x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator VISA WAIVER - Declaraţia România ­ SUA va fi semnată luni

VISA WAIVER - Declaraţia România ­ SUA va fi semnată luni

31 Oct 2008   •   00:00

România va semna, luni, la Washington, prin intermediul ambasadorului său în Statele Unite, Declaraţia privind programul Visa Waiver în vederea scutirii de vize a românilor care călătoresc în SUA, a transmis Mediafax.



Ceremonia va avea loc la Departamentul american de Securitate Internă, iar din partea Statelor Unite va semna secretarul Michael Cherthoff.

Declaraţia nu are efecte juridice concrete, dar reprezintă expresia angajamentului părţii americane de a continua demersurile pentru includerea României în programul Visa Waiver de scutire de vize. Declaraţia va viza trei dintre condiţiile enumerate de legea americană, în funcţie de care se aprobă eliminarea vizelor, şi anume raportarea paşapoartelor pierdute, includerea "air marshalls" pe cursele aeriene România ­ SUA şi schimbul de informaţii privind persoanele suspectate sau condamnate pentru săvârşirea de infracţiuni grave. Declaraţia va fi urmată de semnarea unor acorduri de implementare specifice fiecărui criteriu, care vor avea efecte juridice concrete. Declaraţia a fost negociată de MIRA, iar MAE a facilitat calea politică.

RATA DE REFUZ
Dar, potrivit oficialilor americani şi români, marea problemă în privinţa eliminării vizelor pentru români rămâne rata mare de refuz. Rata de refuz a cererilor de viză este în continuare crescută, deşi s-a diminuat cu aproape 12% faţă anul trecut, ajungând la 25% din cele aproximativ 45.000 de cereri de viză care se înregistrează în medie anual. Ofiţerii consulari americani constată numărul frecvent al situaţiilor în care aceeaşi persoană solicită, în pofida refuzurilor repetate, viză pentru Statele Unite. Ei întâlnesc frecvent şi situaţia completării de către solicitanţii români a unor "neadevăruri voite", mai ales în ceea ce priveşte situaţia bancară. Concret, românii sunt tentaţi să declare că au în conturi bancare mai mulţi bani decât în realitate, în încercarea de a convinge partea americană asupra "temeiniciei" raţiunilor de a reveni în ţară. Statisticile neoficiale ale părţii americane arată că mulţi dintre români îşi imaginează că, de exemplu, obţinerea unei vize pe zece ani le dă dreptul de a sta oricât pe teritoriul american, deşi limita, în toate cazurile, este de 90 de zile.

×
Subiecte în articol: romania