x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator WWF, ONG-ul anului

WWF, ONG-ul anului

de Alexandru Nastase    |    11 Noi 2008   •   00:00

WWF (World Wide Fund for Nature),cea mai importantă organizaţie internaţională care luptă pentru conservarea naturii, a fost desemnată ONG-ul anului la Premiile European Public Affairs 2008, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Bruxelles.

Premiul este “un semn de recunoaştere a eforturilor constante depuse de WWF pentru promovarea unei economii sustenabile în contextul global de astăzi”. Una dintre marile provocări ale factorilor de decizie actuali o reprezintă adoptarea unor politici care să permită ca impactul oamenilor asupra naturii să nu depăşească capacitatea de regenerare a Pământului şi care să presupună o distribuire egală a resurselor naturale ale Planetei.

Pornind de la ideea că pentru a soluţiona o problemă ea trebuie analizată în amănunt, WWF a iniţiat mai multe metode de măsurare, ce arată cât de aproape sau de departe suntem de o dezvoltare sustenabilă. Unul dintre aceste instrumente de măsurare îl constituie Raportul Planeta Vie (Living Planet Report), lansat de WWF, cel mai important raport cu privire la starea de sănătate a Planetei, publicat în exclusivitate de Jurnalul Naţional. Apărut pentru prima oară în 1998 şi reluat o dată la doi ani, raportul descrie situaţia biodiversităţii la nivel mondial şi presiunea pe care consumul de resurse naturale al omenirii îl exercită asupra ecosistemelor naturale. Anul acesta, el indică faptul că mai mult de trei sferturi din populaţia lumii trăieşte în ţări cu deficit ecologic, în care consumul naţional a depăşit cu mult biocapacitatea.

PROGRAME DESFĂŞURATE
În RomĂnia WWF a început să lucreze în România încă de la mijlocul anilor ’90, sprijinind proiecte de protecţie şi refacere a zonelor umede din Delta Dunării. Incluzând Fluviul Dunărea şi Munţii Carpaţi printre cele mai importante 200  de ecoregiuni din lume, WWF a înfiinţat în 1998 Programul Dunăre-Carpaţi, cu scopul de a derula proiecte de conservare, refacere şi dezvoltare durabilă în aceste zone de o biodiversitate ecologică remarcabilă.

Printre reperele activităţii WWF în regiune se remarcă Acordul pentru Coridorul Verde al Dunării Inferioare, cea mai mare iniţiativă internaţională pentru protecţia şi refacerea naturii din Europa, şi semnarea Convenţiei Carpatice, o iniţiativă WWF pentru conservarea şi dezvoltarea durabilă a zonelor protejate din Carpaţi.

În prezent, WWF derulează în România proiecte de conservare a naturii în ariile protejate din Munţii Carpaţi, pe Coridorul Verde al Dunării Inferioare, sprijină activităţi de dezvoltare durabilă în mediul rural şi desfăşoară campanii de informare cu privire la schimbările climatice şi un mod de viaţă sustenabil. WWF colaborează cu sectorul de afaceri prin parteneriate pe termen lung sau implicarea în proiecte punctuale, al căror scop este identificarea unor soluţii realiste şi eficiente pentru reducerea impactului asupra mediului.

×
Subiecte în articol: verde!