x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Veste proasta pentru jivine

Veste proasta pentru jivine

de Monica C. Andrei    |    10 Aug 2006   •   00:00

O treime din Gradina Zoo-logica a Capitalei poate fi inclusa in cartierul vilelor de lux din Baneasa, fiind revendicata. Astfel, tarcu-rile in care vietuiesc lupii, cerbii, zimbrii, strutii si caprele ar trebui stramutate. Primarul din Chiajna, ce-lebrul Minea, vrea sa gazduiasca el o noua Zoo.

VARIANTA. Este posibil ca Gradina Zoologica sa fie mutata in Cheajna pe spatiul administrat de un primar cercetat penal

Smecherii cu bani au pus ochii si pe Gradina Zoologica din Capitala. O treime din spatiu a fost revendicata, terenurile destinate constructiilor de vile de lux fiind din ce in ce mai putine in zona Pipera. Municipalitatea are in plan amplasarea unui safari in Padurea Baneasa, pe care vor s-o transforme in parc, si a unui parc zoologic, culmea, in comuna Chiajna, condusa de primarul cercetat penal Mircea Minea.

LUNA. Tigroaica de cinci luni, una dintre cele mai frumoase exemplare

Gradina Zoologica, infiintata in 1959 sub denumirea de Colt Zoologic Baneasa, se intinde pe o suprafata de sase hectare, dintre care doua au fost revendicate inca din 2001. Astfel, spatiile lupilor, zimbrilor, antilopelor, cerbilor, strutilor si caprelor au fost cerute de familiile Gressian si Filipoiu. Situatia juridica a terenurilor n-a fost clarificata, ajungandu-se la procese atat cu Primaria Capitalei, cat si cu cea a Sectorului 1. Intre timp, lucrurile s-au precipitat, mai ales ca in zona Pipera nu prea mai sunt terenuri pentru constructii de cartiere rezidentiale. Spatiul pe care se intinde acum gradina ar fi mana cereasca pentru cei care se ocupa cu astfel de afaceri.

"Acum doi ani era camp in jurul nostru, acum sunt numai case. Se construieste foarte mult", ne-a spus Anca Oprea, directorul Gradinii Zoologice. De cinci ani de cand exista revendicarea, conducerea institutiei n-a mai putut sa faca nici o investitie pe terenul de doua hectare revendicat, insa au fost demarate lucrarile de modernizare a canalizarii. Numai bine pentru viitorii posesori ai spatiilor, care vor avea toate conditiile pentru a-si pune pe picioare o afacere imobiliara.

SAFARI IN BANEASA. Pentru ca spatiul de la Gradina Zoologica risca sa se imputineze sau sa dispara, autoritatile locale au in plan mai multe proiecte, in stilul caracteristic. Unul dintre ele ar fi organizarea unui safari in Padurea Baneasa, pe o suprafata de 150 de hectare, care teoretic deja apartin gradinii, la baza fiind o hotarare a Consiliului General. Proiectul este unul mai vechi, de a transforma Padurea Baneasa in parc si, mai nou, in safari, cu animale lasate in libertate. Insa cei de la Primaria Capitalei n-au cazut la pace cu cei de la Romsilva, in ograda carora se afla cea mai mare parte a padurii, asa ca totul s-a rezumat doar la tratative.

PARC ZOO. De parca n-ar fi de ajuns, Primaria mai are un plan de a mai face si un parc zoologic si de distractii in comuna Chiajna, condusa de Mircea Minea, primarul despre care Jurnalul National a publicat o serie de materiale referitoare la abuzurile pe care le facea, luand cu forta din pamanturile proprietarilor de drept. Asa ca probabil, tot ciupind de la oameni, Minea s-a trezit peste noapte ca are un teren de 40 de hectare neconstruibil. Auzind ca Primaria Capitalei are in plan amplasarea unui parc de o asemenea anvergura, a venit la Primaria Capitalei sa le propuna edililor afacerea. El sa le dea terenul, ei sa-i dea banii.

"Nu-i nimic stabilit. Minea are un teren, dar nici nu stiu unde este pozitionat. Mi-ar conveni mai mult ca acest parc sa fie facut in Otopeni, in continuarea Padurii Baneasa, unde va fi un safari. Practic, va fi un circuit. Dar, deocamdata, totu-i la nivel de discutii", ne-a spus Razvan Murgeanu, viceprimarul Capitalei.

MAGAZIN DE SUVENIRURI LA ZOO
In aceasta perioada, Gradina Zoologica este intr-o continua transformare. Pe langa implementarea unui nou sistem de canalizare, se lucreaza si la modernizarea spatiilor destinate animalelor. Din 2001, de cand s-a schimbat conducerea, bugetul repartizat gradinii a crescut de la an la an, ajungand acum la 50 de miliarde. Ambitiile celor care administreaza Gradina Zoologica sunt mari, insa nu se stie daca vor fi finalizare vreodata. "Avem cinci proiecte, vrem sa refacem intrarea in gradina, sa facem un magazin, pet shop, in care vizitatorii sa poata cumpara suveniruri, dar si animale micute si pasari. Un alt proiect se referea la modernizarea unei portiuni care nu se afla in cea revendicata de doua hectare. Cu toate acestea n-am primit acordul de la Primaria Sectorului 1, pe motiv ca si acea parte se afla pe lista de cereri", ne-a spus Anca Oprea. De asemenea, si pretul biletelor de intrare la Zoo va fi majorat la 50.000 pentru adulti si 30.000 pentru copii.

×
Subiecte în articol: observator grădina gradina zoologica parc