x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Viza cu spaga de la sector

Viza cu spaga de la sector

22 Sep 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Cu o spaga de 600 de dolari, reporterii Antenei 1 au reusit, printr-o directoare de la Primaria Sectorului 4, sa obtina prelungirea vizei de sedere pentru un cetatean strain.
LUCIAN MIHAI

Reporterii Antenei 1 au demonstrat ca, daca da o spaga cui trebuie la Primarie, orice strain isi poate prelungi fara mari dureri de cap viza de sedere in Romania. Nu conteaza cu ce se ocupa strainul, nu conteaza ce nationalitate are. Ar putea fi foarte bine un terorist.

Incercarea de a obtine o viza de sedere pentru un cetatean turc a avut succes total. Reporterii au rezolvat "afacerea" chiar cu directoarea adjuncta de la asistenta sociala, din Sectorul 4. Pentru o spaga de sase sute de dolari, Cristina Raducanu le-a promis colegilor nostri ca le obtine viza in mai putin de o saptamana.

FILIERA. Cu o poveste bine pusa la punct, reporterii au ajuns la directoarea general adjuncta de la asistenta sociala sector 4. Cand a aflat ce problema au, Cristina Raducanu i-a primit imediat in birou. Directoarea s-a aratat "induiosata" de povestea prietenului turc caruia ii expira viza. Le-a explicat cat este de complicat sa obtii prelungirea vizei de sedere, dar i-a asigurat ca stie ea filiera. O fundatie recomanda directiei de asistenta sociala din primarie un strain, care lucreaza ca voluntar. Dupa verificari, actele ajung la Ministerul Sanatatii. Cu avizul favorabil, strainul ajunge cu dosarul la directia de pasapoarte, de unde primeste viza.

"SUFLET DE COPIL". Ca nimeni sa nu afle ce afaceri are, directoarea de la Primaria Sectorului 4 a decis sa nu se mai intalneasca la birou cu partenerii de "afacere", ci in oras, "la o cafea".

Directoarea Raducanu s-a oferit sa gaseasca chiar ea o fundatie care sa-l accepte voluntar pe cetateanul turc. Evident, doar pe hartie.

S-a gasit si fundatia. "Suflet de copil" urma sa-l primeasca in sanul ei pe cetateanul turc, ca sa poata face directoarea Raducanu "hartiutele". Si cum recomandarea fundatiei era cruciala, presedinta ONG-ului a vrut si ea o spaga. Directoarea de la Sectorul 4 stia exact cu cat trebuie "uns" fiecare pilon al filierei. "O suta (n.r. - de dolari) pentru ea, ca va ia pe fundatie si va duce pana la capat. Si o suta (n.r.: dolari) sub forma de sponsorizare", i-a invatat Raducanu. La Ministerul Sanatatii reporterii au scapat mai ieftin: "Pe aia o cunosc eu foarte bine. Suntem in relatii foarte apropiate. Ceva la genul o cafea, cu o tigara, cu un parfum!", i-a asigurat directoarea Raducanu.

S-a ajuns si la negocierea spagii: "Si pentru dumneavoastra si pentru colega: 200 (n.r. - dolari) si 200 (n.r. - dolari)", au ofertat colegii nostri.

NEMULTUMITA. Pretul oferit nu a multumit-o pe Cristina Raducanu. "Eu fac, eu semnez ca director. Si sunt cu colega mea care e sefa, pe care am lasat-o sefa la ONG-uri", le bate directoarea obrazul. Pana la urma, s-a ajuns la o intelegere: 300 de dolari pentru Raducanu si 100 pentru colega lasata sefa la ONG-uri.

In total, viza pentru turc s-a ridicat la 600 de dolari si un parfum.

"Prietena mea cea mai buna ma ajuta special pentru voi doi. Ea are o fundatie si te ia pe tine ca voluntar doar pe hartie". "Nu muncesc? Nu trebuie sa muncesc!". "Nu muncesti, doar cu numele pe hartie!"

Reporterii si directoarea s-au intalnit in oras. Au dat banii, pe care directoarea i-a bagat repede in geanta. Toata lumea e multumita. Cu banii in buzunar, directoarea este dispusa sa faca acelasi lucru si pentru alti straini. "Putem sa-l ajutam si pe fratele lui?". "Da, tot cu ea!", se arata amabila directoarea. "La fel (n.r. - 600 de dolari)?". "Bineinteles!", s-a aratat directoarea serviabila.

SFATURI

"Pe aia o cunosc eu foarte bine. Suntem in relatii foarte apropiate. Ceva la genul o cafea, cu o tigara, cu un parfum!"

PRETURI

"O suta (n.r. - de dolari) pentru ea, ca va ia pe fundatie si va duce pana la capat. Si o suta (n.r. - dolari) sub forma de sponsorizare"

AJUTOARE

"Prietena mea cea mai buna ma ajuta special pentru voi doi. Ea are o fundatie si te ia pe tine ca voluntar doar pe hartie"

IMPORTANTE

"Eu fac, eu semnez ca director. Si sunt cu colega mea care e sefa, pe care am lasat-o sefa la ONG-uri" - Cristina Raducanu, director adjunct la Directia de Asistenta Sociala a Sectorului 4

DECIZIE

"Daca ea va recunoaste faptele i se va desface contractul de munca" - Gheorghe Cojan, directorul Directiei de Asistenta Sociala

FELICITARE DE 600 DE DOLARI

Conducerea Primariei Sectorului 4 a aflat despre isprava directoarei Cristina Raducanu in jurul orei 14:00. "Imediat am eliberat-o din functia de director adjunct al Directiei de Asistenta Sociala, urmand ca organele de cercetare sa realizeze o ancheta. In paralel noi vom desfasura o alta investigatie, iar daca ea va recunoaste faptele i se va desface contractul de munca", ne-a declarat Gheorghe Cojan, directorul Directiei de Asistenta Sociala. Cristina Raducanu a spus sefilor ei ca a primit o felicitare, nicidecum un plic cu bani. (Monica Andrei)
×