x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Viorel Spanu: "Daca presedintele este si medic..."

Viorel Spanu: "Daca presedintele este si medic..."

de Marina Constantinoiu    |    25 Aug 2005   •   00:00
Viorel Spanu: "Daca presedintele este si medic..."

Unul dintre avocatii lui Omar Hayssam, Viorel Spanu, vorbeste despre sanatatea psihica a clientului sau, care a redactat, acum cateva zile, un bilet ultimativ, sugerand ca s-ar putea sinucide daca nu este scapat din arest.

Inca o luna, prelungire de mandat de arestare, pentru Omar Hayssam. Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au decis acest lucru ieri, admitand cererea procurorilor, care au motivat ca, pana la 25 septembrie, vor sa finalizeze ancheta in cazul rapirii jurnalistilor romani in Irak.

Un bilet, redactat in araba de Omar Hayssam si adresat familiei sale, in care acesta sugereaza ca s-ar putea sinucide, in cazul in care nu il ajuta nimeni sa scape din arest, a ajuns proba la dosar si motiv de solicitare de prelungire a mandatului de arestare emis pe numele sirianului.

Coincidenta sau nu, ieri, cand a aparut in presa textul acestui bilet confidential, la Curtea de Apel s-au schimbat un pic regulile, sirianul beneficiind pentru cateva momente de prezenta presei la audieri. Fara fotografii insa.

Despre biletul buclucas, gasit la un control al gentii cu rufe murdare ale sirianului (care urma sa fie preluata de familia acestuia), am discutat cu unul dintre avocatii lui Omar Hayssam, Viorel Spanu. Biletul - scris in limba araba - a fost gasit ascuns in manerul gentii. Prin acesta, Omar le cerea fratilor sa se "sacrifice" si sa "ia asupra lor" fapta de terorism de care este acuzat sau "sa recurga la celalalt plan si la «solutionarea prin forta si amenintare, anume schimbul», despre care s-a mai discutat", a sustinut procurorul, in motivele cererii de prelungire a mandatului lui Omar, potrivit Mediafax.

Jurnalul National: Domnule avocat, care-i povestea acestui bilet?
Viorel Spanu: Este un bilet gasit pe 5 august in bagaje, scris in limba araba si tradus de domnul procuror, care ne-a chemat saptamana trecuta impreuna cu Omar Hayssam si ni l-a aratat, l-am citit. Am considerat ca este o corespondenta strict privata, intre Omar Hayssam si familia lui, care nu trebuia data publicitatii si speculata in gasirea unui capat de acuzare in dosar. Chestiunea este ca in nici un fel nu ar fi trebuit sa apara textul acestui bilet in presa.

Eu raman la parerea ca era o corespondenta pur privata, determinata de faptul ca el nu a avut conditii de confidentialitate, sa se intalneasca nici cu noi, nici cu familia. Acolo, in arest, asa e regulamentul: sta cineva langa tine, chiar daca citeste ziarul. Deci, regimul din arestul Politiei, care apartine de Ministerul Afacerilor Interne, este total diferit de penitenciare, care sunt la Ministerul Justitiei.

E consemnat la dosar?
Acest bilet este la dosar. Azi-dimineata, cand noi am fost la Curtea de Apel, el era in original in limba araba si traducerea lui.

O declaratie

Apropo de declaratii consemnate la dosar. Faimoasa declaratie a lui Mohammad Munaf, pe marginea careia s-au tot facut comentarii in ultimele zile, este consemnata la dosar, in forma despre care presa a vorbit?
Este o declaratie facuta la 27 iulie, daca nu gresesc, in Irak, n-are importanta locatia, audiat de procurorul roman, in prezenta unui avocat, doamna Budusan.

Este avocat din oficiu?
Nu pot sa raspund la intrebarea asta, pentru ca la dosar nu era imputernicirea avocatiala, ca sa-mi pot da seama cine a angajat-o, daca e avocat aparator ales sau aparator din oficiu. Dar declaratia este semnata pe toate filele si stampilata de colega noastra Budusan.

