x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Videogramele unei revoluţii

Videogramele unei revoluţii

de Oana-Maria Baltoc    |    22 Ian 2010   •   00:00



Filmul documentar "Videogramele unei revoluţii", în regia lui Harun Farocki şi Andrei Ujică, deschide luni, 25 ianuarie, de la ora 18:00, "Seara de film" de la Institutul Cultural Român. Proiecţia va fi urmată de o dezbatere la care vor participa Andrei Ujică, Emil Hurezeanu şi Horia-Roman Patapievici.

"Videogramele unei revoluţii" (Germania, 1992) a fost selecţionat de Cinemateca austriacă din Viena în 2004 în cadrul programului "Die Utopie Film" în lista "The Best 100 in Film History". Documentarul reprezintă o analiză tulburătoare a rolului televiziunii în timpul revoluţiei române din 1989. Timp de cinci zile, în decembrie 1989, în timpul înlăturării guvernului lui Ceauşescu, demonstranţii au ocupat studioul televiziunii de stat şi au transmis revoluţia în direct. Producătorii de film Harun Farocki şi Andrei Ujică au concentrat 125 de ore de transmisiuni video în această reconstituire cronologică a revoluţiei.

Timişoreanul Andrei Ujică, scriitor, regizor de film şi profesor, trăieşte din 1981 în Germania. A studiat literatura la Timişoara, la Bucureşti şi mai apoi la Heidelberg. În anii '70 a colaborat cu Şerban Foarţă la compunerea versurilor pentru formaţia Phoenix. În 1990 îşi începe primul proiect cinematografic, "Videogramme einer Revolution" (Videogramele unei Revoluţii), în colaborare cu Harun Farocki. Filmul, a cărui premieră a avut loc în 1992, a devenit o referinţă cu privire la relaţiile dintre media şi puterea politică în Europa sfârşitului de eră comunistă. Din 2001, Andrei Ujică predă cinematografia la Universitatea Naţionala din Karlsruhe, iar din 2002 este director al institutului pentru film ZKM. Filmografia sa mai cuprinde documentarul "Out of the Present" (Rupt de prezent, 1995) - povestea cosmonautului rus Sergei Krikalev, aflat pe staţia spaţială MIR pentru 10 luni, timp în care se destramă Uniunea Sovietică, şi "Unknown Quantity" (Cantitate necunoscută, 2005), experiment multimedia pornind de la conversaţii între Paul Virilio, arheolog media şi filozof, şi Svetlana Alexievich, jurnalista rusă. În prezent, Andrei Ujică lucreaza la documentarul "Autobiografia lui Ceauşescu". Accesul publicului la "Seara de film" este liber, în limita locurilor disponibile.  

×
Subiecte în articol: mass-media