x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vile de lux pe spatii verzi

Vile de lux pe spatii verzi

de Monica C. Andrei    |    31 Iul 2006   •   00:00

Aleile Codrii Neamtului si Prisaca Dornei, doua zone verzi ale Capita-lei, vor fi transformate in cartiere de vile. In ultima sedinta a Consiliu-lui General au fost aprobate planurile urbanistice zona-le, care le permit proprietarilor sa taie copacii pentru a-si ridica imobile de lux. Si Parcul Tineretului este revendicat de 149 de persoane.

CODRII NEAMTULUI. Locuitorii din zona se vor plimba in scurt timp printre imobile rezidentiale

Aleea Codrii Neamtului si Prisaca Dornei, doua zone verzi ale Capitalei, vor fi transformate in cartiere de vile. In ultima sedinta a Consiliului General au fost aprobate planurile urbanistice zonale, care le permit proprietarilor sa taie copacii pentru a-si ridica imobile de lux.

Cateva sute de copaci din zona Prisaca Dornei si Codrii Neamtului, cunoscuta si sub numele de parcul cainilor, din Sectorul 3 al Capitalei, vor fi taiati pentru ca proprietarii sa-si construiasca vile de lux. Acest lucru nu era posibil daca in ultima sedinta consilierii generali nu aprobau planurile urbanistice zonale.

Totul a inceput in anul 2001, cand s-a luat in calcul ridicarea in zona a unor blocuri ANL. Acestea urmau sa fie construite pe 20.000 de metri patrati adiacenti parcului. Suprafata a fost trecuta de Consiliul General al Bucurestiului din domeniul privat al municipalitatii in administrarea Consiliului Local al Sectorului 3. Mai trebuia ca terenul respectiv sa fie prins in Planul Urbanistic General ca zona construibila. Ceea ce s-a si facut. Dar, dintr-un exces de zel care bate la ochi, nu doar 20.000 de metri patrati au fost declarati disponibili pentru a se construi, ci o suprafata de trei ori mai mare, care includea toata zona verde.

INTERESE. Proiectul era batut in cuie, printr-o hotarare de guvern era precizat clar ca Sectorul 3 se va alege cu "locuinte pentru tineret" pe un teren de doua hectare din Aleea Codrii Neamtului (care delimiteaza Parcul Prisaca Dornei).

Locuintele nu s-au mai facut insa niciodata. In iulie 2002, tot prin hotarare de guvern, terenul din Aleea Codrii Neamtului e scos de pe lista cu amplasamente de blocuri ANL. La putin timp dupa publicarea hotararii in Monitorul Oficial, Primaria Capitalei, condusa la vremea respectiva de Traian Basescu, retrocedeaza tot parcul. Astfel, cei 72.000 de metri patrati au fost parcelati si revanduti de mai multe ori. Pretul a crescut pe masura, ajungand la 300-400 de euro. Acum sunt 116 proprietari, care, fara a avea toate aprobarile, au inceput sa-si traseze strazile si viitoarele resedinte.

Un alt parc din Sectorul 3 care urmeaza a fi parcelat si destinat constructiilor imobiliare este Parcul IOR. Mai exact, 12 hectare din parc au fost retrocedate, singura sansa ramanand si de data asta exproprierea pe utilitate publica.

Parcul Tineretului are 148 de revendicari


TINERETULUI. Terasele ilegale sunt si aici la moda
Prins intre cereri de retrocedare si concesionari, Parcul Tineretului nu este altceva decat imaginea unui maidan. Vile care au aparut peste noapte, terase amplasate pe fostele wc-uri publice si 148 de cereri de retrocedare.

In afara zonelor mai des circulate, periate pentru "deliciul" publicului, parcul are alei napadite de buruieni, mini-santiere si terase ilegale. Una se gaseste pe locul unui fost wc public, iar cealalta in imediata apropiere. Intre copaci, se mai zaresc vreo trei terase "autorizate". Proiectul Sali Polivalente si-a gasit loc pe cateva hectare bune, intre Palatul Copiilor si Bulevardul Vacarescu. Astfel, parcul va pierde suprafete considerabile, dar, spun autoritatile, va fi pentru un scop nobil - o sala la standarde europene, cu zeci de mii de locuri de parcare.

Nici Parcul Tineretului nu a scapat de interesul oamenilor cu bani. O vila de lux isi deschide ferestrele catre perdeaua de copaci. In imediata apropiere a vilei se pregateste un alt santier. Alte loturi, gata defrisate si nivelate, asteapta noile constructii. Se pare ca, pe unul dintre loturile pregatite cu atata migala, se va ridica de catre Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti un P+9, adica un bloc de noua etaje. Autoritatile au concesionat in Tineretului doua parti ale aceluiasi intreg: lacul si malul, care au proprietari diferiti. Cel care are malul are si insulitele de pe luciul apei. Afacerea arata ca o adevarata suveica. Proprietarul lacului a promis un debarcader care n-a fost nici acum construit. In schimb, omul cu malurile si-a ridicat un restaurant in marginea lacului, fara limita de protectie de cel putin 10 metri.

RETROCEDARI. Primaria Sectorului 4 a primit si cereri de retrocedare pentru Parcul Tineretului. Nu mai putin de 140 de dosare asteapta validarea Comisiei Locale. Numarul cererilor de retrocedare nu este o surpriza. Asta pentru ca vorbim de o zona care este cu atat mai tentanta cu cat pretul pentru un metru patrat de pamant poate depasi suma de 1.000 de euro, pret care se poarta deja in Baneasa. (Iulia Barbu)
×
Subiecte în articol: observator parcul