x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Viceprimarul comunei Şelimbăr şi un funcţionar de la Cadastru, reţinuţi de DNA

Viceprimarul comunei Şelimbăr şi un funcţionar de la Cadastru, reţinuţi de DNA

26 Noi 2015   •   18:40
Viceprimarul comunei Şelimbăr şi un funcţionar de la Cadastru, reţinuţi de DNA

Marius Grecu, viceprimar al comunei Şelimbăr, judeţul Sibiu, a fost reţinut de procurorii DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită şi abuz în serviciu, în dosarul legat de retrocedări ilegale de terenuri.

În acelaşi dosar, au fost reţinuţi Maria Melniciuc, specialist în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Radu Lucian Cândea, Sorin Haiduc, Marius Bogdan Lupu, Ioan Tatu (fost primar şi consilier local în comuna Şelimbăr).

De asemenea, sunt cercetaţi penal sub control judiciar Nicoleta Maria Ancăş, Ioan Creţu, Constantin Deac (consilier local, fost viceprimar), Emilian Petru Droc, Iulian Horia Hordobeţ, Victoria Iuga, Ovidiu Vasile Jinariu, Nicolae Pavel Mustaţă (consilier local), Silviu Gheorghe Popescu, Gheorghe Schotte (dezvoltator imobiliar), Mihai Indrieş.

Punerea acestora sub acuzare vine după ce procurorii DNA l-au reţinut miercuri pe Daniel Maricuţa, primarul comunei Şelimbăr, acuzat de retrocedări ilegale de terenuri.

Potrivit DNA, începând cu anul 2000, Daniel Maricuţa, în calitate de primar al comunei Şelimbăr, a constituit împreună cu Elena Scumpu şi Maria Melniciuc şi o altă persoană, o grupare infracţională ce avea ca scop dobândirea unor terenuri cu valoare de piaţă mare, situate pe raza comunei, prin încălcarea dispoziţiilor legale şi prin nesocotirea drepturilor legale ale altor persoane.

Daniel Maricuţa, care deţinea calitatea de preşedinte, împreună cu restul de trei membri ai grupului, constituiau comisia comunală înfiinţată în scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituire sau constituirea acestuia, atribuirii efective a terenurilor celor îndreptăţiţi şi eliberării titlurilor de proprietate.

Având în vedere funcţiile pe care le ocupau în cadrul acestei comisii şi relaţiile de încredere existente între aceştia, cei patru membri ai grupului au hotărât să nesocotească drepturile legale ale persoanelor care depuseseră cereri pentru reconstituirea sau constituirea dreptului de proprietate şi astfel să soluţioneze favorabil (atât în ceea ce priveşte celeritatea, cât şi amplasamentul terenurilor din titlurile de proprietate), doar acele cereri pentru care persoane interpuse deţineau procuri de vânzare sau care, prin manopere dolosive, acceptau direct vânzarea către persoanele indicate de membrii grupului infracţional.

Daniel Maricuţa şi ceilalţi membri ai grupului cunoşteau în detaliu atât situaţia terenurilor, cât şi a persoanelor care solicitau atribuirea de terenuri, putând influenţa decizia acestora, atât prin ameninţare, tracasarea proprietarilor, cât şi prin inducerea lor în eroare, în scopul obţinerii în final a acceptului acestora pentru ca terenurile înscrise în titlurile de proprietate să intre în proprietatea membrilor grupului.

Procurorii DNA mai susţin că Daniel Maricuţa şi ceilalţi membri ai grupului au modificat şi falsificat procese-verbale de punere în posesie sau le-au întocmit incomplet, cu scopul de a putea face ulterior modificările în ceea ce priveşte amplasamentul şi suprafaţa atribuită fiecărei persoane într-o manieră care să le fie favorabilă.

În continuare, prin intermediul unuia dintre membrii grupului, terenurile obţinute prin fraudă au fost valorificate pentru sume mari de bani. Acest membru al grupului a avut şi rolul de a despăgubi persoanele care şi-au câştigat dreptul în instanţă sau care, în procesele intentate, aveau şanse la o soluţie favorabilă, răscumpărându-le acestora terenurile.

În vederea valorificării terenurilor, Daniel Maricuţa şi Elena Scumpu, care aveau atribuţii în eliberarea autorizaţiilor şi a documentaţiilor de construcţie (PUG, PUZ, certificate de urbanism, autorizaţii de construire), indicau potenţialilor investitori să cumpere teren de la persoana din cadrul grupului care se ocupa de acest lucru, la un preţ peste preţul pieţei, asigurându-i că, procedând în acest fel, nu vor avea probleme cu eliberarea documentelor şi derularea investiţiei.

În acelaşi scop, pentru a nu cumpăra teren de la alţi proprietari, Daniel Maricuţa dispunea ca certificatele fiscale pentru ceilalţi proprietari să fie eliberate cu menţiunea interdicţiei de construire.

