x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Viscol - Braşovul a fost paralizat

Viscol - Braşovul a fost paralizat

de Sorin Anghel    |    06 Dec 2007   •   00:00
Viscol - Braşovul a fost paralizat
Sursa foto: Bogdan Barbulescu/

Week-end-ul ce incepe măine va fi unul ideal pentru schi. Ieri a nins in aproape toată zona montană, astfel că stratul de zăpadă de pe părtii a crescut considerabil.

Circulaţie ingreunată şi probleme cu energia electrică in judeţul Braşov din cauza ninsorilor din ultimele 24 de ore. Trenurile care au trecut pe Valea Prahovei au ajuns la Bucureşti cu intărzieri de aproape şapte ore. Week-end-ul ce incepe măine va fi unul ideal pentru schi. Ieri a nins in aproape toată zona montană, astfel că stratul de zăpadă de pe părtii a crescut considerabil.


LA SCHI! Ninsorile au fost atăt de puternice pe Valea Prahovei, incăt de măine va fi deschisă chiar şi părtia Kalinderu din Buşteni. La Sinaia se poate schia atăt pe Carp, căt şi in Valea Dorului, in vreme ce la Azuga turiştii se vor putea bucura doar de părtia Sorica-Sosire. La Predeal a nins aproape două zile, astfel că pe părtii s-a depus un strat de zăpadă gros de mai bine de o jumătate de metru.

In Poiana Braşov s-a ajuns cu dificultate, pentru că drumul spre Răşnov, poreclit "drumul Elodiei", a fost blocat din cauza unor copaci căzuţi peste şosea. In Masivul Postăvaru, stratul de zăpadă măsoară un metru in partea superioară şi 30 de centimetri pe părtia Bradul.


Ieri, vizibilitatea a fost destul de scăzută, dar s-a schiat in condiţii bune. Chiar dacă furnizarea energiei electrice a fost intreruptă de căteva ori, instalaţiile de transport pe cablu au funcţionat fără probleme. Dar ninsoarea nu a adus numai veşti bune. Trenurile care au circulat pe traseul Braşov - Bucureşti au avut intărzieri de aproape şapte ore din cauza brazilor căzuţi peste calea ferată intre Predeal şi Timişu de Sus (foto). De asemenea, DN1A a fost şi el afectat de prăbuşirea unor copaci peste carosabil in zona Babarunca.


PREVIZIUNI. Ninsorile vor continua şi in următoarele două zile. Dimineaţa, văntul va sufla puternic, din acest motiv fiind posibil ca instalaţiile de transport pe cablu să nu funcţioneze. Vremea se va mai incălzi, insă de sămbătă, atunci cănd dimineaţa vor fi condiţii de ceaţă pe văi şi in depresiuni. Temperatura aerului va creşte uşor.


Prefecturile judeţelor Arad şi Timiş au primit avertizare hidrologică cod galben pentru bazinele hidrografice Crişul Negru, Crişul Alb şi Bărzava. Atenţionarea se referă la depăşirea cotelor de atenţie prin propagare pănă astăzi la ora 12:00.

Astăzi, vremea va fi in ameliorare: aria ploilor se va deplasa spre sud-est, văntul va slăbi treptat in intensitate, iar valorile termice vor fi apropiate de valorile climatice ale acestei zile. Măine, vremea va fi in general frumoasă cu cerul variabil şi temperatura aerului va fi in creştere faţă de ziua precedentă. Numai in vestul ţării se va innora spre seară, dar ploile vor fi puţine. Sămbătă, pe o circulaţie dominant sudică, atăt maximele, căt şi minimele termice, in creştere, vor depăşi 5...6 grade, valorile normale. Incepănd din vest, sud-vest, nebulozitatea se va accentua şi va incepe să plouă. (meteorolog Doina Mărăşoiu)

BUCUREŞTI - max. 5°C - min. 1°C

Azi (joi):

Cerul va fi noros şi indeosebi ziua va ploua. Văntul va sufla moderat dimineaţa, apoi va slăbi in intensitate.

Măine (vineri):

Cerul va fi variabil. Văntul va sufla in general slab. Vor fi condiţii de ceaţă. Maxima: 7°C, iar minima: - 2 °C.

Poimăine (sămbătă):

Cerul va fi temporar noros, iar dimineaţa vor fi condiţii de ceaţă. Maxima: 9 °C, iar minima: 0 °C.

Drumeţii

Pietroasa-Arieşeni

Traseul porneşte din comuna Pietroasa, pe malul stăng al Crişului Pietros. La 6 km de la confluenţa cu Aleul ajunge la confluenţa cu Valea Galbenei. După o coborăre pe serpentine ajungem pe malul stăng al Galbenei, in Poiana Păulesa, după care cu ajutorul unei serpentine ajungem in Poiana Florilor. Aici o săgeată indică drumul spre Peştera Vărseci. Ne intoarcem in Poiana Florilor. De aici se poate ajunge in 4 1/2 ore la Padiş, iar in direcţia inversă, la Băiţa; in cinci ore la Pietroasa, iar drumul nostru conduce la Arieşeni. Continuăm drumul prin faţa izvorului străbătănd poiana. După 15 minute ajungem la Izbucului Galbena. Drumul nostru ajunge pe creasta principală a Munţilor Bihor, de unde se vede peisajul Ţării Moţilor. De aici ne ghidează şi triunghiul roşu pănă la Arieşeni.

La munte

Azi (joi):

Cerul va fi temporar noros şi pe arii restrănse va ninge. Văntul va mai prezenta intensificări dimineaţa.

Măine (vineri):

Cerul va fi variabil, dar se va innora noaptea in Carpaţii Occidentali, unde doar izolat va ninge.

Poimăine (sămbătă):

Cerul va fi noros in Occidentali şi in masivele vestice ale Meridionalilor, unde noaptea local vor fi precipitaţii mixte. In restul zonei montane, innorările vor fi temporare, iar dimineaţa şi noaptea pe văi vor fi condiţii de ceaţă.

Azi in ţară

Oraşe Temperatura

importante maximă

Bacău 2°C

Baia Mare 4°C

Braşov 3°C

Buzău 3°C

Cluj-Napoca 3°C

Constanţa 6°C

Craiova 5°C

Deva 5°C

Galaţi 4°C

Iaşi 3°C

Miercurea-Ciuc 0°C

Oradea 6°C

Piteşti 6°C

Sibiu 4°C

Suceava 3°C

Tărgu-Mureş 4°C

Timişoara 6°C

×
Subiecte în articol: observator cerul