x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vremea probabilă 17 martie 2009

Vremea probabilă 17 martie 2009

de Sorin Anghel    |    17 Mar 2009   •   00:00

Încă sub influenţa nucleului ciclonic din zona Mării Negre (care se menţine ca formaţiune barică, dar la valori de presiune atmosferică ceva mai ridicate), în regiunile estice au fost înnorări, dar numai izolat a plouat.



În celelalte regiuni, în condiţiile în care cerul a fost mai mult degajat, vremea a fost frumoasă şi maximele termice au atins 15 grade la Drobeta Turnu-Severin, Halanga şi Calafat, iar răcirea nocturnă a fost frânată de apariţia norilor în jumătatea nordică a ţării, minimele termice situându-se între -8 grade la Miercurea-Ciuc şi chiar 6 grade la Jimbolia (ieri-dimineaţă). Astăzi, în urma pătrunderii de aer rece de origine polară, în Europa Central-Nordică şi Centrală, unde se formează un nucleu depresionar foarte energic, sistemul noros asociat acestuia, bine organizat, va avea un avans rapid spre regiunile vestice şi nord-vestice ale României şi de aici mai departe spre est şi care, încă de la noapte, va fuziona cu sistemul noros preexistent. În aerul rece antrenat postfrontal, la care se adaugă contribuţia de aer rece din straturile superioare ale atmosferei, precipitaţiile, îndeosebi cu caracter de aversă, vor fi mai ales ploi în regiunile sudice, dar şi lapoviţă şi ninsoare, în regiunile nordice şi centrale. La munte se aşteaptă ninsori, care vor contribui la mărirea stratului de zăpadă, care a depăşit deja 100 cm la Ceahlău Toaca, Lăcăuşi şi Cuntu şi 150 cm la Călimani şi Ţarcu, s-a ajuns la aproape 300 cm la Vf. Omu şi la peste 340 cm la Bâlea Lac. Valorile termice, în scădere, se vor situa (spre sfârşitul intervalului de prognoză) între 2 şi 10 grade ziua şi între –8 şi 2 grade noaptea, mai scăzute decât climaticele termice zilnice ale acestei perioade. (meteorolog Doina Mărăşoiu)

BUCUREŞTI


Centru:        max.: 11°C    min.: 2°C
Periferie:      max.: 9°C    min.: 1°C

Azi (marţi):
Cerul va fi temporar noros, iar în cursul zilei trecător va ploua. Vântul va sufla slab până la moderat. Presiunea atmosferică va scădea spre sfârşitul intervalului.

Mâine (miercuri):

Cerul va fi mai mult noros şi în cursul zilei va ploua. Vântul va sufla în general moderat. Presiunea atmosferică nu va avea variaţii semnificative. Maxima:  9°C, iar minima: –2°C.

Poimâine (joi):
Cerul va fi variabil cu înnorări în prima parte a intervalului, când va fi favorabil ploii. Vântul va sufla moderat. Maxima: 8°C, iar minima: –4°C.

LA MUNTE


Azi (marţi):

Cerul va fi mai mult noros şi va ninge pe arii relativ extinse. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în zona înaltă. Temperatura aerului va scădea uşor faţă de ziua precedentă.

Mâine (miercuri):

Vremea va continua să se răcească uşor. Cerul va fi mai mult noros şi temporar va ninge. Vântul va sufla moderat, cu intensificări.

Poimâine (joi):

Cerul va fi temporar noros şi îndeosebi în cursul zilei, pe arii relativ extinse, va ninge. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura aerului va avea valori uşor mai coborâte decât în intervalul precedent.

METEO EXTREM


Peninsula Scandinavă este cuprinsă astăzi de o furtună de zăpadă. Meteorologii au instituit cod portocaliu în Finlanda, în vreme ce locuitorii din Suedia şi Norvegia au primit doar avertizare cod galben. În Europa Centrală, în ţări precum Slovacia, Ungaria şi Austria, este cod galben din cauza vântului foarte puternic, în vreme ce în sudul Grecei sunt aşteptate ploi puternice.

PROGNOZA ÎN EUROPA


Astăzi, în câmp de presiune ridicat, în ţările din jumătatea sud-vestică europeană vremea va fi predominant frumoasă, în timp ce în Europa-Nordică şi Centrală, infiltrarea aerului rece, asociată cu gradient baric şi contrast termic mare, va determina ciclogeneza în această parte a continentului şi formaţiunile noroase dezvoltate aici vor fi bine organizate, iar precipitaţiile (asociate cu intensificări ale vântului) vor fi predominant ploi, iar la munte şi în ţările nordice, ninsori. În ţările limitrofe Mării Negre, câmpul de presiune se va menţine uşor ciclonic (pe întreaga coloană de aer), iar instabilitatea atmosferică de aici, în uşoară diminuare, se va mani-festa prin ploi, dar şi lapoviţă, iar trecător chiar ninsoare din norii care, în turbionare, se ajung din urmă unii pe alţii. (meteorolog Doina Mărăşoiu)

×
Subiecte în articol: cerul noros meteo