x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Voiculescu, acuzat de politie politica

Voiculescu, acuzat de politie politica

de Gabriela Antoniu    |    Dana Piciu    |    16 Iun 2006   •   00:00
Voiculescu, acuzat de politie politica

CNSAS a decis ieri ca liderul PC, Dan Voiculescu, a facut politie po-litica, ne-au declarat surse autori-zate din Consiliu. Liderul PC a anun-tat recent ca, in cazul unui astfel de verdict, va da in judecata CNSAS, iar PC ar putea iesi de la guvernare, ceea ce ar duce la caderea Guvernului si posibile ale-geri anticipate.

Colegiul CNSAS a decis ieri prin vot ca liderul PC, Dan Voiculescu, a facut politie politica, ne-au declarat surse autorizate din Consiliu. Liderul PC a anuntat recent ca, in cazul unui astfel de verdict, va da in judecata CNSAS. El ia in calcul si iesirea PC de la guvernare, anuntand ca nu accepta ca partidul sa stea intr-un guvern in care este lucrat politic.

In urma cu doua saptamani, Biroul Politic al PC il desemna prin vot pe presedintele partidului, Dan Voiculescu, sa ocupe postul de vicepremier, ramas vacant in urma demisiei lui George Copos. Dan Voiculescu a cerut insa ca inainte de a fi instalat in acest post sa fie audiat de membrii Colegiului CNSAS, astfel incat sa se lamureasca odata pentru totdeauna daca a fost sau nu ofiter de Securitate si daca a facut sau nu politie politica, desi a obtinut un aviz favorabil in acest sens ca si candidat pentru Senatul Romaniei. Mai mult, el le-a cerut premierului Tariceanu si presedintelui Basescu sa amane numirea si investirea sa in functie pana cand CNSAS va decide daca a colaborat sau nu cu Securitatea ca politie politica.

AUDIERE LA CERERE. Ca urmare, marti, Dan Voiculescu a fost audiat, la cererea sa, de membrii Colegiului CNSAS, liderul PC declarand cu aceasta ocazie ca nu au aparut elemente noi in ceea ce priveste presupusele sale legaturi cu Securitatea. Numai ca purtatorul de cuvant al CNSAS, Cazimir Ionescu, a anuntat ca au aparut "date si elemente noi". El a spus ca aceste "noi elemente si file de dosar" i-au fost aduse la cunostinta liderului PC, ca procedura de verificare va continua si e posibil ca Dan Voiculescu sa mai fie chemat la sediul CNSAS pentru audieri. Ionescu s-a aratat si el nedumerit de faptul ca aceste noi dosare, considerate a fi de siguranta nationala, pe care CNSAS le-a primit in urma cu cateva zile de la SRI, au fost tinute la secret pana acum si desecretizate de comisia mixta. "Dosarele nu contin nici un fel de elemente din care sa reiasa ca nu au putut fi declasificate in urma cu 15 ani", a spus Ionescu.

EXPLICATII. Acest lucru a fost sesizat si de liderul PC, Dan Voiculescu, care a dat miercuri publicitatii o declaratie in care i-a cerut directorului SRI, Radu Timofte, sa explice public ratiunea secreti-zarii "absurde" timp de 16 ani a documentelor despre el tri-mise la CNSAS, sa precizeze cand a descoperit SRI aceste "dosare" si sa aduca argumente ca Serviciul nu este implicat politic. "Subliniez inca o data ca nu am fost ofiter de Securitate, nu am facut si nu am colaborat cu politia politica. Atrag atentia tuturor detractorilor sa nu se joace cu un om hotarat sa-si apere demnitatea si la fel de hotarat sa schimbe lucrurile in bine in Romania", avertiza liderul PC. Intre timp, in presa au inceput sa apara extrase din aceste dosare in care liderul PC avea numele de cod Felix. Ceea ce l-a nemultumit pe Dan Voiculescu, nemultumiri pe care le-a exprimat public in emisiunea "Zece fix" de miercuri seara de la Realitatea TV. "Va spun despre ce e vorba in aceste doua dosare ca sa fiu eu sursa tuturor, sa nu se mai ia ilegal informatii de la CNSAS. In unul din ele eram intrebat daca stiu ceva despre o fabrica de impanzitura de fibra de sticla montata de o firma din Germania la Simleul Silvaniei, eu ocupandu-ma pe vremea aceea de materiale izolante. Despre fabrica am spus ca este o facatura: utilajele de acolo sunt second-hand, vopsite si vandute romanilor ca marfa noua. Asta era marea nota informativa de politie politica a lui «Felix»", a spus Voiculescu. El a precizat ca informatiile i-au fost cerute de directorul intreprinderii la care lucra.

