x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vremea probabilă 9 decembrie 2008

Vremea probabilă 9 decembrie 2008

de Dan Panaitescu    |    09 Dec 2008   •   00:00

Răcirea vremii s-a produs ca urmare a pătrunderii unui aer rece de origine polară, mai întâi în centrul, apoi şi în sud-estul Europei, pe o componentă de circulaţie dinspre nord-nord-vest, către sud-est, iar încălzirea este urmarea advecţiei unui aer cald de origine nord-africană, circulaţia aerului orientându-se treptat dinspre sud-vestul şi sudul Europei, către nord-est şi nord.



Având în calea sa mai multe obstacole muntoase, respectiv Munţii Alpi, Alpii Dinarici şi apoi Munţii Balcani, advecţia de aer cald se va resimţi mai întâi în altitudine şi implicit în regiunile montane, pentru zonele mai joase aceasta însemnând ceaţă, îndeosebi la orele dimineţii. O dată cu advecţia de aer cald, va fi şi un aport de vapori de apă de deasupra Mării Mediterane, vapori care nu vor putea escalada barierele muntoase, ci mai degrabă, la impactul cu acestea, vaporii de apă să aibă un plus de ascendenţă şi din norii care se vor forma şi dezvolta pe panta dinspre vânt, să determine precipitaţii multe şi importante cantitativ. La sfârşitul săptămânii este posibil să se formeze un val de umezeală din zona Mării Mediterane care să ocolească Balcanii pe partea lor sudică şi să intre în România prin sud. (meteorolog Romica Jurca)

BUCUREŞTI


Centru:        max.: 7°C   min.: –5°C
Periferie:    max.: 7°C   min.: –4°C

Azi (marţi):
Cerul va fi variabil, iar vântul va bate în general slab, cu unele intensificări. Presiunea atmosferică va creşte uşor faţă de intervalul precedent.

Mâine (miercuri):
Cerul va fi variabil, iar vântul va fi slab până la moderat. Presiunea atmosferică nu va avea variaţii semnificative. Maxima: 7°C; minima: –3°C.

Poimâine (joi):
Cerul va fi variabil, dar va fi ceaţă în prima parte a zilei şi în cursul nopţii. Vântul va sufla în general slab şi va amplifica senzaţia de frig. Maxima: 8°C; minima: 1°C.

LA MUNTE


Azi (marţi):
Vremea va fi normală termic pentru această dată, iar cerul va deveni treptat variabil. În prima parte a zilei va ninge slab şi izolat îndeosebi în Carpaţii Orientali. Vântul va sufla slab până la moderat. Noaptea, pe văi şi în depresiuni izolat se va forma ceaţă. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative faţă de intervalul precedent.

Mâine (miercuri):
Cerul va fi variabil, dar dimineaţa şi noaptea pe văi şi în depresiuni va fi ceaţă. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura aerului va creşte uşor faţă de intervalul precedent.

Poimâine (joi):

Cerul va fi variabil şi doar spre sfârşitul intervalului vor fi înnorări şi condiţii de ploaie în Munţii Banatului. Vântul va sufla slab până la moderat, cu unele intensificări îndeosebi în zona înaltă. Temperatura aerului va continua să crească uşor.

PRESIUNEA ATMOSFERICĂ


Presiunea atmosferică reprezintă forţa exercitată de aerul atmosferic pe unitatea de suprafaţă. Aceasta se măsoară cu ajutorul barometrului, iar înălţimea coloanei de mercur a acesteia variază în strânsă legătură cu starea vremii. Presiunea atmosferică normală este de aproximativ 760 mm Hg.

Azi (marţi):
Presiunea atmosferică va creşte uşor, de la valori în jur de 759 mm Hg până la valori în jur de 761 mm Hg.

Mâine (miercuri):
Presiunea atmosferică nu va avea variaţii importante, menţinându-se la valori în jur de 761 mm Hg.

×
Subiecte în articol: meteo presiunea atmosferică