x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator (VIDEO) Reîncep săpăturile arheologice la Râpa Robilor. Se caută trupurile deţinuţilor morţi la Aiud

(VIDEO) Reîncep săpăturile arheologice la Râpa Robilor. Se caută trupurile deţinuţilor morţi la Aiud

30 Iun 2012   •   14:11
(VIDEO) Reîncep săpăturile arheologice la Râpa Robilor. Se caută trupurile deţinuţilor morţi la Aiud

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) desfasoara la Aiud, incepand cu data de 2 iulie 2012, o campanie de investigatii arheologice in zona Rapa Robilor, unde au fost inhumati o parte dintre detinutii decedati in inchisoarea din localitate.

Cercetarea arheologica din acest an are drept scop cautarea, recuperarea si deshumarea osemintelor unor fosti detinuti politici, precum si identificarea acestora. Datorita lucrarilor efectuate in zona, investigatiile se vor desfasura doar intr-un anumit sector din fosta parcela de teren rezervata in trecut pentru cimitirul penitenciarului, pe o suprafata ce nu a fost afectata de lucrarile mentionate. Cercetarea arheologica va fi realizata de o echipa de arheologi coordonata de catre Marius Oprea, directorul departamentului de investigatii din cadrul IICCMER.

In teren, lucrarile vor fi coordonate de dl. Gheorghe Petrov, arheolog expert la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj, alaturi de care se vor afla Paul Scrobota (director Muzeul de Istorie Aiud), Gabriel Rustoiu (director Muzeul National al Unirii din Alba Iulia) si Horatiu Groza (Muzeul de Istorie Turda). Forta de munca necesara pentru sapaturile arheologice va fi asigurata de catre penitenciarul Aiud.

Conform actelor nominale de deces aflate la Primaria Aiud, in perioada 1945- 1947, nu mai putin de 149 de persoane au decedat in penitenciarul Aiud, jumatate din acestia fiind acuzati de delicte politice. In intervalul 1948–1964, aici au decedat 437 de persoane, insa dupa unele estimari neoficiale, cifra deceselor ar fi de circa 700.

IICCMER face precizarea ca actiunea de la Aiud are inclusiv o dimensiune de recuperare a memoriei, cautand sa cinsteasca amintirea celor care, pentru convingerile lor democratice, au fost eliminati in sistemul carceral al regimului comunist.

×