x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vine iarna, nu sunt fonduri!

Vine iarna, nu sunt fonduri!

17 Oct 2009   •   00:00
Vine iarna, nu sunt fonduri!
Sursa foto: /Reuters

Utilaje de deszăpezire, copaci rupţi, drumuri blocate, accidente şi tamponări în trafic. În timp ce iarna îşi intră în drepturi, autorităţile invocă lipsa fondurilor pentru deszăpezirea zonelor cu probleme. Mare atenţie însă pentru cei care se pregătesc de week-end, căci meteorologii nu anunţă vremuri "blânde"!



Dacă până acum o săptămână vremea ne obişnuise cu temperaturi ridicate, iată că ploile şi ninsorile din ultimele zile au dat peste cap mersul lucrurilor. Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, în Bihor, locuitorii mai multor sate au rămas înzăpeziţi, în timp ce ieri, în Capitală, traficul a fost paralizat pe mai multe artere.

Câte-un pic, pic, pic, iată că toamna - mai blândă altădată - se transformă pe zi ce trece în adevărată iarnă. Ieri, drumurile comunale care fac legătura între cele cinci sate ale comunei Arieşeni, judeţul Alba, sunt blocate din cauza zăpezii, peste 1.000 de locuitori ai acestora fiind izolaţi începând de joi după-amiază. Primarul comunei Arieşeni, Marin Jurj, spune că drumurile nu mai sunt accesibile decât pe jos, cu sania sau cu căruţa, din cauza căderilor abundente de zăpadă.

"Din cauza zăpezii, pe aceste drumuri comunale nu se mai poate circula cu maşina, ci doar pe jos. Sperăm ca în zilele următoare să găsim o soluţie şi fonduri pentru deszăpezire." Traficul rutier s-a desfăşurat ieri cu dificultate şi pe trei drumuri naţionale din judeţul Prahova, respectiv pe DN 1 şi DN 1 A, unde ninge şi se circulă în condiţii de iarnă, şi pe DN 71, unde un tir s-a răsturnat tot din cauza zăpezii. Pe DN 1 A, care face legătura între Ploieşti şi Braşov, pe ruta Vălenii de Munte - Cheia - Săcele, drum destinat în cursul săptămânii pe timp de zi autovehiculelor de mare tonaj, se circulă în condiţii de iarnă, intervenindu-se cu utilaje de deszăpezire.

RESTRiCŢII ŞI RECOMANDĂRI
Nici la ieşirea din Cluj spre Dej situaţia nu este mai bună. Din cauza unui cablu electric care atârnă pe şosea, traficul se desfăşoară cu mare dificultate. În zona menţionată, maşinile circulă în coloană şi s-au format cozi întinse pe mai mulţi kilometri, pe ambele sensuri. Poliţiştii au impus ieri şi restricţii de circulaţie  pe DN 73, în zona Mateiaş, pentru autovehiculele de tonaj greu, care nu sunt echipate cu lanţuri.

Din cauza zăpezii depuse pe carosabil, un autocamion a derapat şi s-a răsturnat în zona localităţii Podul Dâmbovicioarei, blocând traficul pentru câteva ore bune. Oamenii legii le recomandă şoferilor care urcă spre munte să nu plece cu maşinile neechipate pentru iarnă, să nu intre în depăşiri riscante şi să respecte semnalizarea existentă.

INVITAŢIE LA SCHI
Pe lângă blocajele în trafic, copacii răsturnaţi din cauza rafalelor de vânt şi multe tamponări în trafic, zapada are şi farmecul ei, mai ales pentru cei pasionaţi de schi. Ieri, pe Valea Prahovei a nins puternic, iar cei care vor să schieze trebuie să meargă la Cavnic - Maramureş sau la Arieşeni - Alba. Drumul din Baia Mare până în Cavnic este curat, pentru că momentan ninsoarea s-a oprit, iar drumarii au curăţat carosabilul. Preţurile la transportul pe cablu au rămas aceleaşi ca şi în sezonul trecut şi pot fi verificate pe www.superskicavnic.ro.

WEEK-END ÎNZĂPEZIT ŞI PLOIOS
Vom avea parte de un sfârşit de săptămână ploios în toate regiunile ţării, iar la munte se vor înregistra lapoviţă şi ninsoare. Azi va fi foarte frig, cu o maximă de 14°C, vor fi ploi în majoritatea regiunilor, iar minima nu va depăşi -3°C. Duminică va ploua în toată ţara,  iar temperaturilevor fi cuprinse între 15°C şi 2°C. Pentru luni, meteorologii anunţă o vreme ceva mai caldă, ajungându-se la maxime de 18°C.

(Grupaj realizat de Mara Răducanu, Lucian Dobrater, Sorin Anghel, Dan Panaitescu)

×