sau coboară un anume personaj politic.
Câteva consideraţii facem totuşi şi îndrăznim să le trimitem, având în vedere colaborarea noastră de durată cu Consulatul General de la Milano şi cu persoana Consulului General (Dl. Mircea Gheordunescu - în trecut, şi Dl. Tiberiu Dinu - în prezent).

Nu putem ascunde revolta noastră văzând că se încearcă ponegrirea unor persoane care se străduiesc într-adevăr să facă ceva pentru românii din Italia, în mod sincer şi cu rezultate ne-mediatizate, ne-expuse sub lumina reflectoarelor. Înţelegem că lucrurile bune realizate nu constituie subiect mediatic; oamenii care au fost ajutaţi să-şi rezolve problemele nu pot merge pe la televiziuni să povestească, nu au prieteni sus-puşi faţă de care să facă aprecieri; vocea lor nu este ascultată, din păcate, de nimeni.
Înţelegem că noi suntem oamenii care nu contează. Dar suntem mii în Italia. Şi toţi am avut la un moment dat o problemă pentru care am dat fuga la Consulat, ca să ne fie rezolvată. Şi n-a contat atunci că suntem dintre cei care nu contează, personalul de la Consulat ne-a acordat atenţie şi bunăvoinţă, a căutat pentru noi soluţia cea mai bună, şi de multe ori ne-a restabilit încrederea în noi şi în autorităţile române. Aşa l-am cunoscut noi pe Consulul General actual, Dl. Tiberiu Dinu.
Alergând peste tot, uneori între drumuri de sute de kilometri făcute pentru unii dintre noi aflaţi în nevoie, flămând uneori sau obosit. Stăm mărturie că în cei câţiva ani de când îl cunoaştem l-am văzut mereu ajutând oameni simpli, lucrând cu competenţă profesională şi cu înaltă probitate morală.
Respectul nostru nu şi l-a câştigat însă facându-şi bine slujba, ci prin faptul că nu l-am văzut niciodată plângându-se de greutăţile acesteia.

Dincolo de aceste lucruri generale, noi, românii de la Verona, nu putem să nu amintim sprijinul particular pe care l-am primit din partea Consulului Dinu în persoană în demersurile înfăptuite pentru realizarea la Verona a Centrului Cultural Român, prioritate a noastră, având în vedere problemele specifice comunităţii de aici. Nu numai profesionalismul Consulului General Dinu a fost remarcat, dar şi simplitatea şi modestia sa personală, aşa cum au ţinut să ne arate ulterior atât Primarul Veronei şi colaboratorii săi, dar şi membrii parohiei noastre, pe care Dl. Consul i-a întâlnit cu acel prilej.

Nu este intenţia noastră de a expune pe larg subiectul Centrului Cultural (am făcut-o pe larg în raportul-solicitare de finanţare prezentat în luna februarie a acestui an, proiect la care aşteptăm în continuare răspuns din partea Guvernului României), dar atragem atenţia asupra a două aspecte fundamentale pentru noi, miile de români de la Verona, şi anume că prestaţia diplomatică a Consulului General Tiberiu Dinu a contribuit decisiv la acordarea de către Primăria Veronei a unui perimetru important în favoarea comunităţii româneşti de aici, într-un context general de percepţie negativă faţă de comunitatea românilor din Italia, aşa cum a arătat şi Ministrul de Externe, Dl. Cristian Diaconescu, în cadrul întâlnirii oficiale cu omologul său italian.

Cel de-al doilea aspect determinant este acela că proiectul menţionat se află într-o sensibilă fază decisivă: noi considerăm inoportună propunerea de retragere de la post a Consulului General Tiberiu Dinu tocmai în acest moment, fapt care ar putea arunca o lumină negativă asupra poziţiei actuale a Primăriei Veronei faţă de proiect.

Tot ce înţelegem noi din politică e că e făcută pentru bărbaţi adevăraţi: ni se pare deci o dovadă de bărbăţie politică şi de corectitudine din partea maximei autorităţi să i se lase Consulului Dinu dreptul de a duce acest proiect la bun final, aşa cum o doresc mii de români aici la Verona.

Sperând ca măcar o dată vocea noastră sinceră, a oamenilor simpli, să fie ascultată şi să conteze, şi mai ales, sperând ca lucrurile bune făcute sau încă în aşteptare de a fi făcute să primeze asupra intereselor politice meschine, rămânem  la dispoziţie pentru întărirea oricând a spuselor noastre.        

Pentru Parohia Ortodoxă Română Sfântul Ilie Tesviteanul
Preot paroh Gabor Codrea


Pentru Asociaţia Comunităţii Ortodoxe Române
Maria Savin
Vice-Preşedinte

×