x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vîntu, băgat în sala de judecată pe uşa magistraţilor

Vîntu, băgat în sala de judecată pe uşa magistraţilor

de Violeta Fotache    |    10 Mai 2011   •   12:09

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu şi partenerul său de dosar, Ion Ilie Cezar, ambii arestaţi pentru şantaj la adresa managerului Realitatea Media, Sebastian Ghiţă, au compărut astăzi dimineaţă în faţa magistraţilor Judecătoriei Sectorului 5, în încercarea de a-şi obţine eliberarea din arestul preventiv. Cei doi au cerut instanţei, prin intermediul avocaţilor, să îi elibereze sub control judiciar. Cazul a primit termen azi la Completul 3, format din judecătoarea Andrei Mihaela Camelia.

Cazul Vîntu, mutat la Judecătoria Buftea

Judecatoria Sectorului 5 a admis exceptia de necompetenta invocata de parchet si a dispus declinarea dosarului privind cererea de eliberare provizorie la Judecatoria Buftea. Verdictul este definitiv. Aceeasi solutie a fost dispusa si pentru inculpatul Ion Ilie Cezar.

Cu alte cuvinte, Judecatoria Buftea va decide daca ii va elibera sau nu pe cei doi inculpati arestati pentru santaj la adresa lui Sebastian Ghita. Dosarul de urmarire penala a ramas insa in instrumentarea Parchetului instantei supreme, nefiind declinat la Parchetul Judecatoriei Buftea, potrivit Biroului de presa al Ministerului Public.

Sorin Ovidiu Vîntu a fost adus la instanţă la ora 8,47, cu o dubă a Poliţiei. Geamurile fumurii şi felul în care maşina a fost trasă “la scară” l-au ferit pe afacerist de ochiul electronic al presei. Căruciorul, în schimb, s-a aflat în prim plan, în portbagajul căscat pentru a-l scoate.

Vîntu şi-a făcut intrarea în sala de judecată, fix la ora nouă, pe unde nici n-ar fi gândit că ar putea călca vreodată: pe uşa de acces a magistraţilor. Motivul: căruciorul în care se află pe motive de boală este prea lat pentru a putea fi introdus în sală pe uşa de acces destinată arestaţilor. Doi poliţişti în civil şi trei jandarmi au purtat căruciorul lui Vîntu peste postamentul înalţat pentru masa judecătorului. L-au plasat imediat lângă boxa acuzaţilor, din care surâdea Ion Ilie Cezar. În cele câteva minute câte au trecut până la venirea magistratului, după consultarea cu avocaţii, inculpaţii “s-au conversat” fie între ei, fie cu poliţiştii. 

Procesul a început cu o suspendare de 20 de minute, dispusă de instanţă, la cererea procurorului de şedinţă, pe motiv că trebuie să studieze dosarul venit cu întârziere de la Parchet.

La ora 10,00 punct s-a reluat şedinţa de judecată. Prima cerere de liberare provizorie sub control judiciar luată în discuţie a fost cea a inculpatului Sorin Ovidiu Vîntu. Procurorul de şedinţă a ridicat o excepţie de competenţă teritorială, cerând instanţei să-şi decline competenţa în favoarea Judecătoriei Buftea, în raza căreia se află domiciliul declarat al inculpatului (Corbeanca). Procurorul de şedinţă a menţionat că şi dosarul de urmărire penală a fost declinat de la Parchetul instanţei supreme la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea.

În replică, apărătorul lui Vîntu a taxat “inconsecvenţa” parchetului, arătând că Judecătoria Sectorului 5 a fost considerată competentă de procurori atât la obţinerea autorizaţiilor de interceptare, cât şi la soluţionarea cererii de arestare preventivă. Prin urmare avocatul Marian Nazat a cerut instanţei să respingă excepţia procurorilor.

Nici apărătorul lui Vîntu, nici cel al lui Ion Ilie Cezar, Cristian Sîrbu, nu au amintit în pledoariile lor motivele pe care şi-au bazat cererile de eliberare a clienţilor lor. „Motivele le-am prezentat în scris!”

Instanţa a reţinut cauza în pronunţare pentru ora 13,00.

La ieşirea din sala de judecată cel care a făcut declaraţii presei a fost avocatul lui Ion Ilie Cezar: „Se pare că procurorii nu mai doresc să se judece la Judecătoria Sectorului 5, pentru că în primă fază această instanţă ne-a dat nouă câştig de cauză în data de 8 aprilie.”.

×