x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Victor Ponta, în China. Premierul s-a întâlnit cu reprezentanţii Huawei, China Nuclear Electric şi ZTE

Victor Ponta, în China. Premierul s-a întâlnit cu reprezentanţii Huawei, China Nuclear Electric şi ZTE

30 Iun 2013   •   11:21
Victor Ponta, în China. Premierul s-a întâlnit cu reprezentanţii Huawei, China Nuclear Electric şi ZTE
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Premierul Victor Ponta a ajuns duminică în China, unde efectuează o vizită oficială la invitaţia omologului său Li Keqiang - transmite Agerpres.

Victor Ponta a aterizat la Shenzhen (sud), de unde s-a deplasat la Hong-Kong. El va avea o întrevedere cu guvernatorul regiunii şi se va întâlni cu reprezentanţii companiilor Huawei, China Nuclear Electric, ZTE.

Luni premierul va merge la Beijing, pentru a se întâlni cu preşedintele şi cu şeful guvernului chinez.
Vizita în China se înscrie în turneul asiatic început pe 26 iunie, care a mai inclus Azerbaidjan, Kazahstan şi Uzbekistan.

Victor Ponta a afirmat recent că vizitele în cele patru state asiatice au un caracter preponderent economic. El mai spunea că Executivul caută un investitor pentru construcţia hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti (jud. Cluj, centru-vest), un proiect de peste un miliard de euro de care ar fi interesată o companie chineză.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, care face parte din delegaţie, susţinea la sfârşitul lui mai că România a propus investitorilor chinezi colaborarea în cadrul a şapte proiecte derulate în domeniul energetic, cu prilejul delegaţiei oficiale în Republica Populară Chineză.

"Am prezentat investitorilor chinezi proiectele reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, Tarniţa-Lăpuşteşti, hidrocentrala Nicopole, hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Măcin, cablul submarin România-Turcia, exploatarea miniera Rovinari şi termocentrala Mintia. Dacă aveam proiecte concrete, investitorii veneau deja", afirma Constantin Niţă.

Potrivit preşedintelui Camerei de Comerţ Bilaterale România-China, Gabriel Ghelmegeanu, colaborarea româno-chineză ar trebui să nu se limiteze la tradiţionalele relaţii comerciale şi să acceseze capitalul chinez pentru marile proiecte de investiţii în domeniul energiei nucleare şi al retehnologizării termocentralelor.

×