x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vremuri noi, reguli vechi

Vremuri noi, reguli vechi

de Alina Gavrila    |    17 Oct 2007   •   00:00
Vremuri noi, reguli vechi
Sursa foto: LUCIAN ALECU/

Fustele scurte nu se mai poartă, ţinutele extravagante sunt interzise, machiajul trebuie să fie căt mai natural, iar telefoanele mobile şi mp3 player-ele se ţin inchise in timpul orelor.

ORDINE INTERIOARĂ - La Şcoală, fără cercel in buric

Fustele scurte nu se mai poartă, ţinutele extravagante sunt interzise, machiajul trebuie să fie căt mai natural, iar telefoanele mobile şi mp3 player-ele se ţin inchise in timpul orelor. Dacă pănă in 1989 elevii respectau cu stricteţe Regulamentul de ordine interioară, democraţia a schimbat radical viziunea adolescenţilor despre şcoală.

 O privire indiscretă aruncată prin căteva dintre liceele bucureştene arată clar care este tendinţa actuală a elevilor trecuţi de ciclul gimnazial: scutere, mobile, tatuaje, body-piercing, fumat, buric gol... In linii mari, regulamentele sunt cam aceleaşi ca in urmă cu 18 ani, vremurile diferă. Comportamentul elevilor trebuie să fie decent şi civilizat, tinerii au obligaţia de a se adresa respectuos tuturor persoanelor implicate in viaţa şcolii, atăt personalului unităţii de invăţămănt, căt şi celorlalţi elevi şi părinţilor acestora, sărutările şi imbrăţişările cu tentă sexuală se vor evita in incinta şcolii, fustele trebuie să fie pănă la genunchi, iar tocurile căt mai mici. Body-piercing-urile şi tatuajele in zone expuse ale corpului sunt interzise. Acestea sunt doar căteva puncte cuprinse de Regulamentul de ordine interioară al şcolilor.

NEGOCIERI. Colegiul "George Coşbuc". Elevii trebuie să-şi inchidă telefoanele mobile, I-pod-urile şi mp3 player-ele atunci cănd sunt la ore. La fete bluzele trebuie să acopere 10 cm din talia pantalonului, fustele trebuie să fie cu cel mult 5 cm deasupra genunchiului, iar tocurile nu au voie să depăşească 5 cm. Băieţii nu au voie să poarte pantaloni scurţi in afara orelor de educaţie fizică, iar dacă au părul lung, trebuie să il prindă in coadă. "Regulamentul l-am făcut după ce am negociat cu elevii, părinţii şi profesorii, iar la inceputul fiecărui an aducem mici modificări. Trebuie să vă spun că a fost destul de greu să-i mulţumim pe toţi, dar am incercat să găsim o cale de mijloc", ne-a declarat directoarea Ilinca Buciu.

Şi la Colegiul German "Goethe" elevii trebuie să respecte anumite reguli: ei nu au voie să fumeze nici in şcoală, nici in curtea şcolii şi nu au voie să introducă alcool şi droguri in incinta unităţii. Dacă aceste reguli nu vor fi respectate, elevii riscă să fie sancţionaţi prin mustrare in faţa Consiliului Profesoral sau in faţa clasei. In cazuri mai grave, pot fi mutaţi disciplinar la o clasă paralelă sau chiar la o altă şcoală.

MATEMATICĂ-FIZICĂ. La "Sfăntul Sava" regulamentul nu este unul foarte sever. Ţinuta trebuie să fie decentă, iar comportamentul căt mai adecvat unei instituţii şcolare. Elevii nu au voie să deţină şi să consume, in perimetrul unităţii de invăţămănt şi in afara acestuia, droguri, băuturi alcoolice şi ţigări şi să participe la jocuri de noroc. De asemenea, nu au voie să utilizeze telefoanele celulare in timpul orelor de curs. "Noi avem copii foarte bine educaţi, care provin din familii bune. De aceea regulamentul nu este unul foarte strict. Au fost perioade cănd fetele veneau mai dezbrăcate, cu fuste mai scurte şi bluze decoltate, dar au renunţat la această modă", ne-a declarat directorul George Cazacu.

Nici la Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" regulile nu sunt foarte dure. Elevilor le este interzis să aibă ţinută, comportamente şi atitudini ostentative şi provocatoare. Tinerii nu au voie să introducă in şcoală orice tipuri de arme sau alte instrumente, precum muniţie, petarde, pocnitori etc., care, prin acţiunea lor, pot afecta integritatea fizică şi psihică a colectivului de elevi şi a personalului unităţii de invăţămănt. Elevii care nu le respectă riscă să fie sancţionaţi prin mustrare in faţa Consiliului Profesoral, in cazuri mai grave, tinerii pot fi mutaţi disciplinar la o clasă paralelă sau chiar la o altă şcoală.

alina.gavrila@jurnalul.ro

Cale de mijloc

"Trebuie să vă spun că a fost destul de greu să-i mulţumim pe toţi, dar am incercat să găsim o cale de mijloc. Părinţii doreau uniforme, elevii voiau jeansi, am fost nevoită să impac 1.000 de elevi şi 2.000 de părinţi (...)

 directoarea Colegiului "George Coşbuc", Ilinca Buciu

Listă de măsuri

Sancţiunile care se pot aplica elevilor sunt următoarele: observaţia individuală; mustrare in faţa clasei şi/sau in faţa consiliului clasei/Consiliului Profesoral; mustrare scrisă; retragerea temporară sau definitivă a bursei; eliminarea de la cursuri pe o perioadă de trei-cinci zile; mutarea disciplinară la o clasă paralelă, din aceeaşi şcoală; mutarea disciplinară la o altă unitate de invăţămănt, cu acceptul conducerii unităţii primitoare; preavizul de exmatriculare; exmatricularea. Toate sancţiunile aplicate elevilor sunt comunicate, in scris, părinţilor sau reprezentantului legal.

×
Subiecte în articol: observator scoala voie elevii