Pe parcurs, având ca mobil obţinerea pentru membrii săi de foloase, la gruparea infracţională au aderat Sorin Haiduc, Nicolae Pavel Mustaţă - consilier local în comuna Şelimbăr, Constantin Deac - consilier local şi fost viceprimar al comunei Şelimbăr, Ioan Tatu - fost primar şi fost consilier local în Şelimbăr, Lucian Radu Cândea, Marius Grecu şi Marius Bogdan Lupu.

Activitatea grupului a fost sprijinită şi de ceilalţi inculpaţi. Astfel, Vasile-Ovidiu Jinariu, Ioan Creţu, Nicolae Pavel Mustaţă, Iulian Horea Hordobeţ şi Emilian Petru Droc au fost persoanele desemnate să facă demersuri pentru a le fi acordate procuri de reprezentare, astfel încât următoarele persoane din lanţul infracţional, respectiv primii cumpărători ai terenurilor, să poată invoca dobândirea imobilelor ca şi cumpărători de bună-credinţă (aşa cum s-a şi întâmplat atât pe parcursul numeroaselor procese civile intentate de persoanele ale căror interese legitime au fost vătămate, dar şi în dosarele penale înregistrate în urma plângerilor unora dintre persoane).

Alţi inculpaţi au fost dispuşi să dobândească în mod aparent terenurile pentru care s-a reconstituit/constituit dreptul de proprietate şi să-l deţină neîntrerupt timp de mai mulţi ani, deşi cunoşteau că terenurile nu le aparţin în realitate, pentru ca la un moment dat, de obicei înaintea fiecărei vânzări către investitori, în baza unor acte fictive translative de proprietate (în sensul lipsei plăţii), acestea să ajungă în patrimoniul unui membru al grupului.

De asemenea, cu ocazia administrării probatoriului, au fost identificate şi tranzacţii făcute în nume propriu prin care s-au valorificat terenurile obţinute din activitatea ilicită.

DNA mai arată că primarul Daniel Maricuţa, Elena Scumpu şi Marius Grecu au pretins şi primit cu titlu de mită, prin intermediari, de la Gheorghe Schotte, în calitate de dezvoltator imobiliar şi de la alte persoane, mai multe sume de bani şi bunuri.

Astfel, Daniel Maricuţa a primit suma de 1.027.500 lei, un autoturism marca BMW X6 şi 61 de apartamente cu locurile de parcare aferente, în valoare totală de 1.811.660 euro, iar pentru Consiliul Local Şelimbăr două apartamente, sub formă de donaţie.

Pentru a disimula adevărata provenienţă a celor 61 de apartamente, Sorin Haiduc, cu ajutorul unui alt membru al grupului, a încheiat la data de 8.12.2014 mai multe contracte fictive de vânzare-cumpărare.

În schimbul locuinţelor oferite, Gheorghe Schotte şi o altă persoană au beneficiat de sprijin din partea membrilor grupului, atât pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie, cât şi pe parcursul derulării lucrărilor.

În aceeaşi zi cu încheierea contractului, Emilian Petru Droc, ca urmarea a obţinerii autorizaţiei, a primit de la Gheorghe Schotte promisiunea plăţii unei sume de 10.000 de euro, ce a fost făcută ulterior în baza unui contract de intermediere.

În cazul celor două locuinţe, investigaţiile efectuate în cauză au relevat şi faptul că, anterior anului 2013, persoanele care solicitau autorizaţii pentru construirea unui bloc de locuinţe erau obligate de către primarul Maricuţa să cedeze cu titlu gratuit un număr de apartamente în favoarea Primăriei Şelimbăr. În caz contrar li se spunea expres că nu vor primi autorizaţiile necesare.

Referitor la acest caz, Marius Grecu, în calitate de viceprimar, a semnat declaraţia notarială prin care a acceptat donaţia făcută de două persoane pentru CL Şelimbăr, cunoscând scopul acestei donaţii, iar Elena Scumpu, în calitate de secretar, a avizat pentru legalitate primirea de la persoanele respective a celor două locuinţe.

Pentru a disimula adevărata provenienţă a sumelor de bani şi a bunurilor, inculpaţii au efectuat succesiv tranzacţii, dezmembrări şi înscrieri succesive în Cartea Funciară a unor terenuri; au efectuat schimburi de terenuri precum şi valorificarea ulterioară către diferiţi agenţi economici şi au încheiat contracte simulate de vânzare-cumpărare/au ajutat la încheierea acestora, cunoscând că apartamentele provin din săvârşirea de infracţiuni.

Valoarea totală a bunurilor dobândite prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor ce le reveneau în calitate de membri ai comisiei comunale constituită în temeiul art. 12 din Legea 18/1991 în scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituire sau constituirea acestuia, atribuirii efective a terenurilor celor îndreptăţiţi şi eliberării titlurilor de proprietate este estimată la 114.340.750 euro.

Daniel Maricuţa, Elena Scumpu, Maria Melniciuc, Lucian Radu Cândea, Marius Grecu, Sorin Haiduc, Marius Bogdan Lupu şi Ioan Tatu sunt prezentaţi joi Tribunalului Alba cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

×