x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Viza Schengen / A început evaluarea României

Viza Schengen / A început evaluarea României

23 Mar 2009   •   00:00

O echipă de experţi europeni efectuează, în perioada 23-29 martie 2009, o primă vizită în România, pentru a verifica îndeplinirea tuturor condiţiilor în domeniul cooperării poliţineşti, pentru dobândirea calităţii de stat Schengen cu drepturi depline.



Potrivit Serviciului Comunicare al MAI, citat de Agerpres, la finalul procesului de evaluare, experţii vor redacta un raport care va cuprinde concluziile şi recomandările echipei de evaluare. Acesta va fi ulterior aprobat în cadrul Grupului de lucru Evaluare Schengen, la Bruxelles. Din echipa de evaluare fac parte experţi din statele membre Schengen, un reprezentant al Comisiei Europene şi un reprezentant al Secretariatului General al Consiliului UE. Şeful echipei de evaluare este reprezentantul Republicii Cehe. În perioada 2009-2010, vor mai avea loc misiuni de evaluare Schengen în următoarele domenii: protecţia datelor personale, vize, frontiere maritime, frontiere aeriene, frontiere terestre, SIS/SIRENE.

Orice stat care îşi propune să adere la spaţiul Schengen trebuie să treacă printr-un proces de evaluare. În acest context, trebuie să facă dovada faptului că a îndeplinit toate condiţiile necesare pentru a fi stat membru Schengen. Procesul de evaluare Schengen este responsabilitatea Grupului, care este format din reprezentanţi ai statelor membre, Comisiei Europene şi Secretariatului General al Consiliului UE.

Prima parte a procesului de evaluare constă în completarea unui chestionar extins, care este remis statului respectiv. Acest chestionar conţine întrebări detaliate despre toate aspectele relevante pentru implementarea şi aplicarea prevederilor Schengen. Răspunsurile la acest chestionar sunt discutate în cadrul Grupului. În momentul în care au fost obţinute suficiente informaţii, sunt demarate vizitele de evaluare, pentru verificarea în teren a pregătirilor.

Echipele de experţi întocmesc rapoarte de evaluare, care sunt discutate şi aprobate în cadrul Grupului. Raportul final al Grupului de Evaluare Schengen este prezentat Consiliului UE, care adoptă decizia prin care autorizează ridicarea controlului la frontierele interne.

×
Subiecte în articol: observator schengen evaluare