x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator WikiLeaks: Un membru al-Qaida a făcut afaceri cu oi în România

WikiLeaks: Un membru al-Qaida a făcut afaceri cu oi în România

26 Apr 2011   •   14:59
WikiLeaks: Un membru al-Qaida a făcut afaceri cu oi în România
162472-.jpgCetăţeanul saudit Sawad al-Madani, membru al-Qaida deţinut la închisoarea de la Guantanamo, a declarat că a călătorit în România pentru a începe o afacere în domeniul importului de oi. Potrivit unor dosare publicate de WikiLeaks, bărbatul ar fi lucrat pentru organizaţii umanitare, despre care SUA afirmă că susţin terorismul.

Cetăţeanul saudit Sawad al-Madani este un membru al-Qaida care are legături cu reţele de sprijin europene, este un asociat apropiat al lui Osama ben Laden şi al altor lideri extremişti, a călătorit în străinătate cu documente false şi este asociat cu celule al-Qaida din Statele Unite, potrivit dosarului său de la închisoarea militară americană Guantanamo. Deţinutul se ocupă de recrutare, finanţare şi facilitarea operaţiunilor jihadiste.

El a participat la antrenamente teroriste, şi-a exprimat dorinţa de a deveni martir şi a fost sub-comandant al forţelor al-Qaida din Tora Bora.

Potrivit informaţiilor furnizate de el, Sawad al-Madani a intrat legal în Statele Unite în vara lui 1989, cu viză turistică, şi a locuit cu vărul său la Atlanta, Georgia, după care s-a mutat la Gaithersburg, Maryland. În iarna lui 1989 s-a întors în Arabia Saudită, dar în 1990 a revenit la Gaithersburg. După ce a început Războiul din Golf s-a întors în Arabia Saudită şi s-a angajat ca translator pentru armata americană.

După ce a renunţat la acest post, el a mers în România pentru a-şi deschide o afacere în domeniul importului de oi. În cursul acestei vizite, el a devenit familiar cu organizaţii umanitare precum Revival of Islamic Heritage Society (RIHS) şi International Islamic Relief Organization (IIRO), considerate de SUA entităţi care susţin terorismul. El a lucrat pentru organizaţii umanitare din Bosnia, precum RIHS, timp de aproximativ şase luni, în 1994, potrivit telegramelor WikiLeaks, citate de mediafax.ro.

Sawad al-Madani a fost transferat la Guantanamo la 13 februarie 2002, pentru a furniza informaţii despre organizaţia RIHS şi despre tabăra de antrenament Khaldan.

×
Subiecte în articol: guantanamo al-qaida wikileaks al-madani sawad