x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Victimele" petrolului murdar - General si colonel SRI, arestati pentru mita

"Victimele" petrolului murdar - General si colonel SRI, arestati pentru mita

de Gabi Golea    |    21 Sep 2006   •   00:00

Generalul Ovidiu Soare si colonelul Gheorghe Dumitrache, din Serviciul Roman de Informatii, au fost retinuti aseara de procurorii DNA pentru luare si dare de mita. Potrivit surselor judiciare, generalul ar fi primit un miliard de lei de la colonel ca sa-l mentina in functie.

Generalul Ovidiu Soare este ofiter activ in centrala SRI. Fost ofiter al Directiei a 5-a a Securitatii, el s-a ocupat, printre altele, de paza lui Nicu Ceausescu, apoi, de-a Alexandrinei Gainuse. Revolutia l-a prins in Bucuresti. In zilele lui decembrie ’89, s-a ascuns in sediul Sectiei 1 Militie. El a fost recuperat destul de repede - in 1991 - de Virgil Magureanu, care l-a si numit seful Diviziunii de aparare a Constitutiei. Gheorghe Dumitrache, pana acum 6 luni colonel la SRI Prahova, a fost trecut in rezerva, in timp ce era cercetat pentru fapte de coruptie.

UN MILIARD. Cei doi sunt legati in ancheta aflata in desfasurare, printr-o relatie mai mult decat colegiala. Gheorghe Dumitrache i-ar fi dat in timp generalului Soare diverse bunuri, printre care si materiale de constructie (in valoare de un miliard de lei), cerandu-i in schimb sa-l pastreze in functie. Retinerea celor doi, operata aseara de procurorii DNA, nu a fost urmarea unui flagrant, ci a altor probe - inscrisuri si marturii - care au intarit anchetatorilor convingerea ca mita s-a dat si s-a luat. Numele ambilor ofiteri au fost vehiculate de presa in legatura cu protejarea mafiei petrolului din Prahova, dar si cu apropieri nepermise de cetateni straini. La sfarsitul anului trecut, au fost arestati alti doi fosti sefi ai SRI Prahova, coloneii Bucur si Paltanea. Veniturile obtinute de cei doi de pe urma protejarii traficantilor de carburanti s-ar ridica - potrivit celor care i-au trimis acum in judecata - la 15 miliarde de lei. Dumitrache si Soare au aparut, sustin surse judiciare, in diverse declaratii date de cei implicati in acest proces.

RUDE ALESE. Un alt personaj cu nume sonor apare in preajma celor doi: Liviu Luca, sindicalistul-patron de la Petromservice, este cuscrul lui Dumitrascu. Acum cateva luni, pe Valea Prahovei, intr-un loc select cu invitati si mai selecti, fiica lui Luca s-a cununat cu baiatul colonelului. Azi, urmeaza ca Soare si Dumitrascu sa apara in fata judecatorilor, care vor decide asupra arestarii lor. Dumitrascu este, insa, greu de tinut in arest: el este cardiac cronic, nu demult a fost operat pe cord in Italia, nu suporta regimul de detentie. In ce-l priveste pe Soare, surse SRI citate de Antena 3 sustin ca el a fost trecut in rezerva, insa azi noapte, chiar avocatul lui stia ca este inca activ. Sa fi fost lasat pe sest la vatra generalul?

Afacerile cu petrol din Prahova, care au dospit si-au produs averi atatia ani, sub nasul SRI, al Politiei si Parchetului, incep sa faca victime tot mai interesante. Cine mai urmeaza?

×
Subiecte în articol: observator