x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vremea probabilă 28 februarie 2009

Vremea probabilă 28 februarie 2009

de Dan Panaitescu    |    28 Feb 2009   •   00:00

Precipitaţiile din ultimele 36 de ore din zona geografică a ţării noastre, precipitaţii în general slabe cantitativ, pe arii extinse în zonele situate în interiorul arcului carpatic, au fost determinate de un front cald, când au predominat ninsorile, dar şi de un front rece, care cel puţin în vest şi în nord-vest au fost mai ales sub formă de ploaie.



Activitatea frontală propriu-zisă îşi va mai face simţită prezenţa în prima parte a acestei zile în nordul Moldovei. Mai ales ninsori vor mai fi în Maramureş, jumătatea de est a Transilvaniei şi la munte, din nori joşi, de tip stratiform, care nu pot escalada obstacolele muntoase. Circulaţia aerului, cel puţin la nivelul norilor, se va orienta dinspre sud-vest către nord şi nord-est. Un alt sistem frontal, cu caracter cald, va aborda teritoriul României începând din Banat şi din sudul Crişanei, unde va determina ploi, dar pe arii restrânse şi slabe cantitativ. Şi în zonele montane aferente acestor regiuni, unde temperatura aerului va fi în creştere, locul ninsorilor poate fi luat de precipitaţii sub formă de lapoviţă, dar, începând din a doua parte a zilei de duminică, în nordul Moldovei va pătrunde extremitatea unui front rece dinspre Polonia şi Republicile Baltice. Aerul mai rece pus în mişcare începând din nordul Moldovei va “curge” pe după Carpaţii Orientali până în Muntenia şi în cea mai mare parte a Dobrogei, apoi spre Oltenia. Dacă astăzi şi mâine în sud şi în sud-est va fi o vreme de primăvară, luni, în aceste regiuni, vremea ar putea căpăta un aspect de toamnă. (meteorolog Romica Jurca)

BUCUREŞTI

Centru:        max.: 6°C     min.: –1°C
Periferie:     max.: 5°C    min.: –2°C

Azi (sâmbătă):
Cerul va fi variabil. Vântul va sufla slab şi moderat. În cursul nopţii vor fi condiţii de ceaţă. Presiunea atmosferică va creşte uşor faţă de intervalul anterior de prognoză.

Mâine (duminică):
Cerul va fi variabil, iar vântul
va sufla slab până la moderat. Dimineaţa şi noaptea vor fi condiţii de ceaţă. Presiunea atmosferică va fi uşor variabilă. Maxima: 9°C; minima: –3°C.

Poimâine (luni):
Cerul va fi variabil, iar vântul va bate slab până la moderat. Dimineaţa vor fi condiţii de ceaţă. Maxima: 8°C; minima: –4°C.

LA MUNTE

Azi (sâmbătă):

Cerul va fi temporar noros şi local, mai ales în Carpaţii Occidentali şi Orientali, va ninge. Vântul va prezenta unele intensificări, amplificând senzaţia de frig deja existentă. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative faţă de intervalul anterior de prognoză.

Mâine (duminică):
Cerul va fi temporar noros şi pe arii restrânse va ninge slab. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare. Pe alocuri, rafalele vor spulbera zăpada, ceea ce va lăsa impresia formării viscolului. Temperatura aerului nu va avea variaţii importante faţă de intervalul precedent.

Poimâine (luni):
Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în Carpaţii Occidentali şi Meridionali, unde izolat va ninge slab. Vântul va sufla slab până la moderat, cu unele intensificări în zona înaltă. Temperatura aerului nu va avea variaţii importante faţă de intervalul precedent.

METEO EXTREM
Astăzi este o zi săracă în avertizări meteorologice, singurele prezente fiind în Suedia şi în Norvegia pentru vânt puternic, în Finlanda pentru ninsoare, iar Italia rămâne cu atenţionarea cod galben pentru ceaţă. “Ghinionista” acestei săptămâni, Austria, nici astăzi nu scapă de atenţionarea cod portocaliu pentru ninsoare, însă vestea bună pentru austriaci este că atenţionarea pentru intensificări puternice ale vântului a luat sfârşit.

×
Subiecte în articol: meteo