x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vremea probabilă 7 octombrie 2008

Vremea probabilă 7 octombrie 2008

07 Oct 2008   •   00:00

Ninsoare în Parâng - Partea vestică a Carpaţilor Meridionali a avut parte de ninsori puternice în ultimele 24 de ore.



Ninsoare în Parâng
Partea vestică a Carpaţilor Meridionali a avut parte de ninsori puternice în ultimele 24 de ore.
În Masivul Parâng, stratul de zăpadă ajunge în unele lo­­curi şi la jumătate de metru. "Ninge abundent, iar stratul de zăpadă este de aproape 50 de centimetri. Sunt porţiuni unde ză­pada este viscolită", a declarat Valentin Szabo, reprezentant al jandarmilor montani din Postul Parâng. Din cauza stra­tului gros de zăpadă, câţiva cabanieri au rămas cu maşi­nile blocate şi nu au mai putut coborî în Petroşani decât cu telescaunul. Tot în judeţul Hunedoara, dar în staţiunea Stra­ja, s-a aşternut un strat de zăpadă gros de 30 de centi­metri. "Nu putem discuta despre deschiderea sezonului de schi, pentru că în zilele următoare se anunţă vreme frumoasă şi zăpada se va duce foarte repede", a declarat Emil Părău, unul dintre cabanierii din Straja. O palmă de zăpadă şi pe cealaltă parte a Retezatului, la Muntele Mic. Ieri-dimi­nea­ţă, Transfă­gă­răşanul, cea mai înaltă şosea din România, a fost blocat de zăpadă. Drumarii au avut serios de lucru, mai ales că intervenţia lor a fost îngreunată de ninsoarea puternică. În zilele următoare, vremea se va încălzi. Vom avea parte de cer variabil şi temperaturi ce vor trece uşor peste 20°C. (S.A., D.T.)

Cmentariul specialistului
De sâmbătă seara ( 4 octombrie) până în după amiaza zilei de luni (6 octombrie) formaţiunile noroase din Câmpia Panonică, au evoluat peste Banat, sud-vestul Transilvaniei, Crişana şi Maramureş; s-au extins şi în vestul Olteniei; cele ce au ocolit Munţii Balcani, pe partea lor sudică, au ajuns în Bulgaria şi de acolo spre sudul Olteniei, unde au fuzionat cu primele; ansamblul noros astfel format a evoluat înspre Muntenia, apoi spre Dobrogea şi sudul Moldovei; la trecerea de la sud - la nord, peste Meridionali, norii s-au dezvoltat şi în estul Transilvaniei şi rotirea dirijată de circulaţia din altitudine, a continuat în zona geografică a României şi în cele situate la sud, la nord şi la est de aceasta. Pătrunderea de aer rece s-a reflectat în valorile maxime de temperatură, care duminică, au fost cu mai mult de 12 grade mai mici decât cele de sâmbătă, dar şi în forma precipitaţiilor de la munte, unde ploile s-au transformat în lapoviţă, apoi în ninsoare, care a depus un strat cu grosimi, ieri dimineaţă, de până la 60 cm la Bâlea Lac, 20 cm la Sinaia cota 1500, 16 cm la Păltiniş, Parâng, Vf Tarcu. Cantităţile de apă au depăşit 50 l/mp în Oltenia, Transilvania şi nordul Munteniei, iar izolat 100 l/mp în judeţele Prahova şi Covasna (103 l/mp la Câmpina, respectiv 108 l/mp la Întorsura Buzăului). În următoarea perioadă de timp, pentru cel puţin o săptămână, vremea din ţara noastră se va ameliora în sensul că ploile vor fi foarte puţine, slabe, de scurtă durată şi nu în toate regiunile, însă regimul termic (media de temperatură pe 24 de ore) nu se va modifica semnificativ; în condiţii de cer mai degajat, minimele nocturne mai scad, iar maximele cresc, deocamdată, doar din insolaţie. (meteorolog Romica Jurca)

PRESIUNEA ATMOSFERICĂ

Presiunea atmosferică normală este de aproximativ 760 mm Hg.

Azi (marţi):
Presiunea atmosferică va creşte uşor de la valori în jur de 754 mm Hg până la valori de 756 mm Hg.

Mâine (miercuri):
Presiunea atmosferică va continua să crească de la valori de 756 mm Hg până la valori de 761 mm Hg.

BUCUREŞTI


Centru:       max.: 21°C   min.: 9°C
Periferie:   max.: 20°C    min.: 8°C

Azi (marţi):
Vremea se va încălzi uşor. Cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla slab, până la moderat. Presiunea atmosferică va creşte uşor.

Mâine (miercuri):
Vremea va fi în general frumoasă. Cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla în general slab. Presiunea atmosferică va continua să crească. Maxima: 21°C, iar minima: 8°C.

Poimâine (joi):
Cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla slab. Vremea va fi în general frumoasă. Presiunea atmosferică va continua să crească. Maxima: 21°C, iar minima: 8°C.

LA MUNTE


Azi (marţi):
Vremea se va încălzi uşor. Cerul va prezenta unele înnorări şi, îndeosebi ziua, local va ploua slab. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în zona înaltă. Pe văi şi în depresiuni, dimineaţa şi noaptea, vor fi condiţii de ceaţă.

Mâine (miercuri):
Vremea va fi frumoasă. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în cursul zilei, când izolat va ploua slab. Vântul va sufla slab, până la moderat. Pe văi şi în depresiuni, dimineaţa şi noaptea, se va forma ceaţa.

Poimâine (joi):

Cerul va fi temporar noros şi izolat este posibil să mai plouă slab. Pe văi şi în depresiuni, local, mai ales dimineaţa şi noaptea va fi ceaţă.

×
Subiecte în articol: vremea meteo presiunea atmosferică