x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vrancea: Aproape două treimi dintre candidaţii care doresc să obţină permisul auto nu promovează examenul

Vrancea: Aproape două treimi dintre candidaţii care doresc să obţină permisul auto nu promovează examenul

05 Sep 2019   •   19:23
Vrancea: Aproape două treimi dintre candidaţii care doresc să obţină permisul auto nu promovează examenul
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Aproape două treimi dintre candidaţii care doresc să obţină permisul auto nu promovează examenul, numai 37,15% reuşind acest lucru, potrivit reprezentanţilor Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Instituţiei Prefectului judeţului Vrancea.

„De la începutul anului şi până în prezent au fost examinaţi la proba teoretică 7.210 candidaţi, dintre care 3.568 au fost declaraţi admişi, reprezentând 49% din numărul candidaţilor care au susţinut proba teoretică. La proba practică, anul acesta au fost examinaţi 8.059 de candidaţi şi au fost admişi 2.994, adică 37,15% din numărul total al candidaţilor care au fost examinaţi”, a declarat, pentru AGERPRES, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, Marian Pătraşcu.

Gradul de promovare a examenului pentru obţinerea permisului auto a rămas relativ constant în ultimii ani în judeţ şi reflectă nivelul de pregătire a candidaţilor. „La proba teoretică este mai ridicat raportat cu proba practică, dar rămâne sub 50%”, a precizat Pătraşcu.

Potrivit acestuia, ultima tentativă de dare de mită la examenul auto a fost înregistrată în anul 2015, când o tânără a încercat să dea 200 de euro unui poliţist pentru ca acesta „să închidă ochii” la eventualele greşeli în trafic şi să o treacă proba practică. Tentativa a fost denunţată de poliţist la Direcţia Generală Anticorupţie.

Rata de promovare la examenul pentru permisul auto a scăzut odată cu intrarea României în Uniunea Europeană. După implementarea dispoziţiilor comunitare s-au înăsprit şi indicatorii de evaluare. Timpul de evaluare a crescut, de la câteva minute, la minimum 25 de minute pentru categoria B şi minimum 40 de minute pentru profesionişti. Însă numărul de ore de pregătire necesare pentru ca un candidat să poată susţine proba practică a rămas acelaşi, 30 de ore, considerate de mulţi instructori insuficiente pentru o pregătire temeinică.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: examen auto permis auto