x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Violente la Timisoara

Violente la Timisoara

de Mircea Opris    |    01 Oct 2009   •   00:00
Violente la Timisoara
Sursa foto: Mircea Opriş/

Bataie intre suporteri in Piata Unirii. Zeci de suporteri retinuti de jandarmi si politisti



Bataie  generala in centrul orasului intre suporterii lui Dinamo Zagreb si fanii lui FC Timisoara. Tersase devastate in Paiata Unirii.  Raniti si retinuti de ambele tabere. Fortele de ordine, jandarmi si trupe speciale ale politiei au fost nevoite sa intervina in forta pentru a opri bataia. Sirenele ambulantelor au urlat timp de aproape 2 ore, transportand raniti spre spitale.

Zeci de croati au atacat timisoreni cu petarde si au aruncat cu sticle. A urmat o incaierare ca-n filme. Jandarmii au retinut zeci de suporteri.

Cativa dintre combatanti sunt raniti. Au capete sparte si rani pe fata si pe maini. Doi dintre ei au ajuns, se pare, la spital pentru ingrijiri.

Ca sa-i poata salta si duce la dube, jandarmii si politistii au fost nevoiti sa-i incatuseze pe mai multi dintre batausi.

In Piata Unirii s-a restabilit ordinea, insa fanii celor doua echipe urmeaza sa plece spre stadion, iar oamenii legii se tem de noi violente.

UPDATE ora 19.00: 14 timisoreni si 16 croati au fost retinuti de politisti, iar alte cateva zeci de catre jandarmi. Au fost luati pe sus, incatusati si dusi la sectii pentru declaratii.

Proprietarii teraselor care au avut de suferit in urma violentelor sunt foarte suparati. S-au ales cu mese si scaune rupte, pahare si sticle sparte, umbrele daramate. Se intreaba acum cine le va acoperi pagubele.

UPDATE ora 19.20: Zeci de suporteri croati au fost saltati de fortele de ordine si in zona stadionului Dan Paltinisanu. Se pare ca acestia au devenit recalcitranti dupa ce n-au reusit sa-si cumpere bautura din zona arenei.

UPDATE ora 19.30: Inca o bataie la Sala Olimpia, soldata cu 10 retinuti

Odata incheiata bataia din Piata Unirii, in jurul orei 19.00, suporterii au pornit grupuri grupuri catre stadionul Dan Paltinisanu. In zona Salii Olimpia a izbucnit un nou scandal intre fanii celor doua echipe tot pe o terasa unde au aruncat unii in altii cu ghivece, sticle si tot ce le-a mai cazut prin mana. Apoi, s-au luat din nou la bataie, dar conflictul a fost aplanat rapid de fortele de interventie. 10 combatanti au fost luati pe sus si urcati in dube de jandarmi si politisti.

UPDATE ora 20.00: In zona stadionului Dan Paltinisanu, sutele de suporteri croati, care au ajuns deja pe platoul din fata arenei, sunt inconjurati de un cordon de forte de ordine. Astfel, pana la intrarea in tribune, acestia nu mai au voie sa paraseasca zona.

UPDATE, ora 21: Suporteri croati evacuati de pe stadion

O parte din fanii Dinamo Zagreb care au intrat deja pe stadionul Dan Paltinisanu sunt evacuati la aceasta ora din arena dupa ce unii au daramat garduri interioare, iar altii s-au apucat sa arunce cu pietre si petarde asupra celor care sunt acum la controlul de la portile de acces, au spart geamurile unei cabine de transmisie si au rupt mai multe scaune.

Fortele de ordine au fost nevoite sa intervina cu gaze lacrimogene ca sa opreasca razmerita. Zeci de fani sunt scosi acum de pe stadion, vor fi urcati in dube si dusi la sediul Politiei de Frontiera unde, cel mai probabil, vor ramane pana la finalul partidei.

UPDATE  ora 22:00
Confrom unor surse din Poliţia de Frontieră,aproximativ 100 de suporteri croaţi au fost îmbarcaţi în 2 autocare chiar înainte de începerea meciului, pentru a evita escaladarea violenţei pe stadionul timişorean. Cele două autocare au ca destinaţie pucntul de trecere al frontierei româno-maghiare de la Cenad. Croaţii au intrat prin acelaşi punct, prin Ungaria, ei evitând tranzitarea Serbiei, tocmai pentru a se preveni evetuale conflicte între suporterii croaţi şi sârbi la orele amiezii, două autocare şi patru microbuze cu suporteri sârbi au intra în România prin punctul de trecere Moraviţa.

Surse din Inspectoratul de Poliţie Timiş ne-au declarat că, după primele cerctări şi declaraţii ale unor martori oculari, primele violenţe cele de la terasele din Piaţa Unirii au fost provocate de certuri între suporteri sârbi şi suporteri croaţi. Conflictul declanşat între cele două grupări, ale căror ţări au vechi rivalităţi politice şi entice, s-a amplificat după ce au apărut şi suporteri timişoreni care, în confuzia generală, au intrat şi ei în bătăile de la terasele din Piaţa Unirii.

Pe stadion, mai multe petarde aruncate de galeria croată în perimetrul verde din jurul stadionului au aprins o porţiune de aproximativ 10 metri pătraţi de iarbă, chiar lângă intrarea principală de pe stadionul Dan Păltinişanu. Pompierii au stins incendiul imediat incediul.

×
Subiecte în articol: observator