x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Veşti excelente! Bolnavii de tuberculoză vor avea o lege care îi va proteja

Veşti excelente! Bolnavii de tuberculoză vor avea o lege care îi va proteja

16 Oct 2018   •   13:59
Veşti excelente! Bolnavii de tuberculoză vor avea o lege care îi va proteja

Deputatul PNL Brăila, Antoneta Ioniţă, a precizat marţi, într-un comunicat de presă, că Legea Tuberculozei, aşteptată de mulţi ani de pacienţii care suferă de această boală, a fost aprobată în unanimitate de Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor, după mai multe runde de discuţii purtate între parlamentarii comisiei, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, ai Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" şi ai asociaţiilor pacienţilor. 

Antoneta Ioniţă, de profesie medic, membru în Comisia pentru Sănătate a Camerei Deputaţilor, susţine, în acelaşi comunicat, că România se află pe primul loc din Uniunea Europeană, într-o tristă statistică a cazurilor de tuberculoză, peste 25.000 de români fiind trataţi anual de TBC, o boală contagioasă, în fiecare zi trei români murind din cauza tuberculozei. 

"A fost un vot unanim din partea tuturor colegilor din Comisia de Sănătate, ceea ce înseamnă că toată lumea a înţeles cât de important este să avem o Lege a tuberculozei. Cu toţii am fost de acord că doar dacă asigurăm tratament pacienţilor aflaţi într-o situaţie materială precară putem reduce numărul cazurilor contagioase. Sunt multe situaţii de bolnavi rămaşi neidentificaţi, care nu merg la medic din cauza lipsei de resurse sau a lipsei de informare şi care, rămaşi în comunitate, transmit boala şi celor din jurul lor. Acest succes al Legii Tuberculozei este, în primul rând, meritul unui om extrem de inimos, doamna Paula Rusu, preşedinta Asociaţiei Române a Bolnavilor de Tuberculoză, o luptătoare, care şi-a dedicat energia pentru ca această lege să devină o realitate", a declarat Antoneta Ioniţă. 

Noua lege aduce beneficii pacienţilor bolnavi de TBC şi poate unul dintre cele mai importante dintre acestea este că vor beneficia, de acum încolo, de concediu plătit pe toată perioada tratamentului. Un avantaj major, mai ales pentru cazurile infectate cu microbul rezistent la tratament, care au nevoie de cel puţin doi ani de îngrijire medicală şi care, până acum, primeau concediu medical un singur an, după care erau pensionate forţat. Legea prevede, de asemenea, printre altele, ca bolnavii să beneficieze de indemnizaţie lunară de hrană, pe toată perioada tratamentului în ambulatoriu, în condiţiile respectării tratamentului prescris, dar şi de consiliere gratuită privind măsurile de igienă, în scopul de a preveni răspândirea infectării. http://www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: bolnavi tuberculoza