x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Virusii incarca factura la celular

Virusii incarca factura la celular

07 Iun 2005   •   00:00

CommWarrior, primul virus care se transmite prin bluetooth si MMS, a ajuns si in Romania. Odata instalat in celular, acesta se retransmite prin mesaje multimedia la toata agenda, umfland astfel factura abonatului.

  • de ALEXANDRU RADESCU
  • OBSERVATOR
  • DESTEPTI. Pentru a se raspandi, virusii folosesc si telefoane mobile cu sistem de operare
    Virusul CommWarrior a fost raportat de o persoana din Timisoara, posesoare a unui model Nokia 6600. Avand in vedere circumstantele in care a aparut (raspandire prin bluetooth), este foarte posibil ca un cunoscut al "victimei" sa fi venit din afara tarii cu un telefon deja infectat. Dupa cum precizeaza Valentin Avram, IT Security Engineer la Gecad Net, virusul i-a "umflat" factura telefonica timisoreanului, dar inca nu se stie daca s-a mai raspandit si la alti utilizatori. Posibilitatea de reinfectare a altor telefoane mobile este direct proportionala cu numarul celor prezenti in agenda timisoreanului, care dispuneau de telefoane cu suport MMS si aveau activat serviciul la furnizorul GSM.

    Potrivit analizei Gecad, CommWarrior alege aleator maximum 256 de numere de telefon din agenda de contacte de pe telefonul infectat si trimite un mesaj MMS spre acestea. Mesajul contine ca atasament fisierul .sis (atasamentul fiind de tip application/vnd.symbian.install), ceea ce ii permite sa se instaleze (cu acordul utilizatorului) pe telefonul-tinta.

    STAREA NATIUNII. In ceea ce priveste virusii pentru PC-uri, acestia au depasit starea de "amorteala" din luna aprilie. Specialistii in securitate informatica au remarcat la autorii de virusi tendinta de a grupa sub acelasi "invelis" o serie intreaga de amenintari informatice. Astfel, o versiune a viermelui MYTOB (raspandit cu repeziciune si in Romania) avea capacitatea ca, o data instalata pe computer, sa se autoexpedieze prin e-mail, dar si sa descarce spyware si adware pe computerul infectat.

    "In Romania mai exista un pericol destul de mare. Sunt numeroase site-uri unde utilizatorul isi poate face gratuit un cont de e-mail. O parte din aceste site-uri nu scaneaza de virusi mesajele care ajung pe serverele lor. Din aceasta cauza, daca angajatul unei companii acceseaza un mesaj dintr-un astfel de cont si executa atasamentul in care se afla un virus, este foarte posibil sa infecteze si reteaua firmei. Aceasta situatie este insa posibila daca firma nu are protectie si pentru traficul web prin protocol http. si multe dintre firmele mici si mijlocii din Romania nu au asa ceva", a declarat reprezentantul Gecad, Valentin Avram.

    ×
    Subiecte în articol: observator