x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vremea probabilă 14 martie 2009

Vremea probabilă 14 martie 2009

de Dan Panaitescu    |    14 Mar 2009   •   00:00

Vremea a avut caracteristici diferite la scara întregii ţări şi s-au înregistrat fenomene specifice anotimpului de tranziţie. În regiunile vestice, nordice şi centrale, cerul a fost mai mult noros şi, cu contribuţia de aer rece din altitudine, precipitaţiile, în general slabe cantitativ, au fost atât sub formă de ploaie şi lapoviţă, cât şi sub formă de ninsoare.



Minimele au fost negative, dar apropiate de 0°C, iar maximele au fost de până la 5°C. În regiunile sudice, instabilitatea atmosferică de altitudine s-a manifestat prin dezvoltări noroase şi ploi pe arii restrânse, dar care au avut şi caracter de aversă. Ploile au fost însoţite de descărcări electrice, izolat şi de grindină, iar temperatura aerului a avut o creştere semnificativă ziua, atingând 14°C la mai multe staţii în Lunca Dunării, iar noaptea, datorită răcirii nocturne mai accentuate, în Subcarpaţii Olteniei s-au înregistrat valorile minime cele mai scăzute din toată ţara. La munte a nins, iar stratul de zăpadă a mai crescut puţin, ajungând la cote pe care astă-iarnă nu le-am avut (321 cm la Bâlea Lac). În următoarele zile nu vor fi schimbări majore. În condiţiile în care umezeala este mare şi contrastul termic sol-altitudine se va menţine, instabilitatea atmosferică va fi întreţinută şi vor fi înnorări şi precipitaţii în cea mai mare parte a ţării, cu precădere în cele estice, iar forma precipitaţiilor va fi condiţionată de valorile termice din coloana de aer de la nivelul norilor până la sol. Regimul termic va fi în uşoară scădere. (meteorolog Doina Mărăşoiu)

BUCUREŞTI


Centru:           max.: 9°C    min.: –1°C
Periferie:        max.: 7°C    min.: –3°C

Azi (sâmbătă):
Vremea se va răci uşor. Cerul va fi mai mult noros, iar în prima parte a intervalului temporar va ploua. Vântul va sufla slab până la moderat.

Mâine (duminică):
Cerul va prezenta înnorări, iar în cursul zilei vor mai fi condiţii să plouă slab. Vântul va sufla slab până la moderat. Dimineaţa vor fi condiţii de ceaţă. Maxima: 11°C; minima: 0°C.

Poimâine (luni):
Cerul va fi temporar noros şi trecător vor fi condiţii să plouă slab. Vântul va sufla slab până la moderat. Vor fi condiţii de ceaţă. Maxima: 12°C; minima: 0°C.

LA MUNTE


Azi (sâmbătă):
Cerul va fi mai mult noros şi vor fi precipitaţii mai ales sub formă de ninsoare în toate masivele, cu deosebire în cele ale Carpaţilor Orientali. Vântul va prezenta unele intensificări. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative.

Mâine (duminică):
În Carpaţii Orientali, cerul va fi mai mult noros şi îndeosebi în cursul zilei vor fi precipitaţii mai ales sub formă de ninsoare. În restul zonei montane, cerul va fi variabil, cu unele înnorări noaptea în Munţii Apuseni, unde vor fi condiţii de ninsoare. Temperatura aerului se va menţine la valori comparabile cu cele din intervalul anterior.

Poimâine (luni):
Cerul va fi temporar noros şi local vor cădea precipitaţii mai ales sub formă de ninsoare. Vântul va mai prezenta unele intensificări. Dimineaţa şi noaptea, izolat pe văi şi în depresiuni se va semnala ceaţă.

METEO EXTREM


Azi este una dintre cele mai sărace zile în atenţionări meteorologice pe teritoriul Europei. În vestul Norvegiei găsim o atenţionare cod galben pentru intensificări puternice ale vântului, mai exact în vestul extrem al ţării. Următoarele pe “lista” codurilor galbene sunt Slovenia şi Slovacia, atenţionate pentru risc crescut de avalanşă. Codul galben pentru agitaţie maritimă se menţine în continuare în partea de sud a Portugaliei, iar ultima atenţionare o găsim în Ungaria, cod galben pentru ceaţă.

×
Subiecte în articol: cerul meteo