x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vremea - Potop peste ţară, furtună pe mare

Vremea - Potop peste ţară, furtună pe mare

de Anca Ardeleanu    |    06 Oct 2008   •   00:00
Vremea - Potop peste ţară, furtună pe mare

Masa de aer rece care a pus stăpânire ieri pe Ro­mânia a adus precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare în zona montană şi ploi puternice, însemnate cantitativ, în restul teritoriului.

Masa de aer rece care a pus stăpânire ieri pe Ro­mânia a adus precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare în zona montană şi ploi puternice, însemnate cantitativ, în restul teritoriului.

În Munţii Apuseni, la staţia meteo Vlădeasa, afla­tă la 1.836 metri altitudine, temperatura a fost de un grad Celsius. "Nu a nins. A fost doar lapoviţă şi vânt uşor", a declarat meteorologul de serviciu Victoria Costea. Acelaşi aspect al vremii s-a înregistrat şi în Masivul Bucegi. "Nici vorbă de ninsoare. Temperatura nu a atins valoarea de îngheţ. Avem doar lapoviţă şi un vânt care suflă din sector estic cu 35 de kilometri pe oră. Vizibilitatea este destul de scă­zută, dar zilele următoare vremea se va ameliora şi vom avea parte din nou de temperaturi ceva mai ridicate", a declarat meteorologul de serviciu de la staţia meteo Vf. Omu, aflată la 2.505 metri altitudine. În nordul Carpaţilor Orientali, la staţiile me­teo Călimani şi Ceahlăul, vremea s-a răcit brusc ieri dimineaţă, înregistrându-se precipitaţii sub formă de lapoviţă.

Iarnă autentică
Ninsoare ca în poveşti în Masivul Parîng, acolo unde s-a depus un strat de zăpadă gros de 20 centimetri. "Cum s-a luminat, a şi început să ningă. Este exact ca iarna. Până acum a mai nins pe sus, pe creastă, dar acum zăpada a coborât până în staţiune", este de părere Dan Breda, de la Salvamont Petroşani. Ninsoare a fost şi în Masivul Retezat, la staţia meteo Ţarcu.

Canalul Sulina, închis
Începând de ieri, nici o navă maritimă nu mai poate intra sau ieşi de pe canalul Sulina din cauza valurilor de 5 metri.
Conform postului Antena 3, în judeţele Maramureş, Caraş-Severin şi Mehedinţi, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat precipitaţii care au cumulat 25 de litri pe metrul pătrat. În judeţul Gorj au fost înregistraţI 36 l/mp. De marţi, vremea se va ameliora. Precipitaţiile vor fi cu totul izolate, iar mercurul din termometre va trece de valoarea de 20°C.

Comentariul specialistului

Frânturi noroase, desprinse din sistemele mai consistente şi bine organizate, ce evoluează pe la nord de Munţii Alpi, au pătruns ieri în regiunile vestice, nordice şi centrale ale ţării noastre; câte ceva şi în zona deluroasă a Olteniei şi a Munteniei, însă ploile au fost cu totul izolate şi foarte slabe cantitativ în extremitatea de nord. Şi aici, dar mai ales în restul teritoriului, temperatura aerului a mai crescut, chiar şi în zona Miercurea Ciuc, unde, pentru a patra noapte consecutiv, temperatura minimă a fost negativă. Temperatura va continua să crească şi regimul termic nocturn se va îmbunătăţi astfel încât, majoritatea valorilor minime din perioada următoare, se vor situa peste 6...7 grade. Ploile vor fi puţine. Cele mai multe vor fi însoţite de descărcări electrice şi sunt de aşteptat în Dobrogea, cu extindere şi în Bărăgan şi în partea central-sudică a Moldovei, mâine, manifestări care, mâine noapte se vor retrage în zonele situate la nord de Marea Neagră.
meteorolog Romica Jurca

 

La munte

Azi (joi):
Vremea va fi caldă. Cerul va fi ariabil, cu înnorări temporare noaptea, când va ploua slab pe arii restrânse îndeosebi în Carpaţii Occidentali. Vântul va sufla slab până la moderat, cu unele intensificări în zona înaltă. Temperatura aerului va creşte uşor faţă de intervalul precedent.
Mâine (vineri):
Vremea se va menţine caldă. Cerul va fi temporar noros şi va ploua izolat, îndeosebi în Carpaţii Occidentali. Ploile vor avea şi caracter de aversă şi vor putea fi însoţite de descărcări electrice şi unele intensificări ale vântului. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative.

Poimâine (sâmbătă):
Vremea va deveni treptat instabilă, iar în masivele din vestul ţării se va răci. Vor fi înnorări şi va ploua pe arii extinse, ziua în Carpaţii Occidentali, nordul Carpaţilor Orientali şi vestul Carpaţilor Meridionali, iar seara şi noaptea şi în restul zonei. Ploile vor avea şi caracter de aversă şi vor putea fi însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Izolat cantităţile de apă vor fi însemnate.

 

Presiunea atmospherică

Presiunea atmosferică reprezintă forţa exercitată de aerul atmosferic pe unitatea de suprafaţă. Presiunea atmosferică normală este de aproximativ 760 mm Hg.
Azi (joi):
Presiunea atmosferică va scădea uşor de la valori în jur de 753 mm Hg până la valori în jur de 750 mm Hg.
Mâine (vineri):
Presiunea atmosferică nu va avea variaţii importante, menţinându-se la valori în jur de 750 mm Hg.

 

Bucureşti

Centru:               max.: 250C   min.: 110C
Periferie:   max.: 250C    min.: 90C
Azi (joi):
Vremea va fi caldă şi predominant frumoasă. Cerul va fi variabil ziua şi va avea înnorări noaptea. Vântul va sufla în general slab.
Mâine (vineri):
Vremea se va menţine caldă. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în prima parte a zilei când vor fi condiţii să plouă slab. Vântul va sufla slab până la moderat. Maxima: 24°C, iar minima: 10°C.
Poimâine (sâmbătă):
Vremea va fi caldă. Cerul va fi variabil, cu înnorări în cursul nopţii când va ploua. Vântul va sufla slab până la moderat. Maxima: 26°C,  iar minima: 9°C.

• Dacă eşti martorul unor fenomene meteo extreme, fotografiază sau filmează şi trimite imaginile la meteo@jurnalul.ro.


×
Subiecte în articol: vremea temperatura meteo