x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Viaţa fumătorilor din UK e dată peste cap. Lecţia pe care o pot învăţa românii

Viaţa fumătorilor din UK e dată peste cap. Lecţia pe care o pot învăţa românii

30 Sep 2018   •   13:31
Viaţa fumătorilor din UK e dată peste cap. Lecţia pe care o pot învăţa românii

Din ţara cu cele mai dure reguli împotriva fumatului şi fumătorilor, acum oficialii din Marea Britanie îi premiază pe fumători. Unul din trei britanici are voie să fumeze în spaţii închise.

În viaţa fumătorilor din Marea Britanie are loc cea mai mare tranziţie de la inventarea ţigării. Unul din trei fumători a renunţat deja la ţigara clasică în favoarea dispozitelor care sunt prezentate de experţi drept ţigara de nouă generaţie, cea în care tutunul e încălzit. Iar tranziţia e încurajată chiar de autorităţile din Marea Britanie.

“Abordarea de până acum era să le spui fumătorilor că lăsarea de fumat e singura lor opţiune. Nu a funcţionat. Niciodată interzicerea unui fenomen nu dă roade. Cine ne-ar asculta dacă le-am spune să nu mai folosească maşina pentru că astfel riscurile unui accident scad cu 99 la sută? E imposibil în secolul nostru. O abordare fără riscuri e să nu conducem maşina, dar folosiţi centura pentru a reduce riscurile unor posibile răni. Acelaşi principiu se aplică şi la fumat. Le oferi nicotina de care au nevoie, păstrezi obiceiurile, dar reduci expunerea la substanţe toxice care vin din produsele din tutun. Nu este nicio îndoială că ţigările heet not burn sunt mult mai puţin dăunătoare decât fumatul clasic, sunt atâtea studii care arată asta, ele reprezintă o oportunitate perfectă ca un fumător să îşi reducă riscurile pentru sănătate”, spune cercetătorul Konstantinos Farsalinos.

Iar fumătorilor britanici li s-a explicat cu date ştiinţifice - inclusiv în reclame televizate – cum se va schimba viaţa lor dacă vor face schimbarea către ţigările electronice sau cele de tip heat not burn.

“Primeşte nicotina, dar inhalezi cu 95 la sută mai puţine substanţe dăunătoare. Am văzut în studii că mulţi oameni vor reuşi să se lase de fumat după ce fac schimbarea la noile ţigări. Orice Guvern ar trebui să le ofere cetăţenilor alternative. Nu e suficient să lansezi avertismente că fumatul nu e sănătos. Trebuie să informezi fumătorii până la capăt, să le spui şi că există metode mult mai puţin nocive. Iar adevărul a funcţionat în Marea Britanie”, spune Riccardo Polosa, profesor universitar şi cercetător.

 

Acum, în Londra - cu fiecare zi ce trece – ţigările clasice sunt pe cale de dispariţie. La fenomen a ajutat şi „bonusul” oferit de Guvern. În timp ce fumătorii de ţigări clasice sunt nevoiţi să stea în stradă, în locurile special amenajate atunci când fumează, cei care au dispozitive revoluţionare pot să fumeze inclusiv în restaurante.

„În Marea Britanie un lucru grozav e faptul că Guvernul a sprijinit ţigările electronice, au studiat ştiinţa din spatele produselor şi au confirmat că sunt cu 95 la sută mai puţin dăunătoare. Guvernul promovează inclusiv faptul că oamenii pot vapa în spaţii închise. Nu trebuie să stai cu fumătorii în stradă. Nu ai de ce să stai în stradă atâta vreme cât tutunul încălzit nu face rău celor din jurul tău”, explică Peter Nixon, directorul unui producător de ţigări din Marea Britanie.

Procentul fumătorilor din Anglia a atins un minim istoric în 2018. Doar 15 la sută din populația adultă fumează. În 2011 erau cu 25 la sută mai mulţi fumători.

×