Revenim la biletul lui Hayssam. Exista vreo posibilitate ca ea sa fi fost redactata sub presiunea cuiva?
Nu am elemente sa raspund la aceasta intrebare. E un subiect foarte delicat, el transmite niste ganduri catre familie, grija si gandurile lui sunt la copii, la valorificarea a tot ce mai are pe aici in folosul copiilor.

Cum comentati afirmatia lui Hayssam, potrivit careia va fi condamnat, "cu probele pe care le au" impotriva sa?
El spune asa: ca o sa fie condamnat cu probele pe care le au, probabil in ideea ca probele pe care el le-a cerut nu se vor materializa, adica o sa fie condamnat numai pe baza probelor pe care le au in momentul de fata.

Care ar fi probele pe care el le-a cerut?
Avem o lista de probe pe care le-am cerut: sa fie audiate mai multe persoane (din familie si din afara familiei, oficiali care au avut tangenta in zilele premergatoare arestarii lui, functionari de la Presedintie, de la Ministerul de Externe). Noi am facut o cerere completa, pe care o vom si suplimenta. Poate chiar azi vom depune un supliment de cerere de probe.

Pe cine anume din anturaj ar putea viza textul acestui mesaj, care se refera la un posibil "sacrificat" in locul lui Hayssam?
Dumneavoastra, analizand aceasta mentiune din scrisoare, trebuie sa va ganditi si la starea sanatatii lui si la faptul ca legal nu exista aceasta posibilitate. Deci, aveti in vedere si aceasta situatie.

La momentul potrivit

Pentru avocatul apararii, nu e o mana cereasca un astfel de bilet, care totusi demonstreaza labilitatea psihica a clientului sau?
La momentul potrivit, o sa putem face un comentariu si pe asemenea idee. Eu unul m-am gandit ca sunt niste chestiuni copilaresti, puerile, care n-au nici un fel de izbanda si care numai asa, in momente de fantasme, ar putea fi imaginate ca reale. La un moment dat, in proces se va face o legatura intre comportamentul lui exprimat sau materializat in acest bilet cu actele medicale pe care le are, cu diagnosticele pe care i le-au pus medicii, pentru ca alta explicatie n-are.

Pai, stiti ca presedintele a spus ca e perfect sanatos, ca certificatele nu sunt corecte.
In masura in care presedintele e si un medic foarte bun, dupa cum e un conducator destoinic... Cine crede ca a fost competent in aceasta chestiune n-are decat sa creada! De fapt, haideti sa va spun: sigur ca domnul presedinte este cel "autorizat" sa-si spuna punctul de vedere, in conditiile in care a formulat amenintari la adresa medicilor, in cazul in care vrea cineva sa-l ajute...

Azi s-a inregistrat o noutate: Omar a reusit sa vorbeasca in prezenta presei. Si a dat vina pe Munaf?
El a spus asa: "Am gresit, sunt vinovat, pentru ca am avut incredere in prietenul meu". El a vorbit foarte putin. A spus ca n-are nici o vina si ca a crezut in prietenul lui. E o idee pe care el a mai spus-o si cu alta ocazie. Eu va mai spun ceva: in declaratia asta, a doua, pe care a adus-o procurorul acum, Munaf il implica pe cumnatul lui de acolo, de la Bagdad, pe unul Ibrahim. Si spune ca Ibrahim discuta cu Omar Hayssam si aranjau. Munaf, ca sa-si scape pielea, sa se salveze sau sa-si usureze cat de cat situatia, are disponibilitatea sa fie un bun colaborator al organului de cercetare penala, sa se arate bine intentionat, sa sustina o acuzare impotriva lui Omar Hayssam, asta este.

Inteleg ca o sa mai fie chemati la audieri si Petre Mihai Bacanu, de la Romania libera, si Dan Dumitru, de la Prima TV.
Da, si ei, mai sunt si altii.

Si ca pe la 25 septembrie o sa se incheie ancheta.
Daca procurorul are forta necesara sa lucreze in tara si sa mai faca si un drum la Bagdad, cum si-a propus, si termina urmarirea penala, facand cu probe in aparare si in acuzare, nu este exclus.
×
Subiecte în articol: observator hayssam omar omar hayssam dosar bilet