FILE VECHI. Presedintele PC a reafirmat ca in cele doua dosare nu sunt elemente noi legate de o relatie intre el si Securitate si ca nu a semnat nici un fel de angajament cu aceasta. Printre documentele scoase acum de SRI se mai regasesc si file din dosarul sau de urmarit de Securitate. "Rapoartele despre care se vorbeste sunt note profesionale de care sunt convins ca si dl presedinte Traian Basescu a facut cu sutele cat a fost capitan de vapor, de cate ori pleca, de cate ori venea, de cate ori era la Anvers si era intrebat de acasa daca Ionescu, salariat la ambasada, si-a cumparat pantofi sau daca a venit strainul X la ambasada sau la agentie", a facut o paralela Voiculescu. El considera ca daca CNSAS decide ca a facut politie politica, pe baza rapoartelor de serviciu pe care le-a facut, inseamna ca si Traian Basescu a facut politie politica, pe baza rapoartelor intocmite la Anvers.

VERDICT. Ieri, membrii Colegiului CNSAS au dezbatut, intr-o sedinta care a durat aproape sase ore, cazul colaborarii liderului PC Dan Voiculescu cu Securitatea, ca politie politica. "Colegiul s-a pronuntat asupra cazului Dan Voiculescu, in urma verificarilor suplimentare. Decizia luata urmeaza sa fie redactata si i se va comunica domnului Voiculescu", a declarat purtatorul de cuvant al CNSAS, Cazimir Ionescu, adaugand ca, potrivit Legii, liderul PC o poate face publica in 15 zile. "Tot ceea ce va putem spune este ca am votat. Este un lucru foarte important. Hotararea e definitiva", a declarat la randul sau, Mircea Dinescu, adaugand ca votul in Colegiu a fost "categoric". Decizia CNSAS va fi comunicata liderului PC cel tarziu astazi.

REACTII. Senatorul PC Sabin Cutas a declarat ca Dan Voiculescu va demisiona din Senat, daca decizia CNSAS va sustine implicarea sa in structurile fostei Securitati. El a mai spus ca Biroul Politic al PC sustine in continuare candidatura liderului PC la functia de vicepremier si ca orice modificare in acest sens va fi adoptata doar de conducerea reunita a formatiunii. Avocatul lui Dan Voiculescu, deputatul Sergiu Andon, a declarat ca liderul PC va face publica decizia CNSAS imediat dupa ce o va primi, orice alt verdict in afara celui conform caruia liderul PC nu a facut politie politica urmand sa fie atacat in instanta.

CNSAS, DAT IN JUDECATA
TRANSANT. Voiculescu, hotarat sa mearga pana la capat
Dan Voiculescu a anuntat miercuri seara la Realitatea TV ca intentioneaza sa dea in judecata CNSAS pentru scurgerea de informatii in presa, dar si in cazul in care nu va primi aviz favorabil din partea Colegiului. In cazul din urma, Biroul Politic al PC va avea o noua sedinta in care va alege din doua variante: va numi un nou candidat pentru postul de vicepremier sau conservatorii vor iesi de la guvernare. "Nu acceptam sa stam intr-un guvern in care sa fim lucrati politic, pentru ca, din punctul meu de vedere, a fost o lucratura politica faptul ca dosarele au aparut cu doua zile inainte de numirea mea ca vicepremier", a concluzionat Voicu-lescu. Iesirea PC de la guvernare ar provoca o criza guvernamentala care va duce la ca-derea Guvernului Tariceanu si, posibil, provocarea de alegeri anticipate. Aflat ieri la Bruxelles, premierul Tariceanu a declarat ca asteapta sa fie informat despre decizia adoptata de CNSAS inainte sa ia o decizie in privinta numirii lui Dan Voiculescu ca vicepremier.

×