x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Viorel Gaiţă, din nou la tv

Viorel Gaiţă, din nou la tv

de Adriana V. Paduraru    |    03 Iul 2008   •   00:00
Viorel Gaiţă, din nou la tv

OCUPAŢIE ● Vînzător de telefoane mobile în Canada
După opt ani petrecuţi în Canada, Viorel Gaiţă s-a întors în ţară. A fost student, a fost om de afaceri, însă a simţit nevoia să fie din nou "pe sticlă".



OCUPAŢIE ● Vînzător de telefoane mobile în Canada
După opt ani petrecuţi în Canada, Viorel Gaiţă s-a întors în ţară. A fost student, a fost om de afaceri, însă a simţit nevoia să fie din nou "pe sticlă".

Vă mai aduceţi aminte de emisiunile "Mitică", "Dialoguri politice", "Lumea lui Gaiţă" sau "Echipa mobilă"? Vă mai dăm un pont: anchetele de stradă despre "Generalul Store" sau despre "Cîte grade are agentul termic?" sau despre "Ce-ţi trebuie să prepari cum trebuie un harakiri?". Vinovat pentru toate acestea este, v-aţi amintit, Viorel Gaiţă. După opt ani petrecuţi în Canada, s-a întors în ţară pentru a relua o carieră de succes în televiziune. De ce a plecat? "Eram săturat de tot ceea ce se întîmpla în România atunci. Am zis să încerc şi altceva. Dar nu eram hotărît să rămîn de tot", povesteşte Viorel. Totul a pornit de la o bursă primită de soţia sa, Monica, în Canada. A plecat întîi ea, apoi, după şase luni, a venit şi rîndul lui. "Primii ani au fost ca o inerţie. Viaţă frumosă. Am luat-o de la început cu studiile, am făcut un master în comunicare. Am avut viaţa de student. Apoi, încet-încet, am început să ne izbim de realitatea cotidiană şi am observat că viaţa nu era diferită faţă de cea de-aici. Societatea din Montreal nu este foarte diferită de a noastră. Sunt la fel de socialist-comunişti ca şi noi. Totul e «gratuit» cum ar veni, dar n-ai acces", a adăugat realizatorul tv.

LA CURENT. Viorel Gaiţă n-a pierdut contactul cu România. Dimpotrivă. S-a "alimentat" zilnic cu informaţii, graţie antenelor de satelit montate special pentru a fi la curent cu tot ce mişcă în ţară: "Spre deosebire de alţii, care îşi şterg România de pe hartă şi din minte cînd pleacă din ţară, noi nu am putut face lucrul ăsta. Ne uitam la programele româneşti, la ştiri, chiar la campionatul naţional de fotbal. Chiar sora mea a rămas uimită că noi din Canada ştiam mai multe despre ceea ce se întîmpla în România, ce trupe au mai apărut, cine cu cine s-a mai cuplat".

Poate tocmai de aceea n-a fost surprins de schimbările petrecute în ţară. Unele în bine, altele în rău. O bilă albă, din punctul de vedere al lui Viorel Gaiţă, este faptul că România a intrat în Uniunea Europeană. "E bine că am intrat în Europa, după părerea mea e un rău necesar. Mergem pe un drum bun, însă cu paşi foarte lenţi. Numai un răuvoitor nu vede şi schimbările în bine. S-au mai făcut pasaje, a apărut o autostradă de cînd am plecat în Canada", zice Gaiţă. La capitolul "bile negre", Viorel enumără corupţia, cu toate că pe unii i-a mai speriat DNA-ul: "Din cînd în cînd se mai anunţă cîte un caz de arestare. Aşa că oamenii au grijă să nu mai fie pe faţă cu şpăgile".

INSATISFACŢII. Gaiţă spune că ideea întoarcerii în ţară a încolţit în momentul în care nivelul la care ajunsese din punct de vedere profesional nu-l mai satisfăcea. "În Canada n-am făcut multă televiziune. Acolo, din punctul astă de vedere, lumea e închisă. Am făcut puţină figuraţie, dar erau nişte lucruri care n-aveau nici un viitor. Apoi mi-am schimbat orientarea. Şi aşa am devenit vînzător de tot ceea ce înseamnă telecomunicaţii, de la internet la telefoane mobile", a adăugat Gaiţă. Mai mult decît atît, realizatorul tv începuse să simtă că trece viaţa pe lîngă el: "În momentul în care stai foarte mult timp departe de unele lucruri, să le spunem rele, începe să-ţi pară rău după ele. Începuse să mi se facă dor de aglomeraţie, de buluceală. Practic, simţeam că nu trăiesc". În plus, a avut prieteni, care îi tot făceau propuneri tentante în ceea ce priveşte o nouă carieră în televiziune: "Ovidiu Ianu, colaboratorul meu pentru proiectul de la Antena 1, îmi tot făcea propuneri. Care pînă la urmă s-au concretizat în Miştok Show". (Mai multe despre această emisiune citiţi mîine în Jurnalul TV).

×
Subiecte în articol: viorel canada mass-media gaita gai