x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Weekend-ul protestelor copiilor cu dizabilităţi

Weekend-ul protestelor copiilor cu dizabilităţi

11 Feb 2019   •   14:22
Weekend-ul protestelor copiilor cu dizabilităţi

Sute de persoane cu dizabilităţi – atât adulţi, cât şi copii însoţiţi de părinţi – au protestat, în ultimele trei zile, în mai multe oraşe din ţară, faţă de „măsura fără precedent” a Guvernului de a exclude din proiectul bugetului de stat a fondurilor destinate orfanilor, copiilor cu handicap şi a adulţilor cu dizabilităţi. Potrivit proiectului, cheltuielile privind asistenţa socială sunt preluate integral de către bugetele locale.

Zeci de mame însoţite de copii, cei mai mulţi în cărucioare, au ieşit în stradă vineri, în Piaţa Victoriei (foto), afişând mesaje precum: „Noi=zero?”, „Noi suntem românii nevăzuţi”, „În stradă pentru cei vulnerabili”, „Dizabilitatea la bugetul central” sau „Iubesc un copil cu sindrom Down”. Reprezentanţii Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi au arătat că, dincolo de latura umană şi morală, prin această măsură este încălcată Legea 448/2006, potrivit căreia cheltuielile destinate dizabilităţii se fac de la bugetul central cu destinaţie fixă.

Proteste similare au fost şi în Cluj, Iaşi, Timişoara, Sibiu, Constanţa, Suceava, Dolj, Harghita, Covasna, Brăila, Botoşani şi Alba iulia. Ieri, protestele au fost continuate de peste 70 de persoane cu dizabilităţi din judeţul Mureş. 

×