x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Washington - Decorarea lui Dalai Lama

Washington - Decorarea lui Dalai Lama

de Mihaela Biliovschi    |    21 Oct 2007   •   00:00
Washington - Decorarea lui Dalai Lama
Sursa foto: SAUL LOEB/

 Dalai Lama e hotărăt să nu se reincarneze in China. E incăpăţănat şi rănit. Şi-a spus de căteva ori că poate alege chiar să nu se mai reincarneze vreodată. Din cauza presiunilor venite din partea comuniştilor chinezi. Mai e vreo şansă ca Tibetul să-şi recapete vreodată autonomia? Aceasta este marea dezamăgire a liderului spiritual.

Primul care s-a aventurat in Vest. Ar putea fi ultimul. S-a reincarnat de 13 ori. Este al 14-lea Dalai Lama al Tibetului.

 Dalai Lama e hotărăt să nu se reincarneze in China. E incăpăţănat şi rănit. Şi-a spus de căteva ori că poate alege chiar să nu se mai reincarneze vreodată. Din cauza presiunilor venite din partea comuniştilor chinezi. Mai e vreo şansă ca Tibetul să-şi recapete vreodată autonomia? Aceasta este marea dezamăgire a liderului spiritual.

PRIMIT CU ONORURI. Tenzin Gyatso - doar două dintre

numeroasele nume pe care le deţine - a primit cea mai inaltă onoare ce-i poate reveni unui civil in SUA. Medalia de Aur a Congresului, care i-a fost acordată la Washington DC, pe 17 octombrie, in prezenţa preşedintelui George W. Bush. O premieră pentru un preşedinte american.

ZĂMBITOR. Sala arhiplină din Rotonda Capitoliului a amuţit cănd Dalai Lama s-a ivit de după cortină. Cu zămbetul lui firesc, cu faţa de copil etern. Infăşurat in straie roş-portocalii. Zămbeşte şi priveşte de jur-imprejur. De parcă i-ai fi pus in faţă un Brăduţ de Crăciun. In plină vară. Toată lumea e crispată, jurnaliştii işi dau ghionturi şi se injură că nu au loc de shooting, securitatea dă din coate in stănga şi-n dreapta. Dar Dalai Lama răde. Parcă ar zice: "Ce atăta zarvă? Sunt doar eu. Doar un călugăr budist. Nici mai mult, nici mai puţin".

FIRESC. Chiar aşa. Un om care cască atunci cănd discursurile sunt plictisitoare, care se scobeşte in nas atunci cănd e deranjat. Un om care-şi ia medicamentele amare atunci cănd e vremea. "Sunt foarte impresionat de această mare onoare ce mi s-a făcut mie, un călugăr budist. Născut dintr-o familie simplă. Crescut in dragostea mamei, o femeie cu adevărată compasiune. In Lhasa, la vărsta de 4 ani, toţi cei din jurul meu, profesori şi chiar ingrijitori, m-au invăţat ce inseamnă să fii bun, onest şi grijuliu cu aproapele. Mai tărziu am invăţat despre concepte diferite, precum interdependenţă şi potenţialul uman pentru compasiune infinită." Aşa a luat cuvăntul Liderul Spiritual.

Acordarea marelui onor a venit la doar căteva zile după congresul Partidului Comunist Chinez. Beijingul a protestat la adresa acordării meritului, catalogănd evenimentul drept o "farsă", şi numindu-l "separatist" pe Liderul Budist. La răndul său, Dalai Lama s-a arătat ingrijorat de numărul foarte mare de chinezi care s-au mutat in Tibet. "Numărul lor creşte in mod alarmant. Ceea ce inseamnă pericol iminent de a reduce tibetanii la populaţie minoritară in propria bătătură." Dalai Lama a insistat asupra faptului că nu are o "agendă secretă", aşa cum este acuzat de la Beijing. "Iar decizia mea este finală. Nu doresc nici o poziţie politică in Tibet." Obosit sau nu, sătul să lupte sau nu, Dalai Lama a mai hotărăt că e vremea să se retragă din scena politică a lumii.

Finalul ceremoniei a avut loc in faţa Capitoliului, cu o surpriză: Richard Gere şi-a plecat creştetul in faţa liderului spiritual şi-a primit binecuvăntarea.

Laureat al Nobelului

Dalai Lama a fost descoperit la vărsta de 2 ani. Pus in faţa mai multor jucării, copilul avea să aleagă care dintre obiectele expuse i-au aparţinut in viaţa anterioară. Tenzin Gyatso avea să fie numit al 14-lea Dalai Lama. La 4 ani acesta a fost luat in ingrijirea şi educaţia călugărilor budişti. La vărsta de 15 ani a fost inscăunat şeful Statului Tibetan. La 24 de ani, după ce forţele tibetane n-au mai putut ţine piept Chinei, Dalai Lama s-a refugiat in India, in 1959. A cucerit Vestul cu bunătatea sa şi in 1989 a primit premiul Nobel pentru Pace. In 2005 a fost declarat de revista Time intre 100 cei mai influenţi oameni de pe planetă. "Nu doresc Independenţa Tibetului. Ci caut autonomie adevărată pentru poporul tibetan din Republica Populară Chineză", spune Dalai Lama. Republica Populară Chineză a reclamat puterea de a aproba următoarea "reincarnare divină" in Tibet. După ce gurul tibetan a identificat un copil ca fiind următorul Dalai Lama, liderii chinezi au trecut la măsuri drastice. Gedhun Choekyi Nyima a fost luat in "custodie protectivă" de către oficialii chinezi. Toate demersurile făcute de UE sau SUA pentru a-i garanta securitatea au fost zadarnice.

×
Subiecte în articol: observator lama dalai dalai lama