x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator WikiLeaks: Cazul Teo Peter încurca afacerea F-16

WikiLeaks: Cazul Teo Peter încurca afacerea F-16

20 Dec 2010   •   17:13
WikiLeaks: Cazul Teo Peter încurca afacerea F-16

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Nicholas Taubman, vorbea, într-o notă obţinută de Wikileaks şi făcută publică în The Guardian, despre eforturile, alături de Lockheed-Martin şi de aliaţii de la Preşedinţie şi din Ministerul Apărării, pentru a determina achiziţia avioanelor F-16.

Într-o notă din 16 noiembrie 2007 privind impactul cazului Teo Peter şi al unei eventuale compensaţii oferite familiei artistului asupra relaţiilor româno-americane, Taubman semnala că o controversă pe acest subiect le-ar da posibilitatea criticilor şi oponenţilor de pe scena politică din România să submineze iniţiative importante. În opinia sa, prima şi cea mai importantă dintre acestea era "efortul intensificat", alături de Lockheed-Martin, de a "convinge România să ia în calcul achiziţia de F-16/JSF pentru a înlocui flota învechită de MiG-uri".

"Lockheed-Martin, în tandem cu aliaţii de la Preşedinţie şi de la Ministerul Apărării, caută calea «sursei unice» pentru decizia privind avioanele de luptă, pe care nu ar vrea să o vadă încurcată în birocraţia Bruxelles-ului de principalii competitori europeni ai F-16, Grippen şi Eurofighter. Acesta a constituit dintotdeauna un exerciţiu riscant, fiind de aşteptat o reacţie extrem de vehementă din partea susţinătorilor ideii unui avion de luptă european. Un scandal pe tema cazului Teo Peter ar putea duce la o îndepărtare de opţiunea americană, chiar şi numai din considerente de optică", se arată în notă.

Consiliul Suprem de Apărare a ţării (CSAT) a aprobat în martie propunerea MApN de achiziţionare a 24 de avioane F-16 în uz. Achiziţionarea avioanelor F16 aprobată de CSAT cotă aproximativ 1,3 miliarde dolari.

Guvernul român, prea sărac pentru avioanele F16 la mâna a doua
În luna august a acestui an, Guvernul anunţa că nu dispune de bani pentru achiziţionarea avioanelor F-16. Întrebat de jurnalişti dacă Executivul are bani  pentru achiziţionarea avioanelor F-16, în condiţiile în care termenul pentru achitarea primei tranşe de bani a expirat în această săptămână, premierul Emil Boc a răspuns scurt "Nu", fără a răspunde la alte întrebări pe această temă.

Consiliul Suprem de Apărare a ţării (CSAT) a aprobat în martie propunerea MApN de achiziţionare a 24 de avioane F-16 în uz.

Achiziţionarea avioanelor F16 aprobată de CSAT cotă aproximativ 1,3 miliarde dolari, primele aparate, cu o resursă de zbor estimată la încă 10-15 ani, urmând să ajungă în România în 2013.

Ministerul Apărării preciza că cele 24 de avioane aprobate de CSAT sunt variantă Block 25, revitalizate şi complet echipate, iar pachetul cuprinde asistenţă tehnică pentru o perioadă de 3-5 ani şi pachet de suport logistic, simulatoare de zbor, pregătirea personalului navigant şi tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, muniţia, armamentul, costuri administrative.

×
Subiecte în articol: teo peter wikileaks