x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vremea probabilă 13 februarie 2009

Vremea probabilă 13 februarie 2009

de Dan Panaitescu    |    13 Feb 2009   •   00:00

Acest sfârşit de săptămână este ca­racterizat de vreme rece, cu tempe­raturi mult mai scăzute decât cele cu care ne-am obişnuit până acum. Ninsorile îşi vor face simţită prezenţa în toate regiunile ţării pe tot parcursul sfârşitului de săptămână. Cele mai ridicate maxime se vor înregistra azi, 6°C... 7°C în Dobrogea şi Oltenia. Cea mai friguroasă zi va fi duminică, zi în care minimele vor ajunge şi până la -12°C. În ceea ce priveşte Capitala, nu vor fi mai mult de 5°C... 6°C sâmbătă şi duminică, iar cerul va fi noros.



Şi ieri, în zona geografică a României au fost valori de temperatură mai mari decât cele obişnuite la această dată. Sistemul noros, bogat în umezeală, de provenienţă mediteraneană, venit prin nordul Greciei şi prin Bulgaria, a abordat zona geografică a României începând de la sfârşitul nopţii de miercuri spre joi şi a determinat precipitaţii în toate regiunile, mai importante cantitativ, aproape cât pentru întreaga lună februarie.
În rest, cantităţile au fost ceva mai mici, iar predominant ninsorile au format un strat de zăpadă. În acest fel, îndeosebi în vest, nord, centru, la deal şi la munte, iarna a revenit în forţă. Temperatura aerului a scăzut destul de mult, astfel încât ieri la amiază valorile de temperatură erau mai mici decât cele ce se înregistrau dimineaţa. La munte, stratul de zăpadă a devenit consistent şi cu siguranţă va mai creşte, pentru că ninsorile vor continua, numai că va fi şi foarte frig. În zonele înalte, la amiază, mercurul termometrelor se va situa sub –8°C...–10°C. În zonele cu altitudini mici vor fi valori tot negative, dar nu atât de scăzute. Aproape peste tot va fi vânt, nu foarte intens, dar va accentua senzaţia de rece.
  • meteorolog Romica Jurca

BUCUREŞTI


Centru:       max.: 5°C     min.: –4°C
Periferie:     max.: 4°C    min.: –5°C

Azi (vineri):
Cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla slab până la moderat, cu unele intensificări în cursul zilei. Presiunea atmosferică va creşte uşor.

Mâine (sâmbătă):
Vremea se va mai răci. Cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla slab până la moderat. Presiunea atmosferică va continua să crească uşor. Maxima: 5°C; minima: –4°C.

Poimâine (duminică):
Cerul va fi mai mult noros, iar vântul va sufla slab până la moderat. Presiunea atmosferică va continua să crească uşor. Maxima: 6°C; minima: –3°C.

LA MUNTE


Azi (vineri):
Vremea va continua să se răcească. Cerul va fi mai mult noros şi îndeosebi în cursul zilei va ninge în Carpaţii Occidentali şi în Carpaţii Orientali, unde ninsorile pot fi mai consistente. Vântul va sufla moderat, cu intensificări pe creste, unde va viscoli sau spulbera zăpada.

Mâine (sâmbătă):
Cerul va fi mai mult noros. Vor fi ninsori, în general slabe, local în Munţii Apuseni şi în Munţii Banatului şi pe arii mai restrânse în restul zonei montane. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura aerului se va menţine la valori comparabile cu cele din intervalul anterior.

Poimâine (duminică):

Cerul se va menţine mai mult noros şi local va ninge slab, mai ales în Munţii Banatului şi în nordul Carpaţilor Orientali. Vântul va sufla slab până la moderat, cu unele intensificări pe creste. Temperatura aerului va fi în scădere uşoară îndeosebi în cursul nopţii, iar valorile cele mai mici se vor înregistra în zonele depresionare.

PRESIUNEA ATMOSFERICĂ


Presiunea atmosferică reprezintă forţa exercitată de aerul atmosferic pe unitatea de suprafaţă. Aceasta se măsoară cu ajutorul barometrului, iar înălţimea coloanei de mercur a acesteia variază în strânsă legătură cu starea vremii. Presiunea atmosferică normală este de aproximativ 760 mm Hg.

Azi (vineri):

Presiunea atmosferică va creşte uşor de la valori în jur de 743 mm Hg până la valori de 746-747 mm Hg.

Mâine (sâmbătă):
Presiunea atmosferică va creşte uşor de la valori în jur de 747 mm Hg până la valori de 751-752 mm Hg.

PROGNOZA ÎN EUROPA


În Peninsula Iberică, vremea se va menţine în general frumoasă, cu cer variabil spre mai mult senin. În restul continentului vor fi înnorări, intensificări temporare ale vântului şi precipitaţii, de această dată pe arii mai restrânse şi nu prea importante cantitativ. În ţările centrale şi izolat în cele nordice va ninge. În extremitatea de sud-est şi în cea de răsărit, precipitaţiile vor fi sub formă de ploaie şi lapoviţă. Astfel de precipitaţii vor mai fi pe arii restrânse şi de scurtă durată în Franţa, în Belgia şi în Olanda. Temperatura aerului va continua să scadă uşor în sud-est, iar în rest nu va avea variaţii importante faţă de ziua anterioară, o uşoară creştere fiind posibilă în vestul Europei, dar şi în nord-estul extrem. Presiunea atmosferică nu va avea variaţii importante, valorile rămânând comparabile cu cele din intervalul de prognoză anterior. (meteorolog Romica Jurca)

×
Subiecte în articol: noros valori meteo presiunea atmosferică