x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vinovaţii de urgenţă, traşi pe dreapta. Victor Ponta a cerut demiterea şefului STS, generalul Marcel Opriş

Vinovaţii de urgenţă, traşi pe dreapta. Victor Ponta a cerut demiterea şefului STS, generalul Marcel Opriş

de Petru Zoltan    |    22 Ian 2014   •   20:44
Vinovaţii de urgenţă, traşi pe dreapta.  Victor Ponta a cerut demiterea şefului STS, generalul Marcel Opriş
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

Incompetenţa de care au dat dovadă instituţiile statului care au gestionat dezastruos accidentul aviatic din Apuseni, în urma căruia şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion, a fost recunoscută public de premierul Victor Ponta. Ocazie cu care a prezentat şi concluziile raportului accidentului aviatic, realizat sub coordonarea  vicepremierului Gabriel Oprea. Una dintre instituţiile arătate cu degetul a fost Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA), condusă de Aleodor Frâncu. Potrivit documentului guvernamental, ROMATSA “nu a manifestat un rol activ în conformitate cu competenţele prevăzute de lege. Nu a luat măsurile necesare în vederea stabilirii zonei de căutare a aeronavei dispărute şi nu a declanşat operaţiunile de căutare, conform Regulamentului aprobat prin HG 471/2008”. În acelaşi document se mai precizează: “ROMATSA nu a solicitat, potrivit competenţelor, sprijinul Centrului de Operaţii Aeriene din cadrul Ministerului Apărării Naţionale în vederea furnizării unor date şi informaţii relevante identificării coordonatelor de localizare a epavei aeronavei”. La scurt timp după ce a prezentat concluziile, premierul Victor Ponta a cerut demisia directorului general al ROMATSA, Aleodor Frâncu. După două ore, Aleodor Frâncu şi-a înaintat demisia Consiliului de Administraţie, doar pentru liniştea şi stabilitatea instituţiei, dar fără să recunoască sau să îşi asume greşelile prezentate în raportul lui Gabriel Oprea. La fel a procedat şi directorul Departamentului Operaţional, Bogdan Donciu.
Singurul vinovat pentru eşecul misiunii de salvare în cazul accidentului aviatic a fost găsit secretarul de stat din Ministerul de Interne Constantin Chiper. Nu a mai apucat să-şi dea demisia pentru că a fost demis în direct de premierul Victor Ponta. În schimb, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Ion Burlui, şi-a dat demisia. Acesta a declarat pentru Antena 3 că şi-a prezentat demisia şefului său (n.r. ­ ministrului de Interne), însă nu i-a fost acceptată. După o discuţie fulger la Guvern, ministrul de Interne a acceptat demisia generalului de brigadă Ion Burlui.   

Aleodor Frâncu şi-a dat demisia
Directorul general al ROMATSA, Aleodor Marian Frâncu (foto), şi-a dat demisia în urma catastrofei aviatice din Apuseni. Poreclit “cameleonul strategic”, Frâncu a căzut tot timpul în picioare. Din anul 1988 până în 1997 a ocupat mai multe funcţii de conducere la Aeroportul Otopeni. În 1997 a fost numit secretar de stat sub ministrul Transporturilor Traian Băsescu. Anul 2006 l-a prins în funcţia de cancelar al primului ministru, de unde a plecat în urma unui scandal legat de colaborarea sa cu Securitatea. Acesta a recunoscut că a scris două note informative, însă ar fi fost “pur tehnice şi nu au făcut rău nimănui”, spunea atunci Frâncu. În mai 2012, ajunge în fruntea ROMATSA, de unde primea un salariu anual de 501.068 lei, adică în jur de 110 mii euro. Legat de avere, acesta are patru terenuri intravilane în Bucureşti şi Ilfov, ultimul cumpărat în anul 2007. Tot în Bucureşti mai deţine un apartament şi o casă de 320 mp. În parcare are un Jaguar şi un Audi, fabricate în 2008, respectiv 2009, dar şi o barcă. În bancă are în jur de 160.000 de lei şi 60.000 de euro.   

Omul lui Boagiu şi-a dat demisia
Departamentul Operaţionat din cadrul Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) este condus de Bogdan Donciu, fostul consilier personal al ministrului Transporturilor Anca Boagiu. Acesta are o avere de invidiat obţinută din salariul de bugetar. Are în Voluntari două terenuri forestiere cumpărate în 2004 şi 2005, dar şi un teren intravilan cumpărat un an mai târziu. Mai deţine un apartament în Bucureşti şi o vilă în Voluntari. Mare iubitor de maşini, are două BMW fabricate în 2008 şi 2012. În 2008, şi-a deschis două conturi bancare în care a depus 357.000 de euro. Trei ani mai târziu a mai depus 50.000 de euro. Tot în 2011 a mai depus la bancă 138.000 lei, iar în 2012 alţi 32.000 de euro. În total are la bancă în jur de 500.000 de euro. De la ROMATSA a încasat 562.000 lei impozabili, iar soţia sa, care este controlor de trafic aerian tot la ROMATSA, are salariul confidenţial. Culmea, în anul 2007 banii nu se aflau în declaraţia de avere, fiind scoşi la lumină de abia în 2011. Aşa tot să lucrezi la ROMATSA!

Secretarul de stat Constantin Chiper a fost demis din MAI

Ministerul de Interne este una dintre instituţiile găsite vinovate pentru proasta gestionare a accidentului aviatic din Apuseni. Iar singura persoană demisă a fost secretarul de stat din Ministerul de Interne, Constantin Chiper, care a fost tras pe linie moartă de premierul Victor Ponta. Totodată, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, generalul de brigadă Ion Burlui, şi-a dat demisia.
În mai 2012, la doar 33 de ani pe atunci, Constantin Chiper a fost numit secretar de stat pentru Relaţia cu Instituţiile Prefectului în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Până să ajungă pe acestă funcţie a fost consilier parlamentar, director al Compartimentului de Analiză şi Planificare Politică din cadrul cancelariei primului ministru şi şef de serviciu în cadrul Primăriei Sector 6. În 2002-2003, Chiper lucra ca şef de birou la Primăria Comunei Snagov.
Tânărul politician, în 2004, pe vremea când lucra la Primăria Sector 6, s-a pricopsit cu o moştenire de invidiat: 3 ha pădure, 1,8 ha de vie, 2 ha de teren arabil şi o casă de 1.000 mp. Potrivit declaraţiei de avere, din toate acestea deţine o cotă de 25%. Tot în 2004, şi-a cumpărat un apartament în Bucureşti. Patru ani mai târziu a reuşit să-şi cumpere o maşină Volkswagen Golf.     
Pe lângă proprietăţi, Chiper stă bine şi la capitolul bani încasaţi de la stat. Potrivit declaraţiei de avere din 2013, acesta a încasat de la Camera Deputaţilor suma de 12.464 lei şi de la Ministerul de Interne 32.033 lei. Nu a uitat însă să-şi ia şi banii pentru norma de hrană alocată funcţiei de secretar de stat în sumă de 5.328 lei. Chiper s-a învârtit atât de bine încât a prins un loc şi în comitetul interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări al Eximbank, de unde primea o indemnizaţie anuală de aproximativ 130.000 lei.


×
Subiecte în articol: tragedie aviatica apuseni