x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vinovatul fara vina

Vinovatul fara vina

10 Iun 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Un nume obisnuit, comun, asa cum au milioane de romani. Un nume pe care, ani de zile, l-a purtat cu demnitate si mandrie. Si o incurcatura demna de schitele lui Caragiale. Dar, din cauza acestei confuzii, un tanar prahovean a fost gata - si inca nu a scapat - sa intre la puscarie.
NINA MARCU

Mihai Radu din localitatea Puchenii Mari este un tanar linistit, care lucreaza ca sofer la o societate din Ploiesti. Pana acum patru ani, el a locuit impreuna cu familia in comuna Brazi, tot din judetul Prahova. Dar, din motive personale, a vandut locuinta de aici si a cumparat alta la Puchenii Mari. Mihai Radu isi vedea linistit de viata lui. Toti vecinii, si din prima comuna, si din cea de-a doua, il stiu pe tanar drept unul cuminte, linistit, la locul lui, care nu ar jigni niciodata pe nimeni.

Prima "coincidenta"

Acum doi ani, la adresa din Puchenii Mari soseste o hartie, prin care Mihai este instiintat ca trebuie sa plateasca o amenda de 800.000 de lei, capatata in urma unor injurii si acte de violenta manifestate contra lui Ioan Helciu din satul Batesti, apartinand de comuna Brazi. Procesul verbal era incheiat de gardianul public Radu Popescu si, conform datelor inscrise negru pe alb, reiesea ca tanarul umblase noaptea prin sat, bause si il atacase pe Helciu cu coasa. Asa ceva nu se intamplase. Dar cum declaratiile familiei nu au fost luate in considerare de politie, s-a ajuns in instanta, unde Mihai solicita anularea procesului verbal de contraventie, exonerarea de plata amenzii si anularea somatiei de plata emisa de perceptia Puchenii Mari. Ca martor este adus in proces Ioan Helciu, persoana batuta de invinuit. Acesta declara sub juramant ca nu l-a vazut niciodata pe Mihai Radu, mutat la Puchenii Mari. "Pe mine, a spus omul, m-a batut unul mare si spatos, cu mustata. Il stiu, este din Batesti, de-al lu’ Blondu. Asa le zice porecla. Il cheama tot la fel ca pe baiatu’ asta. Dar cum sa zic ca m-a batut Radu Mihai aci de fata, daca m-a batut altu’? Acest tanar din fata instantei este nevinovat." Toate acestea s-au consemnat si completul de judecata a hotarat, definitiv si irevocabil, ca Mihai Radu este nevinovat.

A doua "coincidenta"

In urma cu o luna, la adresa din Puchenii Mari ajunge un alt proces verbal de contraventie. De data aceasta, tanarul era acuzat ca, la 4 aprilie 2004, ora 11:45, in comuna Brazi, in fata barului Bilton, a injurat cativa jandarmi, care i-au cerut sa se legitimeze, fiind suspect de furt de produse petroliere. Asa cum reiese din adresa societatii unde Mihai Radu este angajat, acesta se afla la ora respectiva la munca. Toti colegii lui l-au vazut, au lucrat cu el, au mancat cu el, au vorbit cu el. Nu putea sa paraseasca santierul din Boldesti Scaieni, unde se afla la acea ora, ca sa se duca la Brazi si sa injure jandarmii. Chiar cel care a intocmit procesul verbal, Cristian Popescu, recunoaste, cand il vede pe Mihai, ca nu lui i-a intocmit proces verbal. "Acela arata altfel. Era mai solid, avea mustata, era recalcitrant." Dar amenda de 1.500.000 de lei, primita cu procesul verbal, nu poate fi anulata fara ajungerea partilor in instanta. Asta inseamna alte cheltuieli pentru familia lui Mihai, alt stres, alta tensiune.

De ce?

Firesc, oricine isi pune intrebarea: cum de s-a ajuns intr-o astfel de situatie? Cum poate fi acuzat un om de ceva ce nu a facut? Numai dintr-o regretabila coincidenta de nume? Atat gardianul public, cat si jandarmul au luat datele personale de identificare ale lui Mihai Radu de la politie. Dar, pe langa nume, fiecare individ are o data de nastere, sunt trecuti parintii fiecaruia, e notata adresa. E greu de crezut ca pe cei doi Mihai Radu, unul din Puchenii Mari, care a locuit inainte la Brazi si altul din Brazi, satul Batesti, i-a facut o mama, al carei prenume e Daniela, sau tatal Victor, sau ca sunt nascuti amandoi la 14 ianuarie 1977! Angajati ai Primariei din Brazi, dar si alti oameni din localitate au o explicatie.

Sluga de casa a politistilor

Radu Mihai din Batesti este un om violent, cu foarte multe antecedente penale, dar este omul de casa al politiei, spun oamenii din Brazi. "Cine aduce politailor benzina si motorina din conducte? Radu Mihai din Batesti. Cine inchide ochii si-l face scapat pe asta, cand e ceva, ca in cazul cu injuriile aduse jandarmilor? Politia din comuna. Sunt mana in mana. Ala fura, aia acopera urmele. In mod special sunt furnizate datele baiatului din Puchenii Mari. Ca sa scape sluga politailor. Si, de fapt, nu politistii de la noi, de aici, sunt capul rautatilor, ci altii, mai mari, de la judet. E unul implicat rau in traficul de produse petroliere, capitan sau asa ceva. Benzina asta de la noi atrage marii mahari, ca rahatul mustele", ne-a declarat unul dintre locuitorii din Brazi.

Una e scriptic, alta faptic

Totusi, la IJP Prahova, la Evidenta Populatiei, familia lui Mihai Radu figureaza la Puchenii Mari, nu la Brazi. De patru ani, domiciliul este schimbat. Un alt Mihai Radu este la Batesti, comuna Brazi. Cel recunoscut de localnici ca violent si recalcitrant. Dar oalele sparte cad in capul celuilalt. Ne permitem sa sesizam forurile in masura sa faca lumina in acest caz.
×