x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Viitură pe Tisa, în Maramureş: DN19, închis circulaţiei

Viitură pe Tisa, în Maramureş: DN19, închis circulaţiei

09 Dec 2010   •   13:29

UPDATE: Hidrologii au instituit codul portocaliu pe întreg sectorul românesc al Tisei, precum şi pe anumite tronsoane ale râurilor Iza, Vişeu şi Tur.

Avertizarea hidrologilor intră în vigoare încă de joi după-amiază şi va fi valabil până vineri după-amiază.

Codul galben instituit anterior pe mai multe sectoare ale râurilor Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş, Crasna, Barcău şi Crişul Negru rămâne în vigoare încă o zi.

"Pe râul Tisa s-a instituit cod portocaliu din cauza propagării viiturii formate pe sectorul ucrainean al Tisei şi aportului afluenţilor româneşti Vişeu şi Iza", se arată într-un comunicat de joi al Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale "Apele Române", Ana Maria Tănase, a declarat că în urma informaţiilor venite din Ucraina, coroborate cu datele obţinute până în prezent referitor la precipitaţii şi niveluri înregistrate pe râurile Tisa şi Iza, cotele Tisei se vor situa, joi noapte, în jurul cotei de inundaţie, cu circa 70-80 de centimetri faţă de nivelul actual.

Râul Tisa s-a revărsat, astăzi, inundând un drum naţional pe o porţiune de circa 500 de metri. Este vorba despre DN19, care face legătura într Sighetu Marmaţiei şi Satu Mare. Acesta a fost închis circulaţiei. În cursul acestei zile, o nouă viitură este aşteptată din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş, Dan Bucă, a declarat, astăzi, pentru Mediafax, că apa ajunge la zece centimetri pe carosabil, pe o porţiune de aproximativ 500 de metri în zona Remeţi-Teceu. Nivelul râului este în creştere, iar în jurul orei 16:00 se aşteaptă viitura maximă pe Tisa de pe râul Teresva din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş a mai spus că ar putea fi inundate aproximativ 200 de case din localităţile Teceu şi Remeţi.

Probleme sunt şi pe DN 18, în Pasul Gutâi, unde se circulă pe un singur sens din cauza aluviunilor ajunse pe şosea.

La ora transmiterii acestei ştiri, aproximativ 100 de oameni lucrau la ridicarea unui dig în zonele afectate. Localităţile ameninţate de viitură sunt Remeţi şi Teceu Mic.

×