x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Valori termice de până la 38 de grade Celsius, prognozate de către meteorologi în următoarele DOUĂ SĂPTĂMÂNI

Valori termice de până la 38 de grade Celsius, prognozate de către meteorologi în următoarele DOUĂ SĂPTĂMÂNI

05 Aug 2013   •   13:28
Valori termice de până la 38 de grade Celsius, prognozate de către meteorologi în următoarele DOUĂ SĂPTĂMÂNI
Sursa foto: INTACT IMAGES/Cornel Putan

Meteorologii prognozează, pentru următoarele două săptămâni, aceeaşi vreme caniculară din zilele anterioare, deşi, în anumite intervale de timp, temperaturile anunţate ar urma să scadă cu câteva grade, iar precipitaţiile vor fi sporadice şi nesemnificative, informează agerpres.ro.

Conform estimărilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabile în intervalul 5 - 18 august 2013, în cea mai mare parte a ţării, temperatura aerului marchează o creştere treptată, până la valori de 36 grade Celsius în Maramureş şi Oltenia, şi de 38 grade Celsius în zona Banatului.

În zona Banatului, în primele zile ale intervalului de prognoză, temperatura aerului va marca o creştere treptată, de la valori medii diurne de 34 de grade până la 38 de grade pe data de 9 august. Ulterior, până pe 12 august, un uşor proces de răcire va determina scăderea mediilor termice cu aproximativ 6 grade Celsius, pentru ca apoi să se menţină la valori de 31-32 de grade, până la sfârşitul perioadei de prognoză. Minimele nocturne vor avea o evoluţie asemănătoare, marcând o creştere de la 17 la 21 de grade în primele zile, apoi o scădere treptată după 9 august, pentru ca, în ultimele zile, să atingă, în medie, 16 grade. Nu se vor semnala precipitaţii în primele cinci zile de prognoză şi abia după 10 august vor fi ploi pe arii restrânse, în general slabe cantitativ.

Pentru regiunea Crişanei, în cursul primelor patru zile, media temperaturilor maxime va creşte cu 3-4 grade, spre 37 de grade ziua şi 19 grade noaptea. Ulterior, regimul termic va marca o scădere treptată, spre medii diurne de 30-31 de grade, respectiv nocturne de 16-17 grade, în intervalul 12-18 august. Averse însoţite de descărcări electrice se vor semnala începând cu data de 9 august, dar pe arii mai extinse vor fi pe 10, 13, 14 şi 15 august.

Conform prognozei ANM, în regiunea Transilvaniei, temperatura aerului va creşte în primele zile, astfel încât pe 8-9 august se vor înregistra medii ale maximelor diurne de 34 grade Celsius şi ale minimelor nocturne de 16 grade Celsius. Între 10 şi 13 august valorile termice vor scădea cu aproximativ patru grade Celsius, iar până la sfârşitul intervalului regimul termic mediu se va menţine relativ constant, în jurul a 28-29 de grade ziua şi 12-13 grade noaptea. Probabilitatea pentru averse şi descărcări electrice va creşte după data de 9 august, dar numai izolat vor fi posibile cantităţi de apă mai însemnate.

În zona Maramureşului, între 5 şi 9 august, valorile termice diurne vor creşte în mod semnificativ, de la 32 până la 36 de grade, în medie, iar minimele nocturne vor atinge 18 grade. Apoi, temperatura va marca o scădere, atingând pe 12-13 august medii ale valorilor maxime de aproximativ 29 de grade şi minime de 15 grade. După acest interval, valorile termice vor fi normale din punct de vedere climatologic pentru prima jumătate a lunii august. Averse de ploaie însoţite de descărcări electrice se vor semnala începând cu 9-10 august, când se vor cumula, izolat, cantităţi de apă mai însemnate şi, din nou, în intervalul 13-15 august.

În Moldova, media temperaturilor maxime va creşte de la 29 la 33 de grade Celsius în primele patru zile, dar apoi va scădea, spre 29-30 de grade, în jurul datei de 11 august. Până la sfârşitul intervalului de prognoză, regimul temperaturii aerului se va menţine relativ constant la valori apropiate de normele climatologice ale perioadei. Minimele nocturne vor avea o evoluţie asemănătoare, cu o creştere spre 19 grade în jurul datei de 10 august, apoi o scădere, până la 16 grade, în ultimele zile. Nu vor fi averse până pe 9 august, după care probabilitatea pentru fenomene de instabilitate atmosferică va creşte. Ploile vor fi, în general, nesemnificative cantitativ şi se vor semnala pe arii restrânse.

Potrivit prognozei ANM, în zona Dobrogei, temperaturile maxime vor creşte de la 29 de grade în prima zi, până la 31 de grade, în medie, pe 9-10 august, după care se vor menţine relativ constante, în jurul valorii de 30 de grade, până la sfârşitul intervalului de prognoză. Mediile minimelor nocturne vor fi de aproximativ 19 grade în cea mai mare parte a perioadei de prognoză şi doar pe 9 şi 10 august vor creşte spre 21 de grade Celsius. Nu va ploua până pe 10 august, apoi probabilitatea pentru ploi de scurtă durată va fi redusă.

În zona Munteniei, temperaturile maxime vor creşte, în medie, de la 32 de grade în prima zi până la 35 de grade pe 9 august. Ulterior, valorile termice vor scădea spre 32 de grade, iar, până la sfârşitul perioadei de prognoză, se vor menţine la această valoare. Temperaturile minime vor avea valori medii de 17-19 grade pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză. Între 5 şi 9 august nu vor fi precipitaţii, apoi va exista probabilitatea apariţiei unor ploi slabe cantitativ.

În Oltenia, între 5 şi 9 august, mediile valorilor termice diurne vor creşte de la 32 la 36 de grade Celsius, apoi vor scădea treptat, spre 32 de grade pe 12 august. În a doua săptămână, regimul termic diurn se va menţine constant la valori apropiate de cele normale pentru prima jumătate a lunii august. Temperaturile minime nocturne vor fi, în medie, de 17-19 grade pe tot parcursul intervalului, cu cele mai calde nopţi în intervalul 8-10 august. Nu vor fi ploi în primele cinci zile ale perioadei de prognoză, apoi va exista o probabilitate redusă pentru averse slabe, cu precădere între 13 şi 15 august.

La munte, vremea se va încălzi în intervalul 5-9 august, în care atât temperaturile maxime, cât şi cele minime vor creşte, în medie, cu cinci grade, atingând pe data de 9 august, valori medii de 14 grade - dimineaţa şi 25 de grade la amiază. Ulterior, regimul termic va scădea uşor şi treptat, spre medii diurne de 20 de grade şi nocturne de 11 grade la sfârşitul intervalului de prognoză. Pe parcursul primelor zile, instabilitatea atmosferică va fi redusă, dar după 10 august creşte probabilitatea pentru averse şi descărcări electrice.

Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 5 - 18 august 2013, are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia.

×
Subiecte în articol: vremea meteo canicula incalzirea globala