x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vila de patrimoniu, data unei fantome

Vila de patrimoniu, data unei fantome

03 Iun 2005   •   00:00

Un imobil vechi de peste 100 de ani, estimat la peste 15 miliarde de lei, a fost retrocedat unei "fantome", in baza unor acte care nu justificau solicitarea. Trei politisti sunt cercetati de procurori in acest dosar, dar cladirea a fost deja vanduta unor italieni si se afla acum in paragina.

  • de NICOLETA BUTNARU
  • OBSERVATOR

  • ARHITECTURA. Construita in secolul XVIII, vila din imagine este considerata ca fiind cea mai interesanta cladire din municipiul Braila
    O cladire din municipiul Braila, parte din patrimoniul cultural national, amplasata pe faleza Dunarii si in care a functionat Fundatia Braileana pentru Tineret (FBT) a devenit subiectul unui scandal de proportii. Razboiul privind dobandirea cladirii s-a purtat atat pe rolul instantelor de judecata, cat si la organele de cercetare penala, iar piesa de rezistenta a dosarului a devenit, recent, o rezolutie a Parchetului National Anticoruptie, care-i incrimineaza taman pe politistii care au instrumentat speta.

    Primele atestari documentare ale cladirii din Bulevardul Carol I, nr. 1, acum Independentei nr. 1A, apar in anul 1900. Dupa ce a trecut prin mainile mai multor proprietari, casa a fost nationalizata pe vremea comunistilor si a ajuns in folosinta UTC-ului. In 1993, prin ordin al prefectului de atunci, cladirea a fost atribuita, impreuna cu terenul aferent, Fundatiei Brailene pentru Tineret (FBT).

    REVENDICAREA. In 1996, mandatara unei presupuse mostenitoare, braileanca Elisabeta Mitu, a solicitat restituirea casei si a sustinut ca-si argumenteaza cererea prin acte ca: certificat de deces pe numele Dumitriu Spiru (proprietarul de la 1932), certificat de deces pe numele Dumitriu Tareva, tatal celui de mai inainte, certificatul de nastere al mamei acestuia, Elena, si certificatul de casatorie al mostenitoarei Elena Pastia. Cu toate acestea, actele depuse la dosar au fost altele: un certificat de deces pe numele Dumitru Spiru, nascut la 12.06.1874 in Elfti Debra, Turcia, cu parintii Traicu si Paulina. Conform unor documente emise de institutii ale statului, mai precis Ministerul Afacerilor Externe si unele ambasade, cladirea a fost retrocedata reprezentantilor unei persoane care nu a existat niciodata.

    SEMNAL DE ALARMA. La momentul respectiv, presedintele Fundatiei Brailene pentru Tineret, Giorgiu Coman, a semnalat faptul ca actele depuse nu justifica o eventuala retrocedare si a sesizat autoritatile. "Am constatat ca imobilul urma sa fie retrocedat in baza unor documente cel putin dubioase, acte care s-au dovedit a fi neconforme cu realitatea. FBT a facut plangere la Politie impotriva mandatarei Mitu, pentru savarsirea infractiunilor de fals in declaratii si inselaciune", a aratat Coman. Plangerea a primit insa un raspuns nefavorabil din partea politistilor, iar cladirea a fost retrocedata in baza cererii Elisabetei Mitu. FBT a fost evacuata si, ulterior, casa a fost chiar vanduta. Imobilul este acum in paragina, iar noii proprietari, italieni, nu par a fi interesati de intretinerea acestui bun de patrimoniu. Giorgiu Coman a estimat ca, la vechimea cladirii, aceasta are o valoare de 10 miliarde de lei.

    CHEMATI LA RAPORT. Faptul ca nu ar fi tinut cont de aceste documente definitorii pentru elucidarea situatiei le-a adus unor politisti braileni o cercetare pentru abuz in serviciu. Astfel, seful Serviciului Cercetari Penale din Politia judetului, comisar-sef Ionel Decu, un ofiter la Investigarea Fraudelor, subcomisarul Liviu Marica si un ofiter pensionat din IPJ, Gicu Palade, urmeaza sa "dea cu subsemnatul" la Parchetul de pe langa Judecatoria Braila. Inspectorul-sef al IPJ Braila, Catalin Chivu, a precizat ca deocamdata nu se pot face comentarii. "Eu nu le permit sa vorbeasca (n.r. - celor trei politisti asteptati la Parchet), in conditiile in care dosarul este abia la inceput, iar institutia IPJ nu a primit nici o informare in acest sens de la Parchetul de pe langa Judecatoria Braila."

    REZOLUTIA PNA
    Scandalul s-a intins pana la Parchetul National Anticoruptie, dar si la alte institutii de resort. La 4 mai a.c., PNA emitea o rezolutie din care rezulta ca persoanele reclamate (cei trei politisti si Elisabeta Mitu) nu au fost gasite vinovate pentru fapte de coruptie. Totusi s-a hotarat "disjungerea cauzei in ceea ce priveste savarsirea de catre cei trei politisti a infractiunii de abuz in serviciu (...) la Parchetul de pe langa Judecatoria Braila". Intr-adevar, rezolutia respectiva a ajuns la Parchetul local la data de 17 mai.
    ×
    Subiecte în articol: observator