x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vor sa-si darame biserica

Vor sa-si darame biserica

01 Iun 2004   •   00:00

Din cauza distantei destul de mare pana la biserica din comuna si a faptului ca cei mai multi dintre ei sunt oameni in varsta, locuitorii satului Ianculesti, din Stoenesti-Giurgiu, au inceput in anul 2000 constructia unei bisericute.

VASILE ARCANU

Pentru a-si duce la capat idealul, ianculestenii au plecat, asa dupa cum aveam sa aflam, cu carutele prin localitatile invecinate pentru a cere sprijin.

Patru ani de truda

Daniile obtinute au fost inscrise intr-un registru. Cei cu posibilitati au suportat lucrarile importante. De pilda, Dumitru Nica a dat 7 milioane pentru a se monta instalatia electrica, Traian Nedea a invelit biserica cu tabla, preotii de la bisericile invecinate au contribuit si ei cu bani, iar restul satenilor au adus fiecare in masura posibilitatilor lor.

La toate acestea se mai adauga si "jertfa" mesterilor satului care au construit bisericuta, deoarece nu era posibila angajarea unei firme specializate. Actualmente se lucreaza la finalizarea picturii, executata de pictorul giurgiuvean Gheorghe Chican. Interiorul a fost impodobit cu toate cele trebuincioase unui sfant locas: candelabru, covoare, icoane etc. Ar fi nedrept daca nu am pomeni aici gestul unei credincioase care, pentru a dona doua covoare, a venit zile in sir in Capitala sa vanda branza produsa in propria gospodarie.

Refuz al reprezentantului Patriarhiei

Ca printr-o adevarata minune, biserica satului a devenit de cateva zile un vis aproape implinit. S-a stabilit chiar sa se puna hramul bisericii: "Sfintii Imparati Constantin si Elena", dorind sa fie sfintita pe 21 mai a.c. la acest praznic imparatesc. Numai ca, un reprezentant al Patriarhiei Romane, dupa ce a examinat constructia, a spus oamenilor ca aceasta nu poate fi sfintita deoarece "nu respecta anumite reguli", ne-au declarat acestia. Vestea i-a umplut de mahnire pe ianculesteni, cei mai multi dintre ei amenintand ca, daca nu le va fi sfintita biserica, o vor darama si-si vor lua lucrurile inapoi.

Scandal politic

Primarita liberala Elena Soare crede ca aceasta tergiversare este o manevra marsava, de natura politica. Presedintele filialei judetene Giurgiu a PNL, Lucian Iliescu, crede varianta primaritei: "In localitatea Izvoru am construit un monument inchinat eroilor. Preotul din localitate n-a vrut nici in ruptul capului sa vina sa-l sfinteasca, spunand ca nu se poate deoarece este facuta de liberali. A fost nevoie sa venim la Giurgiu si sa luam un preot cu frica lui Dumnezeu..." De cealalta parte, presedintele Consiliului Judetean Giurgiu, Victor Boiangiu, spune: "PSD Giurgiu nu s-a pretat si nu se va preta niciodata la asemenea josnicii. Dimpotriva, Consiliul Judetean a oferit un sprijin financiar pentru constructia acestui sfant locas in valoare de 100 de milioane lei".
×
Subiecte în articol: observator