x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vîntu şi Liviu Luca, reţinuţi pentru 24 de ore

Vîntu şi Liviu Luca, reţinuţi pentru 24 de ore

de Mara Raducanu    |    06 Noi 2011   •   21:00
Vîntu şi Liviu Luca, reţinuţi pentru 24 de ore

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu si liderul sindical Liviu Luca au fost retinuti pentru 24 de ore de catre procurorii Parchetului General, in dosarul privind falimentul Petrom Service. Cei doi sunt acuzati de dela­pidare si spalare de bani. Potrivit anchetatorilor, societatea ar fi fost falimentata intentionat, prejudiciul ridicandu-se la peste 83 de milioane de euro.

Omul de afaceri Octavian Turcan si fostul director general al Petrom Service Gheorghe Supeala au fost retinuti si ei luni, alaturi de Liviu Luca si Sorin Ovidiu Vantu, in dosarul privind delapidarea Petrom Service, cei doi fiind scosi din sediul Parchetului instantei supreme cu catuse la maini. Gheorghe Supeala este acuzat de procurorii Parchetului instantei supreme de delapidare. 'Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus, la data de 7.11.2011, punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a inculpatilor Vantu Sorin Ovidiu si Luca Liviu, in cauza avand ca obiect savarsirea infractiunilor de delapidare (in dauna Petrom Service SA) si spalare a banilor', potrivit unui comunicat al Ministerului Public.

Anchetatorii sustin ca falimentarea controlata a Petrom Service SA 'a condus la prejudicierea societatii cu suma de 83.163.165 euro si afectarea a 72.000 membri ai Asociatiei Salariatilor, care, in calitate de actionari minoritari, nu au mai putut incasa dividendele, din cauza acti­vitatilor frauduloase de diminuare semnificativa a valorii actiunilor'. De asemenea, 'probatoriul a relevat faptul ca falimentarea controlata a Petrom Service SA a produs, indirect, prejudicierea bugetului conso­lidat al statului cu suma de aproximativ 98 de milioane de euro'.

Anchetatorii au stabilit ca actele materiale prejudiciabile s-au realizat prin cumpararea, cu banii Petrom Service, a unor actiuni supraevaluate de mai multe zeci de ori, apartinand unor societati comerciale si transferarea frauduloasa si controlata a ba­nilor obtinuti pentru a ascunde identitatea beneficiarului real. In acest mod, au fost transferate sume de bani din patrimoniul SC Petrom Service SA, prin operatiuni succesive derulate prin mai multe companii offshore controlate, in conturile personale sau ale unor societati inregistrate in strainatate si in Romania, in special SC Realitatea Media SA (14.200.000 de euro), SC Imobiliar Network 2002 SA (6.725.000 euro) si SC GM Invest SA (1.300.000 euro). Procurorii Parchetului instantei supreme au dispus sechestru asigurator asupra a 81 de proprietati – terenuri, apartamente, restaurante, spatii comerciale, masini, ambarcatiuni, conturi bancare – in dosarul in care Sorin Ovidiu Vantu si Liviu Luca au fost retinuti pentru fraudarea Petrom Service SA.

Liviu Luca, numit de Boc in Consiliul Economic si Social European
La jumatatea lunii octombrie, prin hotarare de guvern, Liviu Luca a fost numit in Consiliul Economic si Social European (CESE), in locul lui Sorin Cristian Stan. Potrivit hotararii adoptate de Guvernul Boc, mandatul lui Luca in CESE se va incheia la 20 septembrie 2015. Surse apropiate Consiliului Economic si Social din Romania au sustinut la vremea respectiva ca numirea lui Luca in acest prestigios organism se datoreaza in mare parte liderului PDL Prahova, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase. Florian Costache, presedintele CES, a dezmintit insa acest lucru, declarand ca CNSLR Fratia l-a retras pe Sorin Stan si l-a numit pe Liviu Luca. 'Ei au facut adresa catre CES si noi am dat aviz. Dupa care, Guvernul l-a propus mai departe', a spus Costache. (Al Boariu)

×
Subiecte în articol: observator sorin ovidiu vantu liviu luca