x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vise renascute in Costinesti

Vise renascute in Costinesti

de Paula Anastasia Tudor    |    30 Apr 2006   •   00:00

La Costinesti a iesit in sfarsit soare-le. Pe strazile maturate de viitura asta toamna, acum e o forfota ge-nerala. Lumea se pregateste pentru a intampina 1 mai.

SCHIMBARE. Obeliscul, vechiul simbol al statiunii, va fi inlocuit la data de 3 mai

La Costinesti a iesit in sfarsit soarele. Pe strazile maturate de viitura asta toamna, acum e o forfota generala. Lumea se pregateste pentru a intampina 1 mai.

La 22 septembrie 2005, locuitorii din Schitu - Costinesti au dat piept cu teroarea apelor. N-au scapat nici plaja, nici faleza statiunii. Iar Obeliscul - simbolul Costinestiului inca din 1969 - a fost culcat la pamant. Statiunea Tineretului a devenit la 22 septembrie statiunea mortii.

In septembrie anul trecut, groaza a cuprins Costinestiul. Apa a urcat brusc doi metri, prinzand oamenii in case, iar pe copii in gradinita. Plaja a fost curatata de nisip si presarata cu ramasite...

Am trecut din nou vineri dupa-amiaza pe la cei care s-au luptat mai intai cu apele si apoi cu malul. Soarele a inceput in sfarsit sa mai usuce amintirea urata a unor zile de cosmar. Ferestrele caselor stau larg deschise pentru ca vantul caldut sa zvante apa care a mai ramas in pereti si sa alunge mirosul intepator de igrasie.

SURAZATORI. Mariana Mechenici este femeia care a reusit sa inoate afara din casa prin valtoare si sa urce pe acoperis de unde auzea copii din gradinita cum tipau ingroziti. Printre ei era si baietelul ei. Acum sta surazatoare in curtea curatata, in care florile se rasfata sub razele soarelui, amintindu-si nenorocirea, dar multumind Cerului ca au depasit momentele acelea si sunt sanatosi. "Cand a venit prapadul, tocmai terminasem de amenajat casa din spate. Reusisem sa achitam si datoriile facute pentru a o construi... Apoi, intr-o zi, am auzit un vuiet cumplit si cand m-am uitat pe geam n-am vazut decat apa. Am reusit sa recuperam doar cateva haine si cateva vase. Masina a fost si ea luata de ape. Am gasit-o abia dupa doua zile, dupa lac, in statiune. Cei care ne-au ajutat la scos gunoaiele si namolul din curte si din casa au fost colegii nostri de munca. In rest... nu ne-a ajutat nimeni, nu am primit ajutoare... ni-mic. Dar, asta e! Suntem foarte recunoscatori colegilor de la UM 02052 si familiei care ne-a gazduit atatea luni pana acum - pe 7 aprilie. Oameni - painea lui Dumnezeu!". Acum, familia Mechenici asteapta musafiri care s-au anuntat de 1 mai. Nu sunt turisti - sunt rude. "Vedem noi unde ii cazam, mai stam si in pod... ne descurcam."

RECUNOSTINTA. Mai jos, pe strada, ne oprim in dreptul unei casute noi. Aici locuiesc tanti Ioana si nea Vasile. Nu stiu cum sa ii mai multumeasca primarului. "Casa noastra a fost daramata de apa. A mai ramas doar bucataria aia pe care ne-am urcat atunci sa ne salvam. Primarul, Dumnezeu sa-i dea sanatate, ne-a ajutat foarte mult! Pai, casuta noastra a fost gata intr-o luna si zece zile! Cine prin tara a mai primit casa asa de repede? Ne-a dat si frigider, aragaz, butelie, masina de spalat. Ne-a dat nisip de am facut si gardul! Ne-a dat, dom’le, ne-a dat! Am primit si imbracaminte, ca n-am mai avut nevoie sa cumparam, si mancarea... ne-a tinut 2-3 luni. Acum ne asteptam fetele care au anuntat ca vin la mare zilele astea."

PLAJA. Plaja din Costinesti zumzaie. Basculante si escavatoare sapa la noul canal dintre lacul de agrement si mare. Canalul a fost format de valul cel mare din septembrie si va ramane, insa diguit si amenajat. Un pod albastru uneste faleza rupta in septembrie de valtoare. Partea de plaja pe care trona vechiul Obelisc e aranjata, nivelata, iar pe ea "a crescut" o scena pentru concertele acestor seri.

Vineri dupa-amiaza, tinerii au inceput sa soseasca deja in Costinesti. "Se preconizeaza in jur de 3.500-4.000 de turisti in acest week-end, ne-a spus primarul cu care ne-am intalnit pe plaja. "Pana la 1 iunie, plaja va fi gata", ne-a asigurat el.

OBELISCUL. Simbolul Costinestiului va fi ridicat la 3 mai. Soclul este deja turnat si are o adancime de 3,5 metri. Obeliscul va fi mai inalt decat cel vechi. "Este cu sase metri mai inalt fata de cel vechi", ne-a spus primarul. "Acelasi proiectant care l-a conceput in anii ’60, domnul Demeter, s-a ocupat de el si de data asta." Locul i s-a mutat mai spre Discoteca Tineretului pentru a fi in rand cu Hotelul Forum.

EPILOG. Pe strada ce a fost inundata s-au adunat cateva fetite la joaca: "Podul de piatra s-a daramat/ a venit apa si l-a luat/ vom face altul pe rau in jos/ altul mai trainic si mai frumos". Fara sa stie jocul, e chiar istoria recenta a Costinestiului.

Singurele "constructii" care nu se vor putea reface niciodata sunt vietile pierdute ale celor prinsi de ape, la care toti se gandesc cu tristete.
×
Subiecte în articol: observator ne-a plaja