x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vremea probabilă - 6 ianuarie 2009

Vremea probabilă - 6 ianuarie 2009

de Sorin Anghel    |    06 Ian 2009   •   00:00

Aerul rece transportat până în zona noastră geografică, greu, dens este foarte stabil şi în prezenţa lui vremea nu-şi va schimba uşor caracte­risticile.



Ieri-dimineaţă s-au înregistrat temperaturi minime negative cuprinse la scara întregii ţări între –5 grade la Constanţa, dar şi la staţia Bucureşti-Filaret şi sub –20 de grade la mai multe staţii meteorologice din Transilvania, chiar sub –25 de grade în zona depresionară din estul regiunii, şi anume: –25 de grade la Miercurea-Ciuc şi Tg. Secuiesc, –27 grade la Joseni, –30 de grade la Întorsura Buzăului, valori termice scăzute în condiţiile răcirii nocturne accentuate în prezenţa stratului de zăpadă şi cer senin. Vremea a fost rece, geroasă noaptea şi dimineaţa în zonele depresionare şi aşa se va menţine şi astăzi, şi mâine, cu o tendinţă de uşoară încălzire poimâine. În acest interval de prognoză, peste ţara noastră va trece (de la vest la est) pe­riferia unui front rece asociat nucleului ciclonic din nord-estul continentului, generat la o nouă invazie de aer polar spre latitudini tempe­rate. Vor fi ninsori slabe în toate regiunile, la diferite momente ale timpului, mai frecvente în regiunile nordice, dar fenomenele de iarnă nu vor fi spectaculoase, pentru că diferenţa termică pre şi postfrontală nu este foarte mare, iar variaţiile termice vor fi în mare parte influenţate de nebulozitate. Astfel că temperaturile diurne se vor situa între –8 şi 2 grade, iar cele nocturne, între –14 şi –4 grade, mai coborâte în depresiunile intramontane, limite termice ce vor avea o uşoară creştere spre sfârşitul intervalului, cu precădere la deal şi munte, pentru că în zonele joase vor fi condiţii de formare a ceţii ce poate fi asociată cu chiciură.
  • meteorolog Doina Mărăşoiu


La munte

Azi (marţi):
Vremea va fi rece, geroasă noaptea şi dimineaţa. Cerul va fi mai mult acoperit şi, îndeosebi în Carpaţii
Orientali şi Meridionali, pe arii restrânse va ninge slab. Vântul va sufla slab până la moderat. Tempe­ratura aerului nu va avea variaţii semnificative faţă de intervalul precedent. Pe văi şi în depresiuni vor fi condiţii de ceaţă, asociată cu depunere de chiciură.
Mâine (miercuri):
Vremea va fi rece. Cerul va fi temporar noros şi izolat va fulgui, în cursul zilei în Carpaţii Meridionali, iar noaptea în nordul Carpaţilor Orientali. Vântul va sufla slab până la mo­derat. Temperatura aerului va marca o creştere uşoară faţă de intervalul precedent. Pe arii restrânse, pe văi şi în depresiuni, se va semnala ceaţă, asociată cu depunere de chiciură.
Poimâine (joi):
Vremea va fi rece, geroasă noaptea. Cerul va fi variabil cu înnorări în cursul zilei, când local vor cădea ninsori slabe. Vântul va sufla tare. Temperatura aerului va scădea uşor faţă de intervalul precedent, îndeosebi la valorile din cursul nopţii. Pe văi şi în depresiuni vor fi condiţii de ceaţă, asociată cu depunere de chiciură.


Bucureşti

Centru:      max.: 00C     min.: –50C
Periferie:     max.: –20C    min.: –60C
Azi (marţi):
Cerul va fi noros şi trecător va fulgui. Vântul va sufla slab şi moderat. Presiunea atmosferică va creşte uşor.
Mâine (miercuri):
Cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla în general slab. Presiunea atmosferică va scădea uşor. Maxima:  2°C, iar minima: –7°C.
Poimâine (joi):
Vremea va fi rece. În cursul zilei, cerul va fi temporar noros, favorabil ninsorii slabe, iar vântul va sufla moderat. Noaptea, cerul se va degaja. Maxima: 1°C, iar
minima: –10°C.

Prognoza în Europa
Intensificarea procesului de ciclogeneză din nordul Oceanului Atlantic, datorat invaziilor arctice, va conduce la ruperea legăturii dintre formaţiunile de presiune ridicată din Europa Centrală şi anticiclonul Groenlandez. Dintre formaţiunile mobile de presiune ridicată, care se conturează în urma fragmentării acestei legături, cea mai importantă este cea situată în Marea Nordului, ale cărei caracteristici se modifică o dată cu separarea de maximul baric, foarte rece, groenlandez şi ataşarea de maximul baric azoric, cald şi umed. Această formaţiune va avea o deplasare spre centrul continentului ca o extindere a anticiclonului Azoric, antrenând aer cald, oceanic spre Arhipelagul Britanic şi permiţând alunecarea aerului rece din regiunile estice, nord-estice până în Franţa, care va aduce cu el ninsori şi vânt.
  • meteorolog Doina Mărăşoiu


Dacă eşti martorul unor fenomene meteo extreme, fotografiază sau filmează şi trimite imaginile la meteo@jurnalul.ro.

×
Subiecte în articol: cerul vremea grade rece meteo