x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vremea probabilă, 15 dcembrie 2008

Vremea probabilă, 15 dcembrie 2008

de Dan Panaitescu    |    15 Dec 2008   •   00:00

În regiunile extracarpatice, unde stratul noros a fost compact, vremea a fost închisă şi umedă, cu ploi pe arii extinse în sudul ţării şi fulguieli şi burniţe în Moldova, determinând producerea poleiului.



În regiunile intracarpatice, înnorările au fost temporare şi pe arii restrânse s-au semnalat precipitaţii neînsemnate cantitativ, predominant ploi. În munţii Banatului şi în Carpaţii Meridionali a nins. O dată cu pătrunderea aerului rece, vântul s-a intensificat şi s-au înregistrat rafale care au spulberat zăpada. Regimul termic a fost şi el diferenţiat, cu valori termice scăzute în estul ţării, dar şi valori ridicate mai mari decât normele climatice la această dată în vest şi centru, depăşind 10°C în Dealurile Vestice, unde a mai apărut şi soarele. Astăzi şi mâine, deşi aria precipitaţiilor va fi în restrângere şi diminuare treptată, nici aspectul vremii şi nici ecartul termic nu vor suferi modificări estenţiale. Poimâine, circulaţia atmosferică se va schimba şi va determina o uşoară advecţie caldă care va aduce alte ploi începând cu regiunile sud-vestice, în extindere treptată în toată ţara.
  • meteorolog Doina Mărăşoiu

La munte

AZI (LUNI):
Cerul va fi mai mult noros, iar în Munţii Banatului şi în Carpaţii Meridionali, local, vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. În restul zonelor montane, izolat vor fi posibile fulguieli. Vântul va prezenta intensificări.
Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative.

MÂINE (MARŢI):
Cerul va fi mai mult noros. În cursul zilei vor fi precipitaţii sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare, îndeosebi în Munţii Banatului. Noaptea, aria precipitaţiilor va cuprinde Carpaţii Occidentali şi vestul Carpaţilor Meridionali. Vântul va prezenta unele intensificări.

POIMÂINE (MIERCURI):
Vremea va fi închisă. Vor fi precipitaţii în aproape toată zona montană, începând din masivele vestice, sub formă de ploaie, iar în zona înaltă, lapoviţă şi ninsoare. Vântul va sufla moderat, cu intensificări mai ales pe creste. Temperatura aerului va creşte uşor faţă de intervalul precedent.


Bucureşti:

Centru:     max.: 50C   min.: 20C
Periferie:    max.: 50C   min.: 10C
AZI (LUNI):
Cerul va fi noros şi trecător va ploua slab. Vântul va sufla în general moderat.
Presiunea atmosferică va creşte uşor.

MÂINE (MARŢI):
Cerul va fi noros şi vor fi condiţii de ploaie slabă sau de burniţă. Vântul va sufla slab până la moderat. Presiunea atmosferică va scădea treptat. Maxima: 7°C; minima: 4°C.

POIMÂINE (MIERCURI):
Vremea va fi închisă.
Temporar va ploua, mai ales seara şi noaptea, iar vântul va sufla în general moderat.
Maxima: 10°C; minima: 6°C.


Presiunea atmosferică

Presiunea atmosferică reprezintă forţa exercitată de aerul atmosferic pe unitatea de suprafaţă. Aceasta se măsoară cu ajutorul barometrului, iar înălţimea coloanei de mercur a acesteia variază în strânsă legătură cu starea vremii. Presiunea atmosferică normală este de aproximativ 760 mm Hg.

AZI (LUNI):

Presiunea atmosferică va creşte uşor, de la valori în jur de 761 mm Hg la valori de 764... 765 mm Hg.

MÂINE (MARŢI):

Presiunea atmosferică va începe să scadă treptat de la valori în jur de 764 mm Hg până la valori în jur de 755 mm Hg.


Prognoză în Europa

În cea mai mare parte a Europei, cerul va fi mai mult noros. Vor fi precipitaţii pe arii extinse sub formă de ploaie în Peninsula Italică şi în Peninsula Balcanică, predominant sub formă de ploaie în Spania, iar în Munţii Alpi şi Pirinei va mai ninge. În Italia şi pe Coasta Dalmată, cantităţile de apă vor fi însemnate. În restul continentului, precipitaţiile vor fi slabe şi izolate, sub formă de burniţă şi de ninsoare, iar mai ales în primele ore ale zilei, local în zonele joase, se va semnala ceaţă, posibil asociată cu depunere de chiciură în ţările estice. Vântul va prezenta intensificări în sud şi sud-est, iar regimul termic nu se va modifica semificativ. Nici presiunea atmosferică nu va avea variaţii importante, valorile acesteia rămânând la valorile înregistrate în intervalul anterior, fiind normale pentru această perioadă.
  • meteorolog Mihăiţă Hustiu

×
Subiecte în articol: vantul meteo presiunea atmosferică